Kodėl rajono savivaldybė nušvito purpurine spalva? | KaunoDiena.lt

KODĖL RAJONO SAVIVALDYBĖ NUŠVITO PURPURINE SPALVA?

  • 1

Vakar purpurine spalva nušvitęs Savivaldybės pastatas primena: Lietuvoje kasmet apie pusantro tūkstančio naujagimių į pasaulį pasibeldžia anksčiau laiko. Klaipėdos rajonas jungiasi prie Pasaulinės neišnešiotų naujagimių savaitės minėjimo ir nuo lapkričio 13 iki lapkričio 20 dienos šia spalva skleis žinią visuomenei apie neišnešiotą naujagimį, priešlaikinį gimdymą, jo priežastis, problemas ir pavojus.

Pasaulinė neišnešioto naujagimio diena kasmet lapkričio 17-ąją minima nuo 2009 metų. 2011 m. lapkričio 17 d. neišnešiotų naujagimių organizacija „March of dimes“ purpurine organizacijos spalva apšvietė New York dangoraižį Empire State Building, o nuo 2013 m. šią dieną kasmet mini daugiau kaip 60 pasaulio šalių, tame tarpe ir Lietuva.

Minint 10-ąsias Pasaulinės neišnešiotų naujagimių dienos metines, purpurine spalva siekta apšviesti visą Lietuvą. Šiemet pirmą kartą prie iniciatyvos prisijungė ir Gargždai.

„Jeigu žiūrėdami į apšviestą pastatą žmonės svarstys ir ieškos atsakymų, kodėl Savivaldybė šviečia purpuru, jie būtinai ras informaciją, ką ši akcija simbolizuoja. Ir galbūt susimąstys, kaip mums visiems, kaip bendruomenei, svarbu nepamiršti tų šeimų, į kurias vaikai atskuba per anksti, ir pagalvoti, kaip kiekvienas mūsų galime padėti ankstukais besirūpinančiai neišnešiotų naujagimių asociacijai „Neišnešiotukas“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Skleisti žinią – svarbu

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pernelyg anksti gimusių kūdikių problema yra labai aktuali: pasaulyje kas 10 vaikelis gimsta neišnešiotas, Lietuvoje kasmet anksčiau laiko gimsta apie 1500 naujagimių. Jie sudaro didžiausią naujagimių pacientų grupę. Nepaisant šio didelio ankstyvo gimstamumo skaičiaus ir galimos rizikos, visuomenė dar labai menkai žino apie priešlaikinio gimdymo prevencijas, problemas bei pavojus ir visuomet mano, kad ši problema yra toli nuo jų šeimų.

Tačiau ankstuko susilaukusios šeimos žino, kad mažyliai gimsta nemokantys kvėpuoti, palaikyti kūno temperatūros, dažnai telpantys į mamos/tėčio delną ir tokie trapūs...bet kartu ir labai dideli kovotojai. Todėl svarbu suprasti, kad neišnešiotumas gali aplankyti bet kurią šeimą ir kad tokiu atveju reikalinga didelė pagalba.

Daugiau apie asociacijos „Neišnešiotukas“ veiklą galite sužinoti čia.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tikintis

Jo garbingiausia vieta apšvietai, kur sėdi šetonas ir kalnas dikaduonių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS