Konteinerių terminalai – tarsi karinės bazės | KaunoDiena.lt

KONTEINERIŲ TERMINALAI – TARSI KARINĖS BAZĖS

Vis dažniau karinei technikai gabenti naudojami civiliniai specialūs laivai autovežiai, o jų sustojimo vietomis dažnai tampa konteinerių terminalai.

Patogios vietos uostuose

Taip yra todėl, kad kariniai daliniai vis dažniau naudoja konteinerius įvairiai amunicijai gabenti. Jiems iškelti iš laivų reikalingi specialūs kranai, kokie yra konteinerių terminaluose.

Neatsitiktinai ir į Klaipėdos uostą JAV kariuomenę atplukdęs specialus ratinio transporto laivas „Liberty Peace“ naudojosi „Klaipėdos Smeltės“ konteinerių terminalu.

Svarbiausia, kad čia galima dislokuoti ratinį transportinį laivą, kuris pats turi ratinės ir vikšrinės technikos išvažiavimo rampas.

Į Lietuvą buvo atgabenta apie 300 vienetų ratinės ir vikšrinės ginkluotės, įskaitant tankus „Abrams“, šarvuočius „Bradley“. Ši technika geležinkeliais išgabenta į Pabradę.

JAV nuo 2019 m. siunčia batalionus pratyboms į Lietuvą. Vieni atvyksta, kiti išvyksta. Įprasta, kad kol viena technika išgabenama į Pabradę, o kita atgabenama į laivą, šis stovi ir laukia.

Karinės krantinės Klaipėdoje

Klaipėdos uoste nėra specialios karinės paskirties krantinės karinę techniką gabenantiems laivams dislokuoti. Kruizinių laivų terminalo krantinės paskirtis yra dvejopa – turistinė ir karinė. Ši krantinė buvo statyta prisidedant Lietuvos krašto apsaugos ministerijai. Dažnai prie krantinės stovi Lietuvos karo laivai. Bet dar dažniau joje priimami su draugiškais vizitais atplaukę užsienio laivai.

Dislokacija: Lietuvos karinio laivyno bazė, šalia kurios plaukioja ir įprasti uosto vilkikai.

Klaipėdoje yra karinė prieplauka, kur dislokuojami Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai.

Kai kuriose šalyse, kurios yra gerokai didesnės nei Lietuva, yra specialios karinės technikos dislokacijos krantinės. Kai kur, pavyzdžiui, Rusijoje, yra atskirų uždarų karinių uostų. Vienas tokių yra Kaliningrado srityje Baltijske. Sovietiniais laikais tai buvo visiškai karinis uostas. Dabar jame jau įrengta ir jūrų perkėla, kitokių krovinių krovos vietos.

Tačiau pats Baltijskas iš esmės išliko militaristinis miestas. Į jį galima patekti tik su specialiais leidimais.

Vieta: prie Baltijos jūros yra vienas iš labiausiai militarizuotų Baltijsko uostų Rusijoje.

Kuriami konvenciniai terminalai

Neseniai Lenkijos armijos generalinis štabas tarėsi su Ščecino ir Svinouiscio uosto administracija, kad kariniams tikslams būtų numatyta naudoti prie Svinouiscio planuojamą statyti išorinį konteinerių terminalą. Jame būtų numatyta galimybė priimti karinę techniką iš kitų NATO šalių.

Planuojama: Svinouiscio uostas taptų vienu iš pagrindinių Lenkijos ir NATO kariuomenės priėmimo vietų. Vidmanto Matučio nuotr.

Toks terminalas būtų vadinamas konvenciniu. Jis būtų naudojamas tiek kariniams, tiek civiliniams tikslams. Nuo įprasto terminalo jis skirtųsi tuo, kad jame būtų gerokai labiau sugriežtinta teritorijos apsauga. Taip pat terminale būtų numatytos vietos kariniams kroviniams ir technikai laikyti.

Terminalo prieigose turėtų būti numatyta vieta, kur būtų dislokuojama į laivus kraunama arba iš jų iškraunama karinė technika. Taip pat iš šios aikštelės turėtų būti prieiga prie geležinkelio linijų, kad karinė technikai būtų greitai pakraunama ant platformų arba iškraunama nuo jų. Svarbu ir tai, kad prie aikštelės būtų pakankamai vietos suformuoti karinės technikos kolonoms, kad ji galėtų judėti ne tik geležinkeliu, bet ir savo eiga. Dar turi būti numatyta ir atskira erdvė mobiliems punktams, kur būtų dislokuojami kariškiai, priimami sraigtasparniai, prieš kraunant į laivus karinė technika būtų nuplaunama.

Rotacija: į Klaipėdą JAV karinę techniką atgabenęs laivas „Liberty Peace“ laukė, kol iš Pabradės atvyks kito bataliono karo technika. Vidmanto Matučio nuotr.

Be įprastos konteinerių iškrovimo aikštelės, Svinouiscio konteinerių terminale būtų numatyta vieta priimti ratinės ir vikšrinės technikos gabenimo laivus (autovežius). Tai būtų panašu į „Klaipėdos Smeltės“ analogą su laivu „Liberty Peace“.

Tokius karinius ir civilinius konteinerių terminalus sugalvojo ne lenkai. Jie yra ir kitose Europos šalyse. Arčiausiai yra du tokie terminalai – Vokietijos Hamburgo ir Brėmerhafeno uostuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

pedutems

Kokį čia trydalai parašei tai turbūt tik pats suprasti gali. Nusiplauna techniką prieš išvykimą, kur purvas surinktas LT poligonuose, bet ne tai svarbiausia. Svarbiausia, kad technika dezinfekuojama ir įvairios ligos (kiaulių maras) nėra pernešamos į kitas šalis ar žemynus.

pedos smelyje

Dar ir purvus palikti Lietuvai...matot nuplauti technika....cirkas nemokamas... kio gero bus uzslepti meterialiniai resursai, tokiu budu sudarant dirbtini deficita, kad is zmoniu istraukti paskutinius skatikus, nes kito jie nemoka... ne veltui dare viska kad Baltarusija praleistu teroristrus i sali...ir suvaidintu kokie jie biedni, jiems reijkalinga pagalba-parama...trai suplanuota ir vykdoma pries musu TAUTA...tai akivaizdu

Baisu

Tarsi lauktume karo?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS