Klaipėdoje prasideda šeštasis šviesų festivalis | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE PRASIDEDA ŠEŠTASIS ŠVIESŲ FESTIVALIS

  • 9

Jau šiandien startuoja modernus ir ryškus Klaipėdos šviesų festivalis. Tris festivalio vakarus, vasario 14–16 d., šviesose paskęs senamiesčio gatvės, pastatai ir netikėtos erdvės. Festivalio metu lankytojų lauks apie 30 nuolatinių projektų, tarp kurių – meninės instaliacijos, interaktyvios pramogos, originalūs projektai. O taip pat kas vakarą jūsų lauks ir laikinieji projektai.

Startą Turgaus gatvėje skelbs šviesos akcija

Startą Klaipėdos šviesų festivaliui duos šviesos mobilizacija Turgaus gatvėje, po kurios Klaipėdos senamiestis paskęs šviesose. Dalyvauti spalvingoje akcijoje šventės organizatoriai kviečia ir festivalio lankytojus. Visi svečiai raginami atvykti gerai įkrovus savo išmaniuosius telefonus ir kartu įžiebti Turgaus gatvėje veiksiantį projektą „Metų laikai“, o tuo pačiu ir visą Klaipėdos šviesų festivalį. Išduodame paslaptį – didelė tikimybė, kad minioje sutiksite mimus, neatsiejamus „Klaipėda – Jaunimo sostinė 2021“ simbolius, kurie užtikrins šypsenas ir šėliones! Starto pradžia vasario 14 d. 18 val. Turgaus gatvės atkarpoje nuo Teatro aikštės iki Tiltų g. sankryžos.

Festivalio pagrindinė tema – „Atgiję paveikslai“

Festivalį apvienijusi tema – „Atgiję paveikslai“ – pasitiks dedikacija vienam žymiausių iš Mažosios Lietuvos kilusių lietuvių išeivijos kūrėjų – tapytojui ekspresionistui Pranui Domšaičiui. Klajodami po Klaipėdos senamiestį, nenustebkite ant pastatų pamatę atgyjančius menininko paveikslus, reprezentuojančius labiausiai mėgtas jo temas: Bėgimas į Egiptą, Mažoji Lietuva, Afrika ir kt. Projekto partneris – LDM P. Domšaičio galerija.

Organizatorių nuotr.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre galėsite sudalyvauti unikaliame Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko (studija OKTA) virtualios realybės projekte „Angelų takais“, kurį įkvėpė Lietuvos tapybos korifėjaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai. Peržiūra mokama, vietų skaičius ribotas. Pažintį su pasaulio dailės šedevrais padovanos programa „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“. Specialiai festivaliui Linarto Urniežiaus ir komandos sukurtas video mapingas „Europos dailės muziejus“ kvies atrasti šimtmečius menantį kultūros lobyną! VDA Klaipėdos fakulteto auklėtiniai pristatys meninę instaliaciją „Senamiesčio vitražai“, kurią jie patys įvardina kaip kasdienybės susitikimus su likimu, leidžiančius kiekvienam pamatyti save iš vidaus ir iš išorės. Pažvelgti į save pakvies ir Salvadoro Dali paveikslais paremtas performansas „Antropomorfinis kabinetas“ (rež. Agnė Aleksiejūnaitė). Ekscentriškąjį ispanų dailininką S. Dali primins ir VšĮ „Mėlynoji vakarienė“ rengiama paroda „Netikėtasis Dali“.

Šviesų projektai – visame mieste

Pagrindinę šviesų ir garso instaliaciją Turgaus gatvėje „Metų laikai“ šiemet sukūrė Romas Zaveckas kartu su Stasiu Jamantu ir UAB „Miau muzika“. Tylius pastatus ir apsnūdusią gatvę iš žiemos miego žadins spalvingos iliuminacijos ir susitikimų bokštai.

Organizatorių nuotr.

Atgijusius kasdieninio gyvenimo vaizdus prieš mūsų akis atvers klaipėdiečio Rodion Petrov video instaliacija „Real Time“. Namo pjūvio projekcijoje galėsite atpažinti įvairias mūsų buities scenas, paskanintas ironijos prieskoniu. Marius Ščerbinskas ir Aušrinė Butkevičiūtė festivalyje pristatys net dvi instaliacijas. „Kieta dalelė“, pagrįsta mokslininkų tyrimais ir sukurta bendradarbiaujant su elektrinius autobusus gaminančia įmone „Dancer“, kvies susipažinti su miestų oro kokybės problematika, o istoriniame Wittes kiemelyje galėsite daugiau sužinoti apie Klaipėdos miestą ir jo raidą. Pirmą kartą į festivalio programą įsitraukianti „Memelio miesto“ teritorija kvies apsilankyti „Memelio portale“. Čia lankytojai galės ne tik išvysti dangų siekiančias šviesos vertikales, bet ir išbandyti šviečiančias supynes ar apžiūrėti kitus vieno įdomiausių šviesų dizaino kūrėjų Lietuvoje – Lino Kutavičius šviesos objektus.

Užsienio menininkų projektuose – nuo ugnikalnių iki interaktyvių žaidimų

Tradiciškai Šviesų festivalyje pristatomi ir užsienio kūrėjai. Donelaičio aikštėje ugnikalnį žadins Prancūzijos menininkas Géraud Périole. Žemė atsivers ir pasklis dūmų geizeriai, lėtai tarsi šokdami kilsiantys aukštyn ir žemyn. Žiūrovai papuls į paslaptingą ir visiškai nerealią aplinką ir akimirkai pajus Žemės centro šilumą.

Latvijos menininko Janis Petersons ir „SIA Artistic“ šviesų ir lazerių instaliacija „Kelionė“ kvies teleportuotis laiku, o romantišką „Saulėlydį“ palydėsite kartu su milžine Neringa.

 

Organizatorių nuotr.

Pirmąkart festivalyje dalyvausianti Čekijos komanda INITI.org labiausiai sužavės mažuosius žiūrovus, nes interaktyvus žaidimas „DEMONZ.I“ leis išgyventi smagiausias emocijas.

Nuo Klaipėdos iki Juodkrantės, ir per Kretingalę iki Kretingos...

Juodkrantėje ant Raganų kalno ne tik nušvis skulptūros ir kalno papėdė, bet ir vyks naktinės ekskursijos, o krantinėje įsikurs naujausias suomių menininko Alexander Reichstein projektas „Metamorfozės“. „Atgyjančių paveikslų“ tema suskambės ir Kretingoje, kur Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios šventoriuje veiks unikali šviesos instaliacija, sukurta pagal garsaus viduramžių italų menininko Giotto nutapytas freskas ir vaizduojanti svarbiausius šventojo Pranciškaus gyvenimo epizodus. O ilgamečiai festivalio partneriai – E. Balsio menų gimnazija – šviečiančių objektų kolekcija pažadins viešąsias Kretingalės erdves.

Tai tik maža dalis festivalio projektų. Daug unikalių, įdomių idėjų skirta specialiai Lietuvos valstybės atkūrimo dienai bei Šv. Valentino dienai. Visą informaciją ir programą atsisiuntimui rasite www.sviesufestivalis.lt. Spausdintą programėlę su žemėlapiu galima rasti Klaipėdos TIC, prekybiniuose nameliuose prie ledo čiuožyklos, Klaipėdos senamiesčio kavinėse ir viešbučiuose.

Organizatorių nuotr.

GALERIJA

  • Klaipėdoje prasideda šeštasis šviesų festivalis
  • Klaipėdoje prasideda šeštasis šviesų festivalis
  • Klaipėdoje prasideda šeštasis šviesų festivalis
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

KLAIPEDA

Nereikia jokiu festivaliu- nusibodo. Geriau pinigus panaudoti kiemu auto aiksteliu tvarkymui, grindiniu tvarkymui,gerbuviui. NUSIBODO FESTIVALIAI.....

ai

Geriau už tuos pinigus kamerų prikabinėtų ,būtų saugiau ir šviesiau.Dabar bijome tamsesniu metu nosį iškišti.O dabar piššš tūstančiai.Irgi neblogai-kažkam kišenės papilnėjo,kaip su tramvajumi.

Kl

Nemokami autobusai, kad galėtų kainas kelti. Ar tikrai nemokami? Beveik visi , kas važiuoja autobusais turi mė mėnesinius bilietus. Moksleiviai ,studentai tuo labiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS