„Klaipėdos nafta“ iš Šiaurės investicijų banko skolinasi 134 mln. eurų | KaunoDiena.lt

„KLAIPĖDOS NAFTA“ IŠ ŠIAURĖS INVESTICIJŲ BANKO SKOLINASI 134 MLN. EURŲ

  • 5

Seimui ketvirtadienį suteikus valstybės garantiją, „Klaipėdos nafta“ penktadienį su Šiaurės investicijų banku (NIB) pasirašė 134,1 mln. eurų paskolos sutartį, pranešė „Klaipėdos nafta“ ir NIB.

25 metų trukmės paskola už mažesnes nei 1 proc. metų palūkanas skirta nuo sausio 1-osios 45 proc. sumažinti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo kaštus, o vartotojams gerokai atpiginti dujas.

„Šia finansavimo sutartimi toliau remiame Lietuvos energetinę nepriklausomybę – strategiškai svarbų mūsų valstybės narės uždavinį“, – NIB pranešime teigia banko prezidentas ir generalinis direktorius Henrikas Normanas.

Pasak NIB, paskola padengs apie 26,8 mln. eurų įmokų kasmet – nuo 2020 iki 2024 metų.

Šia finansavimo sutartimi toliau remiame Lietuvos energetinę nepriklausomybę – strategiškai svarbų mūsų valstybės narės uždavinį.

2024 metais baigiantis laivo-saugyklos „Independence“ nuomos sutarčiai su Norvegijos „Hoegh LNG“, NIB paskola leis ilgesniam laikui – iki 2044 metų – paskirstyti nuomos kaštus. Jie nuo sausio mėnesio mažėtų nuo maždaug 62 mln. iki maždaug 36 mln. eurų per metus.

Tai trečioji NIB paskola, skirta Klaipėdos SGD terminalui. Pirmosios dvi sutartys su „Klaipėdos nafta“ buvo pasirašytos 2014 metais ir 2017 metais.

Antroji – iki 138,4 mln. eurų (vietoj 158,4 mln. eurų) – NIB paskola bus naudojama 2024 metais įsigyti „Independence“ arba kitą tokį laivą. Šią paskolos sutartį su NIB numatoma pasirašyti kitų metų pradžioje.

Seimas ketvirtadienį suteikė 275,5 mln. eurų valstybės garantiją „Klaipėdos naftai“ už dvi jos imamas paskolas. Garantijos suma yra 20 mln. eurų mažesnė nei prašė Vyriausybė.

Energetikos ministerija skelbia, kad skolinantis iš NIB užsitikrinamas finansavimas mažiausiomis sąnaudomis – vien palūkanoms bus sutaupyta apie 50 mln. eurų, palyginti su komercinių bankų.

Pasirašius sutartį su NIB, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) gruodžio 30 dieną turėtų patvirtinti SGD terminalo saugumo dedamąją kitiems metams – 39 proc. mažesnę nei šiemet – 343,71 euro už megavatvalandę per parą per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nezabitauskas

BNS kad parašys... Supratau tik tiek, kad laivo nuomos sutartis pratęsta 20 metų. Aišku, kad ilgesniam laikui nuomojant, metinė nuomos suma bus mažesnė. Bet kuriam galui ši paskola? Neturim pinigų nuomai sumokėti? Turbūt, bet kaip tos naujos paskolos sumažins dujų kainą galutiniam vartotojui, suprasti nepajėgiu. Prašau žinovų pagalbos!

Dusia

Kam dar per Klaipedos nafta,ar ne pitgiau butu mokant brangiau.Tingiu paskaiciuoti kiek kainuos tos dujos ,jeigu i ju kaina ikalkuliuoti ir tuos milijonus?Paskaiciuokite,kas netingite ir gausite ispudinga kaina.

Blinda

Dabar visiems "dalyviams" reikia uzdeti apykojes, kad neisruktu kaip du "Snoro" iskrypeliai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS