Klaipėdos politikas – ne imitatorius? | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS POLITIKAS – NE IMITATORIUS?

Klaipėdos tarybos „valstiečių“ į Antikorupcijos komisiją deleguotas Vidmantas Dambrauskas komisijos veikloje nedalyvauja iš principo. Miesto tarybos narys įsitikinęs, kad ši institucija beprasmė, ir tai jau antrus metus iš eilės atvirai deklaruoja savo veiklos ataskaitoje.

Laikosi savo principų

Savaitės pradžioje paviešinus Klaipėdos tarybos narių ataskaitas, „valstiečių“ partijos atstovas V.Dambrauskas joje ten dar kartą pakartojo, kad, be kita ko, jis yra deleguotas ir į Antikorupcijos komisiją.

Tačiau pats atvirai pabrėžė, kad šios komisijos veikloje nedalyvauja ir nedalyvaus.

Komisijos veikloje nedalyvauju, nes nematau nei prasmės, nei klausimų, kurie turėtų įtakos ar mažintų korupcijos lygį Klaipėdos mieste.

„Nedalyvauju, nes nematau nei prasmės, nei klausimų, kurie turėtų įtakos ar mažintų korupcijos lygį Klaipėdos mieste. O imituoti darbą – ne mano principas“, – pabrėžė politikas savo metinėje ataskaitoje.

Tokia politiko nuostata nėra jokia didelė naujiena. V.Dambrauskas tą patį akcentavo ir pernykštėje tarybos nario veiklos ataskaitoje.

„Įrašė mane ten žinodami mano nuostatą – niekada neimituoti darbo. VSD (Valstybės saugumo departamentas – A.D.), STT (Specialiųjų tyrimų tarnyba – A.D.) kovoja su korupcija ir niekaip jos nenugali, o čia susirinksime diletantai ir padarysime kažką reikšmingo. Juokas. Atleiskite, gerbiami rinkėjai, bet be manęs“, – pernai savo atsiskaityme už metų darbą tvirtino V.Dambrauskas.

Frakcijos vadovui – naujiena

Detaliau išsiaiškinti, kas politiką privertė taip apsispręsti, nepavyko, nes vakar visą darbo dieną jis nurodytu tarybos nario mobiliuoju telefonu buvo nepasiekiamas.

Toks kolegos sprendimas, pasirodo, iki šiol nebuvo žinomas „valstiečių“ frakcijos pirmininkui Arvydui Vaitkui, kuris atrodė labai nustebęs, kad vienas partijos atstovų ignoruoja deleguotą prievolę.

„Tai, ką jūs man sakote, yra savotiška naujiena. Reikia išsiaiškinti aplinkybes, tikrai nemanau, kad bus problema paskirti kitą asmenį, jei ta vieta skirta mūsų frakcijai. Aš asmeniškai dar pernai sausį pasitraukiau iš Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto, nes nemačiau jokios prasmės dirbti ten, kur yra ignoruojami strateginiai siūlymai ir užsiiminėjama demagogija. Man buvo tiesiog gaila savo laiko. Gal ir kolegos V.Dambrausko motyvai buvo panašūs“, – svarstė A.Vaitkus.

Nuomonė: Antikorupcijos komisijos pirmininkas S.Budinas įsitikinęs, kad komisijos darbas yra prasmingas ir, jei kolega V.Dambrauskas nenori dalyvauti jos veikloje, frakcija galėtų pasiūlyti kitą savo atstovą. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Ką nuveikė komisija?

Antikorupcijos komisija viena tų, kurios veikla pastaraisiais metais labiau priminė epizodinę. Dar rečiau susirinkdavo nebent tik Peticijų komisija.

Pavyzdžiui, 2019 m. įvyko vienintelis Antikorupcijos komisijos posėdis, kurio darbotvarkėje buvo vos du klausimai – darbo grupės „Dėl Antikorupcijos komisijos nuostatų tobulinimo“ sudarymas ir tvirtinimas bei darbo grupės „Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės korupcijos prevencijos 2020–2022 m. programos projekto parengimo“ sudarymas ir tvirtinimas.

Pernai vyko keturi posėdžiai, gegužės mėnesį – net du.

Pirmajame buvo pristatytas dar 2019 m. sudarytos darbo grupės parengtas projektas „Klaipėdos miesto savivaldybės korupcijos prevencijos 2020–2022 m. programa“, taip pat buvo renkamas komisijos pirmininko pavaduotojas.

Po savaitės, apsvarsčius tos programos pastabas ir pasiūlymus, patvirtintas pats projektas, taip pat svarstytas patobulintas komisijos darbo reglamento projektas ir studija „Klaipėdos miesto savivaldybės darbo organizavimo vertinimas“.

Birželį vykusiame posėdyje pristatytas ir svarstytas Antikorupcijos komisijos veiklos 2020 m. planas, taip pat – 2019 m. veiklos ataskaita bei pateikti skundai ir pareiškimai.

Na, o pernai lapkričio pabaigoje Antikorupcijos komisija savo posėdyje pritarė 2020 m. veiklos planui, nariams buvo pristatytas Tarptautinės antikorupcijos dienos renginys bei pateiktas viešųjų ir biudžetinių įstaigų bei savivaldybės kontroliuojamų įmonių veiklos ir turto valdymo optimizavimo krypčių aprašas.

Tačiau per tą laiką Antikorupcijos komisija, regis, taip ir nepasigedo antrus metus jos veiklą ignoruojančio komisijos nario V.Dambrausko.

„Patys renkasi, kur dalyvauti“

Iki pernai birželio Antikorupcijos pirmininko postą užėmė konservatorius ir Klaipėdos savivaldybės valdančiosios daugumos atstovas Rimantas Didžiokas.

Nors šis postas priklausė opozicijai, R.Didžiokas pirmininku buvo tapęs, nes miesto taryba du kartus vadovauti Antikorupcijos komisijai nepaskyrė opozicijos atstovės Alinos Velykienės, todėl meras tada teikė kandidatūrą iš valdančiosios daugumos.

Tačiau po kiek daugiau nei metų R.Didžiokas iš šių pareigų pasitraukė savo noru ir beveik po mėnesio vykusiame miesto tarybos posėdyje komisijos pirmininku išrinktas opozicijai priklausantis liberalas Saulius Budinas.

Per neilgą savo vadovavimą S.Budinas teigė pastebėjęs, kad V.Dambrauskas nedalyvauja Antikorupcijos komisijos veikloje.

„Vadovavau dviem posėdžiams. V.Dambrausko ten nemačiau. Kiekvienas tarybos narys yra laisvas priimti tokius sprendimus. Komitetuose dalyvavimas yra privalomas, o komisijose yra frakcijų reikalas, ką jie deleguoja. Tačiau net neabejoju, kad Antikorupcijos komisija reikalinga“, – teigė S.Budinas.

Jokio atlygio neima

Tarybos nariams priklauso užmokestis už valandinį darbą, taip pat priklauso suma, skirta kanceliarinėms prekėms ir dar yra skiriama  pinigų už pasiruošimą komitetų, komisijų ir tarybos posėdžiams.

„Yra tarybos narių, kurie neima atlyginimo, bet naudoja kanceliarines išlaidas, kiti neima nei tų, nei tų pinigų“, – teigė Klaipėdos savivaldybės tarybos sekretorius Modestas Vitkus.

Visai jokių išmokų neima tik trys tarybos nariai, tarp jų ir Antikorupcijos komisiją ignoruojantis V.Dambrauskas.

Bet kokių biudžeto pinigų taip pat atsisakė Vaida Raugelė ir Arūnas Tuma.

Tarybos nario algos atsisakė trylika politikų. Be jau minėtų, Ligita Girskienė (nuo 2020 m. spalio – Seimo narė), Aidas Kaveckis, Edmundas Kvederis, Andrius Petraitis, Artūras Razbadauskas, Rimantas Taraškevičius, Viktoras Senčila (buvo atsisakęs iki 2020 01 31), Lina Skrupskelienė (neima nuo 2020 09 01), Vidmantas Plečkaitis (neima nuo 2020 12 01), Elida Mantulova ir Vytis Radvila, abu tarybos nario atlyginimo atsisakė nuo 2020 m. kovo 1 d.

Pernai tarybos narių darbo užmokesčiui buvo planuota panaudoti 30 tūkst. eurų, panaudota tik 15,5 tūkst.

Skirtingai nei atlyginimo, kanceliarinių išlaidų neatsisakė didžioji dauguma Klaipėdos politikų.

Joms pernai planuota 116 tūkst. eurų, panaudota 79,7 tūkst. eurų.

Ta pati suma kanceliarinėms išlaidoms numatyta ir šiems metams, tačiau politikų darbo užmokesčiui suplanuota kur kas daugiau nei pernai – 86,4 tūkst. eurų.

Esą taip yra dėl to, kad pasikeitė tarybos narių apmokėjimo tvarka.

Tačiau tikėtina, kad ir šiemet bus sutaupyta, nes bemaž pusė politikų algos už šį darbą yra atsisakę.

Karantinas sudrausmino

Nepaisant to, kad Antikorupcijos komisijos posėdžių V.Dambrauskas vengia jau antrus metus, pernai tarybos posėdžius jis lankė pavyzdingai, kaip, beje, ir kiti tarybos nariai.

Iš pateiktos statistikos matyti, kad Klaipėdos politikai karantininiu laikotarpiu gana drausmingai dalyvavo tarybos posėdžiuose, praleisti – vos pavieniai.

Tiesa, gyvai tarybos posėdžiai buvo tik iki karantino ir keletą kartų vasarą.

„Nemanau, kad karantinas taip sudrausmino, tiesiog techninės galimybės padarė posėdžius žymiai labiau prieinamus. Tarybos nariai faktiškai iš bet gali prisijungti ir dalyvauti. Manyčiau, kad lankomumą lėmė būtent technologiniai sprendiniai. Neslėpsiu, iššūkių netrūksta rengiant tuos posėdžius tiek technologine, tiek organizacine prasme, bet su jais susitvarkome. Tai liudija ir posėdžių lankomumas, o ir svarstomų klausimų taip pat nesumažėjo“, – pabrėžė M.Vitkus.

Po rinkimų – permainos

Pernai vyko 12 tarybos posėdžių, kuriuose svarstyta per 300 miestui svarbių klausimų.

Tvarkingai ir laiku politikai šiemet pateikė ir savo ataskaitas už 2020 metų veiklą.

Šiais metais tarybos nariai savo ataskaitas turėjo pateikti ne iki balandžio pradžios, o iki kovo 15 d.

Pernai spalį į Seimą išrinkti Audrius Petrošius ir L.Girskienė savo ataskaitų nepateikė, nors, jų, kaip tarybos narių, įgaliojimai nutrūko tik pernai lapkritį, davus Seimo nario priesaiką.

A.Petrošių Klaipėdos miesto taryboje pakeitė V.Plečkaitis, o L.Girskienę pradžioje pakeitė Aušra Zarambienė, po kelių savaičių jai atsisakius mandato, A.Zarambienės vietą užėmė Antanas Kontautas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Pagarba

Politikui Dambrauskui. Ir baikite vieną kartą puldinėti jį. Domėkite tais, kurie tik IMITUOJA darbą, už išdavystes gauna postus ir darbo vieta savivaldybėse įmonėse.

Anonimas

Kodel Asta vis klausineja skaitytoju. Gal ji DURNA>?

Prokura

Antikorupcijos komitetas kontroliuoja savo paciu darbus - Klaipedoje - liberastu irstvoje . Tai kas cia Imitatoriai ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS