Konservatorius siūlo Klaipėdos gatvei grąžinti Prezidento Smetonos pavadinimą | KaunoDiena.lt

KONSERVATORIUS SIŪLO KLAIPĖDOS GATVEI GRĄŽINTI PREZIDENTO SMETONOS PAVADINIMĄ

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis siūlo dabartinei Klaipėdos Liepų gatvei grąžinti istorinį Prezidento Smetonos pavadinimą.

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis siūlo dabartinei Klaipėdos Liepų gatvei grąžinti istorinį Prezidento Smetonos pavadinimą.

Kaip rašoma Seimo nario pranešime, tarpukariu šis pavadinimas gatvei suteiktas pagerbiant tuometinį šalies vadovą, o sovietmečiu ji pervadinta į Maksimo Gorkio gatvę, dabar vadinasi Liepų. Dar anksčiau gatvė vadinosi Aleksando vardu.

„Prezidento Antano Smetonos veikla nepakankamai įamžinta. Sovietmečiu jis buvo juodinamas ir šmeižiamas, o apie jo valdymą paskleista daugybė netiesos. Visos vietos ir paminklai, susiję su jo veikla, buvo naikinami. Ne išimtis ir Klaipėda. Istorinio vardo atkūrimas būtų puiki dovana šiemet minimoms A.Smetonos gimimo 140-osioms metinėms“, – teigia K.Masiulis.

Šiemet rugpjūčio 1– dieną bus minimos 140–osios A.Smetonos gimimo bei 70–osios mirties, 95–osios jo tapimo prezidentu metinės.

„Jeigu ne sovietinė okupacija, Klaipėda ir šiandien turėtų Prezidento Smetonos gatvę. Todėl teigiamas uostamiesčio politikų sprendimas būtų istorinės tiesos atkūrimas ir mūsų šalies vadovo darbų pripažinimas“, – mano parlamentaras.

A.Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919–1920 ir 1926–1940 metais.

Dabartinė Liepų gatvė Klaipėdoje pradėjo kurtis XVII amžiuje. Iš pradžių joje kūrėsi sodininkai, gėlininkai, o kiek vėliau – pirkliai, pramonininkai, tarnautojai. Neretai tai būdavo atvykėliai iš Anglijos. XIX amžiuje turtingi miestiečiai čia pradėjo statytis priemiesčio rezidencijas. Gatvė tapo reprezentacinė, ji pavadinta Aleksandro vardu. Klaipėdai susijungus su Lietuva, gatvei suteiktas Prezidento Smetonos vardas.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Adolfas

Mano pasiūlymas grįžti prie Adolfo Gitlerio strase pavadinimo !

Mes

Smetonos vardu galime pavadinti valdžios prižadėtus, kai tarėmės dėl susk.dujų terminalo, pastatyti Klaipėdai šustrus kelius ir tinkamai sutvarkyti infrastruktūrą.Netgi galime kokį keliuką ir Masiulio vardu paskelbti.Tik va pirmiausiai pildykite susitarimus, o tik paskui kiškite savo vėjuotus siūlymus klaipėdiečiams.

gal

Smetona nieko tai Klaipėdai nenusipelnė. Palikęs valstybę ir tautą pabėgo į užsienį. Kęstučiui Masiuliui tegul rūpi rimtesni darbai seime. Klaipėda - Mėmelis turėjo daug žymiai ryškesnių asmenybių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS