Klaipėdos uoste vis dar randama užteršto grunto | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOS UOSTE VIS DAR RANDAMA UŽTERŠTO GRUNTO

Nors Klaipėdos uostas yra atlikęs didžiulį darbą – išvalęs teršalus iš Malkų įlankos, tačiau jų vis dar randama.

Rasta nešvaraus grunto

Kaip tik Malkų įlankoje prieš pradedant statyti pirsą buvo rasta užteršto grunto. Ketvirtos klasės užteršto grunto rasta ties 139 krantine. Šia viena iš toliausiai nuo uosto vartų esančių krantinių  Malkų įlankos kampe naudojasi "Vakarų laivų gamykla". Konkrečiai toje vietoje, kur numatytas valymas, yra dokų duobių grandinių zona.

Anksčiau prie jos būdavo remontuojami laivai, todėl per daugelį metų ir susikaupė užteršto grunto. Iš viso jo yra apie 8 tūkst. kubinių metrų.

Ištirta, kad grunto negalima išgabenti į jūros sąvartyną, todėl jį teks sandėliuoti užteršto grunto aikštelėje Kairių gatvėje.

Užterštą gruntą iškas ir gilinimo nuo 10 iki 14 metrų darbus prie 139 krantinės atliks Klaipėdos bendrovė "Griovimo ekspertai". Ji naudos grunto kasimo laivą "Kisel".

Užteršto grunto kasimas uoste yra ypač atsakingas darbas, jį kontroliuoja Jūros aplinkos apsaugos inspekcija.

Valymo ir gilinimo darbai prie 139 krantinės  kainuos per 748 tūkst. eurų, bent jau tokia yra paskelbta šių darbų konkurso kaina.

Užterštas gruntas, kurio negalima išvežti į jūrą, toliau kaupiamas specialioje aikštelėje.

Išgabeno į kaupimo aikštelę

139 krantinė yra viena iš paskutiniųjų vietų uoste, kur dar buvo likę užteršto grunto. Tačiau tai nereiškia, kad ateityje jo nebus rasta ir kur nors kitur.

Sovietiniais laikais Malkų įlankoje veikusi Vakarų laivų remonto įmonė laivams remontuoti naudojo ne itin kokybiškas ir taršias laivų smėliavimo, gruntavimo, dažymo medžiagas, kurių dalis patekdavo ir į Malkų įlankos dugną. Taip per dešimtmečius ir kaupėsi teršalai.

Laivų remontas vyko ir kitose uosto vietose. Jose taip pat buvo susikaupę nemaži kiekiai teršalų.

Kartais uosto gyvenimas šiek tiek primena žmogaus gyvenimą: kai pradedamas atsinaujinimas, pastebima, kad yra susikaupę daug nereikalingų daiktų.

Uoste buvęs užterštas gruntas keletą metų trukdė tvarkyti krantines visoje Malkų įlankoje. Pajudinus gruntą buvo galima užteršti visą uostą. Dabar didžioji dalis užteršto grunto jau iškasta ir išvežta į kaupimo aikštelę.

Didžioji dalis Malkų įlankos jau pagilinta iki 14,5 metro. Sudarytos sąlygos į ją priimti "Panamax" tipo laivus.

Darbai: užterštas gruntas iš 139 krantinės dalies (schemos apačioje) bus gabenamas į užteršto grunto aikštelę (schemos viršuje).

Nusunkimo technologija

Tvarkant užterštą gruntą Klaipėdos uoste buvo panaudota inovatyvi technologija, kurią pasiūlė Suomijos įmonės. Ji naudojama ir kitose šalyse.

Užterštas gruntas buvo dedamas į specialius geotekstilės maišus. Buvusioje valčių prieplaukos dalyje, specialiai įrengtoje aikštelėje maišai su gruntu buvo sudėti ir iš jų sunkiamas vanduo.

Nusunktas gruntas liko gulėti maišuose. Iš viso aikštelėje sukaupta apie 200 tūkst. kubinių metrų grunto.

Ateityje buvusios užteršto grunto aikštelės vietoje planuojama įrengti naujas uosto krovos aikšteles ir krantines. Užterštas gruntas bus palaidotas po krovinių sandėliavimo aikštelių danga.

Prie 139 krantinės rastas užterštas gruntas  parodė, kad uoste tokio grunto yra ir jo gali būti rasta ateityje. Uostas prieš kurį laiką buvo skelbęs, kad įrengs dar vieną užteršto grunto aikštelę 6,6 hektaro plote prie Kuršių marių.

Nauja aikštelė būtų šalia jau beveik visiškai užpildytos buvusios valčių prieplaukos dalies.

Prieš kurį laiką buvo skundžiamasi, kad užteršto grunto aikštelė Kairių gatvėje galinti teršti aplinką, nes teršalai patenkantys į Kuršių marias. Aplinkosaugininkams atlikus tyrimą jokios taršos nebuvo nustatyta.

GALERIJA

  • Technologija: taip geotekstilės maišai su užterštu gruntu aikštelėje atrodė 2017 metais.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS