Klaipėdos rajono biudžeto lėšos – M. Linkytės suknelei | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS RAJONO BIUDŽETO LĖŠOS – M. LINKYTĖS SUKNELEI

Gargždų miestelis ūžia – Klaipėdos rajono valdžia "Eurovizijos" dainų konkurso dalyvės Monikos Linkytės suknelei atseikėjo 10 tūkst. eurų. O štai savaitgalį vykusiai miesto šventei iš savivaldybės biudžeto skirta perpus mažiau – 5,8 tūkst. eurų. Tačiau išgarsėjusi gargždiškė gimtinėje koncerto nesurengė, nors pažadėjo kada nors atvažiuoti, bet už pinigus.


 

Gargždų miestelis ūžia – Klaipėdos rajono valdžia "Eurovizijos" dainų konkurso dalyvės Monikos Linkytės suknelei atseikėjo 10 tūkst. eurų. O štai savaitgalį vykusiai miesto šventei iš savivaldybės biudžeto skirta perpus mažiau – 5,8 tūkst. eurų. Tačiau išgarsėjusi gargždiškė gimtinėje koncerto nesurengė, nors pažadėjo kada nors atvažiuoti, bet už pinigus.

Liko tuščiomis kišenėmis

Gargždai savaitgalį trypė 762-ojo miesto gimtadienio šventės renginiuose. Vakaro puošmena tapo atlikėjos Mios pasirodymas ir dangų nutvieskę fejerverkai.

Kiekvienais metais miesto šventės renginių biudžetą organizatoriai lipdo iš kelių šaltinių – ieško privačių Klaipėdos krašto įmonių paramos, o dalį lėšų skiria savivaldybė. Dalį išlaidų padengia pats reginio šeimininkas – savivaldybės biudžetinė įstaiga Gargždų kultūros centras.

"Visi pinigai – 5 793 eurai – buvo skirti iš biudžeto per Gargždų kultūros centrą. Kitais metais tekdavo puošti miestą, tas išlaidas padengdavo savivaldybės administracija, skirdama lėšas Gargždų seniūnijai", – renginio pinigus skaičiavo Klaipėdos rajono savivaldybės Centrinės buhalterijos vyresnioji specialistė Daiva Džervienė.

Pasiteiravus, iš kokių lėšų, kaip paaiškėjo, buvo skirta 10 tūkst. eurų M.Linkytės "Eurovizijos" konkurso pasirodymo apdarams, D.Džervienė patvirtino, kad pinigai skirti iš savivaldybės administracijos valdomų lėšų.

"Taryba patvirtino, ir skyrėme. Kaip tai įvertintų Valstybės kontrolė? Aš net nežinau", – sutrikusi teisinosi buhalterijos darbuotoja.

Valdininkė pripažino, kad nepamena atvejo, kad tokia suma būtų paremtas koks nors privatus asmuo.

"Juk teko skaityti spaudoje, kad "Eurovizijos" dalyviams niekas neskyrė pinigų – nei Vyriausybė, nei Kultūros ministerija. Tai gal mes kaip tik nosį nušluostėme?" – samprotavo D.Džervienė.

Nepanoro paremti

Vakar darbo valandomis "Klaipėdai" pasiteiravus, kokias konkrečias išlaidas patyrė miesto šventės organizatorius, Gargždų kultūros centro vadovė Birutė Oželienė puolė aiškinti, kad ji, jos pavaduotoja ir buhalterė nėra darbo vietoje, nes šiuo metu keliauja.

"Mes su gidu lankomės rajone. Kaip tik va po šventės nusprendėme sau tai leisti", – išpyškino biudžetinės įstaigos vadovė.

B.Oželienė aiškino, kad tris dienas vykusiems renginiams centrui prireikė 16 328 eurų.

"Iš savivaldybės gavome beveik 5,8 tūkst. Iš rėmėjų surinkome 6 059 eurus grynųjų. Kultūros centro lėšos – 4,5 tūkst. eurų. Bet mes jų neturime, jų mums trūksta", – aiškino B.Oželienė.

Įstaigos vadovė tikino, kad šiemet dvi didžiausios rajone įsikūrusios naftininkų įmonės neparėmė miesto gimtadienio šventės.

"Dažniausiai po renginio rajono mero vardu siunčiami kvietimai prisidėti prie šventės. Kažkaip pavykdavo lėšas surinkti iš rėmėjų", – prisipažino centro vadovė.

Skola – 4,5 tūkst. eurų

Tačiau šiemet net ir prašymai prisidėti lėšomis po jau įvykusio baliaus gali kultūros darbuotojų nebeišgelbėti.

Iš 16,3 tūkst. eurų sumos vien 10 tūkst. eurų buvo sumokėta didelio ploto plakato gamybai. Jis uždengė aptriušusį Gargždų kultūros centro pastatą.

Vadinasi, kultūrinei programai, sceninės įrangos nuomai, fejerverkams, atlikėjams teliko apie 6 tūkst. eurų.

Iš kur gaus trūkstamus 4,5 tūkst. eurų, B.Oželienė tikino dar nežinanti.

"1 450 eurų perves įmonė, kurios logotipas puikuojasi ant pagaminto tento. Juo pristatome keturių vandenų kraštą – Klaipėdos rajoną. Na, o likusius daugiau nei 3 tūkst. eurų mokėsime mes. Nesitemps skola. Per metus gal kaip nors išmokėsime, o gal ir savivaldybė parems. Metų pabaigoje ji gal baloje mūsų nepaliks", – vylėsi B.Oželienė.

Mia – pigesnė ar brangesnė?

Kaip nutiko, kad į Gargždų šventę atvyko ne gargždiškė M.Linkytė su V.Baumila, o iš Skuodo rajone esančio Kaukolikų kaimo kilusi Vilija Pilibaitytė-Mia?

B.Oželienė tvirtino, kad M.Linkytė ir V.Baumila į šventę negalėjo atvykti, nes turėjo kitą koncertą.

"Žinau, kad jie buvo prieš "Euroviziją" atvykę į savivaldybę. Prašė paramos. Kiti ėmė klausinėti, kodėl miesto gimtadienyje koncertavo ne kraštietė, o Mia? Na, mes pagalvojome, kad kartu jos netiktų viename renginyje, juk jos – konkurentės. Galima būtų M.Linkytę pakviesti į mūsų festivalį rudenį", – aiškino B.Oželienė.

Gargždiškiai norėtų išgarsėjusią kraštietę išgirsti už dyką arba bent jau už minimalią sumą.

Garsaus dueto prodiuseris Martynas Tyla aiškino, kad V.Linkytė praėjusį savaitgalį į Gargždus neatvažiavo dėl svarių priežasčių.

"Buvo koncertas Akmenėje už kuklius 1,4 tūkst. eurų. Niekas su mumis nederino, kad būtent Gargždų miesto šventei norėtų koncerto. Juk jie duetas, reikėtų abiejų atlikėjų grafikus derinti. O jie, beje, būtų kur kas pigiau nei Mia. Už 2 tūkst. eurų atvažiuotų du atlikėjai, ne vienas", – tvirtino M.Tyla.

Pusė sumos duetui – iš Gargždų

Prodiuseris M.Tyla piktinosi dėl kilusio ažiotažo Gargžduose, nes sutartyje su Klaipėdos rajono savivaldybe nėra nieko pažymėta apie nemokamus koncertus.

"Gargždai yra vieninteliai, kurie parėmė. Net Vilniaus savivaldybė nieko nedavė. O viskas kainuoja. Biudžetas buvo toks, kad kitiems kilo klausimų, kaip mes išsiversime. Turėjome tik apie 20 tūkst. eurų", – aiškino M.Tyla.

Taigi, pusę šios sumos sudarytų 10 tūkst., skirtų Klaipėdos rajono savivaldybės.

Šalies atstovų dalyvio mokestį konkurse, kelionės išlaidas sumoka nacionalinis transliuotojas.

Specialiai surengtame paramos koncerte duetui buvo suaukota 21 tūkst. eurų. Juos suaukojo žiūrovai balsuodami telefonu.

"Jokios labdaros čia nėra. Atlikėjas nuo šios sumos tegauna 40 procentų. Visa kita sumokama operatoriams, organizatoriams", – patvirtino M.Tyla.

Abiejų atlikėjų aprangai, pasak M.Tylos, teko išleisti 30 tūkst. eurų.

"Batai, suknelė, kostiumas, keli marškiniai, net kojinės ir tos kainuoja pinigus", – aiškino M.Tyla.

Pažėrė kaltinimų konkurentei

Po konkurso praėjus kuriam laikui, Klaipėdos rajono centras tapo apkalbų objektu visos šalies mastu.

Po žinomos atlikėjos Mios pasirodymo Gargžduose viešus pasipiktinimus pareiškė pati solidžios paramos gavėja gargždiškė M.Linkytė.

Tik ką iškepta žvaigždė rėžė scenos senbuvei Miai, esą ši, atlikdama jos ir V.Baumilos "Eurovizijos" konkurso dainą "This Time" Gargžduose, pasišildė dueto šlovės spinduliuose.

Pati Mia viešai gargždiškei replikavo, kad tai patys Gargždų miesto gyventojai panoro išgirsti šią dainą.

"Taip, žmonės prašė pakartoti dainą", – Mios pasirodymą prisiminė Gargždų kultūros centro direktorė B.Oželienė.

Pinigų davė iš patriotizmo

Ilgametis Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas nesiliauja maloniai stebinti. Pasirodo, jis yra didis tarptautinio "Eurovizijos" konkurso gerbėjas. Politikas demonstravo ir stebėtinas žinias apie konkurso atrankos istoriją.

"Skyrėme paramą mūsų menininkei, jaunam žmogui, kilusiam iš Gargždų, kuris reprezentuos Lietuvą tarptautiniame konkurse. Iš patriotinių paskatų. Pasirašėme sutartyje ir į prodiuserių sąskaitą pervedėme pinigus", – aiškino V.Dačkauskas.

Sutarties projekte buvo punktas apie nemokamą koncertą.

"Bet aš nurodžiau jį išbraukti. Jei ji sutiks koncertuoti nemokamai, nepyksime ir priimsime jos auką. Bet prievartauti jauną žmogų, kad jis koncertuotų nemokamai, būtų neetiška. Labdara tada, kai paaukoji ir nereikalauji jokio atsiskaitymo", – tvirtino rajono galva.

Bado metu – simfonijos

Tai, kad Klaipėdos rajono savivaldybė vienintelė iš biudžetinių įstaigų skyrė pinigų dueto dalyvavimui "Eurovizijos" konkurse, V.Dačkauskas nelaiko kontroversiška situacija.

"Mes daug kur esame pirmi ir vieninteliai. Pirmi esame tarp savivaldybių pagal gyvenimo kokybę. Treti esame pagal ekonominę laisvę. Manau, tų pozicijų neužleisime", – pasigyrė V.Dačkauskas.

Paklaustas, ar ne per brangiai užsimota pasitaškyti biudžeto lėšomis, kai rajono gyventojai nuolat priekaištauja dėl neasfaltuotų kelių, meras rėžė, kad viskam pakaks eurų.

"Prieš 300 metų žmonės badą jautė, bet Vienoje simfoninis orkestras grojo", – samprotavo meras.

Nusistebėjus, kad savivaldybė mažiau skyrė lėšų miesto šventei, nei M.Linkytės suknelei, ir paliko renginio organizatorius tuščiomis kišenėmis, V.Dačkauskas tarstelėjo, kad pridės tiems, kam trūksta pinigų.

"Pridėsime. Savivaldybė nėra "biedna". Viena turtingiausių šalyje. Kiek trūks lėšų, iš biudžeto padengsime", – žadėjo politikas.

Tačiau čia pat paklausus, kodėl tuomet rajono valdžia trečius metus neranda lėšų Karklės kelio rekonstrukcijai, nors projektas jau parengtas, V.Dačkauskas aiškino, kad tokio objekto rekonstrukcija turi rūpintis Vyriausybė.

Meras – "Eurovizijos" aistruolis

Į rajono gyventojų priekaištus, kad šį kartą valdžia tikrai perlenkė lazdą pasišvaistydama ten, kur nederėjo, V.Dačkauskas atrėžė, kad valdžia dirba, ne tik suknelėmis rūpinasi.

"O man labai patiko, labai simpatiška suknelė. Pirmą kartą mačiau konkurso istorijoje, kad mergina būtų aprengta taip gerai, vertinčiau dešimčia balų. Ankstesnės dalyvės buvo aprengiamos nelabai stilingai. Turėtų dizaineriai pasimokyti iš rusų stilistų, kurie rengia ledo čiuožėjas. O ir Moniką pirmą kartą koncertuojant aprengė vestuvine suknele. Juk ne vestuvės ten yra, o "Eurovizija", – mokė meras.

Politikas aiškino, kad toks konkursas yra šou ir jam turi būti deramai pasiruošta.

"Aš domiuosi. Seku, kartais net balsuoju ir man įdomu, kas kaip pasirodys", – paatviravo V.Dačkauskas.

Jis taip pat stebėjosi, kodėl pulta piktintis dėl Mios atliktos "Eurovizijos" finalinės dainos Gargžduose.

"O ką? Juk ji konkurso atrankos dalyvė, ji šią dainą, kaip ir Monika su Vaidu, taip pat atliko. Tik po to komisija ir žiūrovai atrinko, kas atliks tą dainą. Buvo nuspręsta, kad Monika ir Vaidas labiau tinka ir jie važiuos reprezentuoti Lietuvą. Mano nuomone, jie puikiai tai padarė", – žinias apie konkurso detales demonstravo rajono meras.

Pažįsta asmeniškai

V.Dačkauskas prisipažino, kad M.Linkytės tėvus pažįsta asmeniškai.

"Mama turi labai į ją panašią seserį, dirba lyg vienoje iš mūsų įstaigų. Tik bijau, kad galiu supainioti kuri. Močiutė tai tikrai buvo mokytoja, o senelis – inžinierius hidrotechnikas. Senelį pažinojau asmeniškai, tik tėvo jos nepažįstu", – neslėpė V.Dačkauskas.

GALERIJA

  • Parama: V.Dačkauskas didžiuojasi, kad parėmė M.Linkytės pasirodymą „Eurovizijoje“.
  • Investicija: 10 tūkst. eurų skirta aptriušusį Gargždų kultūros centrą slepiančiam tentui.
  • Miesto šventės rengėjai kol kas neturi 4,5 tūkst. eurų sumokėti atlikėjams ir personalui už paslaugas.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

bite maja

O Jus labai jos laukiate.:) Sitokie pinigai i ora.Siaubas.

mizantropas

galima mokėti ir daug mokėti, bet tik už tikrai puikų balsą, išvaizdą ir artistiškumą, už puikią perspektyvą. Tačiau mūsų visos "žvaigždės' lieka savo kiemo žvaigždėmis ir iškyla tik iki tokio lygio, kurio ir vertos, beje, remiamos artimų tėvų draugų ar net savivaldybių. parodykit, kuri žvaigždė sužibo savo pačios pastangomis, savo gabumų dėka, o ne dirbtinai eskaluojamais nebūtais pasiekimais. Aš žinau kelias, o jūs?

tikra

kurwa
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS