Kuršių nerijos paukščio rinkimai sužlugo? | KaunoDiena.lt

KURŠIŲ NERIJOS PAUKŠČIO RINKIMAI SUŽLUGO?

Kuršių nerija vieno savo simbolinio paukščio neišrinks.

Nors internete balsavę gyventojai ryškia balsų persvara išrinko didįjį kormoraną, tačiau jis garbingą titulą turės dalytis su dar dviem paukščiais. Balsavimo rezultatų nuspręsta nelaikyti tikrais, mat pastebėta, jog į sistemą buvo įsilaužę programišiai.

Keitė taisykles

Dar kovą paskelbti ir nemenko gamtos mylėtojų dėmesio sulaukę Kuršių nerijos paukščio rinkimai baigėsi nesėkme.

Visą mėnesį žmonės buvo kviečiami balsuoti už vieną iš 25 paukščių rūšių, kuriai, balsuojančiųjų nuomone, turėtų būti suteiktas minėto krašto paukščio vardas.

"Klaipėda" jau rašė, kad didžiąją rinkimų dalį pirmavo didysis kormoranas.

Rinkimams pasiekus antrąją pusę juos organizuojanti Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija nusprendė pakeisti konkurso sąlygas ir paskelbė, jog iš trijų daugiausia balsų surinkusių paukščių rūšių nugalėtoją išrinks speciali komisija.

Jau tuomet būta manančiųjų, jog tokiu būdu rinkimų organizatoriai siekia užkirsti kelią Kuršių nerijoje ne itin mylimo kormorano pergalei.

Balsavo iš Bolivijos

Praėjusią savaitę paaiškėjo ir dar viena aplinkybė, kuri įvertinimą jau tikrai išplėšė iš akivaizdžia balsų persvara pirmavusio kormorano.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija nusprendė anksčiau nutraukti balsavimą ir minėtą vardą suteikti trims daugiausia simpatijų sulaukusiems sparnuočiams.

Teigiama, jog rinkimai sulaukė apie 7 tūkst. balsų, tačiau beveik du trečdaliai jų pasirodė esantys "netikri". Užfiksuota, kad kažkas piktavališkai brovėsi į sistemą ir balsavo tik už kormoraną.

"Pastebėjome, kad balsai eina kas sekundę. Tai fiziškai neįmanoma. Paskui pradėjome gilintis ir atradome, kad balsuojama iš Bolivijos, Kazachstano, Peru. Kiek aiškinomės – galima sukurti robotą, kuris dirba savo darbą ir balsai eina labai greitai", – dėstė Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos direktorė Aušra Feser ir pridūrė, kad tokį programišių veiksmą vertina kaip nevykusį pokštą.

Pašnekovė patvirtino, kad minėti "netikri" balsai buvo skirti kormoranui.

Kitoks tikslas

Direktorė pripažino, jog į teisėsaugos institucijas kreiptasi nebuvo ir to daryti neplanuojama.

A.Feser atskleidė, kad tikrasis balsavimo tikslas net ir nebuvo išrinkti Kuršių nerijos paukštį, o supažindinti žmones su šiame krašte gyvenančiais sparnuočiais. Ir jį esą pavyko pasiekti.

"Mums nereikia nė simbolio, mes viską turime. Tai buvo tiesiog tikslas supažindinti ir paskatinti domėtis. Nieko mums nepakenkė visiškai", – tikino direktorė.

Titulas – trims

Nors ir skelbta, kad balsuodami žmonės išrinks Kuršių nerijos paukštį, dabar tebus paskelbti labiausiai balsavusiųjų mėgstami ir minėtą kraštą labiausiai reprezentuojantys sparnuočiai. Šis titulas atiteks didžiajam kormoranui, jūriniam ereliui ir pilkajai varnai.

"Jie tiesiog surinko daugiausia balsų. Negalima išskirti vieno paukščio, kuris surinko daugiausia balsų, bet tie balsai neatitinka realybės ir žmonių nuomonės. Mes tikrai nepasimausime ant šito dalyko", – užtikrino A.Feser.

Jau nebus klausiama ir komisijos nuomonės.

Vis dėlto net ir po nesėkme pasibaigusių paukščio rinkimų idėjos panašų balsavimą skelbti ir kitąmet direkcija neatsisako. Netgi svarstoma, gal reikėtų paskelbti ir šio krašto augalo rinkimus.

"Aš manau, kad mes dar kartą rizikuosime tai padaryti", – teigė direktorė.

GALERIJA

  • Kuršių nerijos paukščio rinkimai sužlugo?
  • Aušra Feser
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

noriu skristi.

Gaila, kad Kursiu nerijos nacionalinio parko direkcija tokia bedna mokslu.. Vadovaujasi jasaiciu. daugiau nera ka komentuoti... skyle.. apgailetina.

Kuršis

Kuršių nerijos paukštis, tai žasinas, kuris padarė įvažiavimo mokestį 20 eurų.

remigijus

Oho, pasirodo paukščiai, o ne dvikojai gobšūs runkeliai iškirto šimtamečius Kuršių nerijos ąžuolynus, kurie buvo natūrali kormoranų gyvenimo terpė, ir kuriems tas baisusis kormoranų šūdas yra geriausia trąša. po to apsisodino visliomis, skystomis, greitai augančiomis ir dar greičiau sudegančiomis pušelėmis tarp kurių laisvadieniais šašlyku užkandęs cepeliną nardo visu ūgiu į grožį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS