Labirintai kelia klausimų: ką veiksime Jono kalnelio poternose? | KaunoDiena.lt

LABIRINTAI KELIA KLAUSIMŲ: KĄ VEIKSIME JONO KALNELIO POTERNOSE?

Atnaujinto Jono kalnelio poternose ir slėptuvėse darbavęsi darbininkai padarė šias erdves prieinamas. Iki kitų metų pradžios savivaldybės valdininkai ir miesto kultūros įstaigų darbuotojai turės apsispręsti, kaip jas panaudoti visų klaipėdiečių smalsumui patenkinti ir įdomioms paslaugoms teikti.

Slypi paslaptys

Jono kalnelis pastaruoju metu tapo žmones labai traukiančia vieta, net prastu oru ir gerokai po saulės laidos šioje vietoje klaipėdiečiai noriai lankosi, vaikštinėja. Veikiausiai norėtų ir daugiau pramogų.

Po gynybiniais pylimais, kuriuos klaipėdiečiai įpratę vadinti Jono kalneliu, šiemet sutvarkytos ir parengtos naudoti 136 kv. m ploto erdvės.

Tai siauri, ilgi koridoriai, skliautuoti kambariai ir perėjimai iš vienos erdvės į kitą.

Kaip padaryti, kad dešimtmečius užmūrytos buvusios patalpos vėl netaptų vaiduoklių gūžta, ėmėsi uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Turto valdymo, Kultūros skyrių vedėjai, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė.

Pirmojo nuotolinio pasitarimo metu svarstyta, kaip panaudoti šias atnaujintas poternas.

Reikės investuoti

Savivaldybė norėtų patalpas išnuomoti. Nuomininkais taptų tie, kurie pasiūlytų didžiausią kainą.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Akivaizdu, kad nuomininkams teks investuoti pinigų, nes poternose labai mažai patogumų – patalpos nešildomos, drėksta sienos ir grindys. Jose įrengtas sanitarinis mazgas, yra elektra, bet – tik tiek.

Dar reikės nuspręsti, kokią veiklą turėtų būti leidžiama vykdyti buvusiose miesto gynybinių įtvirtinimų erdvėse.

"Gal tai galėtų būti kokia nors kavinė ar kokių nors reliktų eksponavimo vieta. Tai nėra paprastas objektas. Kai susitvarkė visas Jono kalnelis, būtų gerai, kad ši vieta atsigautų. Norėtume skelbti, kad kitais metais, bent jau sezono pradžioje, šios patalpos bus nuomojamos. Pirmojo posėdžio metu tiesiog apsikeitėme nuomonėmis, ką darysime: paliksime šį objektą turizmui, ekskursijoms, o gal muziejinei veiklai. Bandysime išsigryninti nuomos sąlygas", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Laukia pasiūlymų

Rudenį, per Gidų dienos renginius, klaipėdiečiai galėjo nemokamai apžiūrėti Jono kalnelio poternas.

Gidai vėliau dalijosi patyrimais, kad ekskursijos dalyviams vien pasivaikščiojimas požeminiais labirintais nebuvo labai įdomus. Jų lankymas galėtų būti tik dalis kur kas platesnės, įdomesnės iškylos.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė svarstė galimybę poternose eksponuoti ypatingų sąlygų nereikalaujančius laivybos istorijos objektus.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tačiau tokiu atveju iškiltų klausimas, ar atsiras norinčiųjų dirbti nešildomose, drėgnose patalpose.

Viena aišku, palikti jų be priežiūros ir kiekvienam prieinamas visą parą, – neįmanoma.

Vienas siūlymų – netoliese dirbantiems archeologams čia rodyti kai kuriuos savo radinius.

Tada patys tyrinėtojai būtų įpareigoti prižiūrėti patalpas, jas užrakinti baigus darbą.

Pasiūlymų, kokią veiklą būtų galima vykdyti poternose, laukiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Gal geriausia

išeitis ta kur prieš kažkiek tai metu pasakė Gentviliokas - ,,tą Jono kalnelį reikia visiškai užlyginti"?

Anonimas

ir vel klaustukas pavadinime... abejotojai amzini

Anonimui

Runkeliuk neišsilavinęs. Pirmiausia - ne pAterna,o pOterna, skaitykite atidžiai. Antra - tai tarptautinis karybos terminas, turintis specifinę reikšmę, kuri nėra tas pats, kas "požemis". Lavinkitės užuot tuščiai priekaištavęs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS