Ledas nuvylė žvejus, bet džiugina gyventojus | KaunoDiena.lt

LEDAS NUVYLĖ ŽVEJUS, BET DŽIUGINA GYVENTOJUS

Šaltasis sezonas nedžiugina žvejų mėgėjų – Kuršių marių ledą jau antrą kartą sunaikina atlydys ir smarkūs vėjai. Tačiau Pamario krašto gyventojai šioje situacijoje įžvelgia teigiamą dalyką – tokie orai leidžia išvengti potvynio.

Smarkesnės šaltuko bangos marias jau buvo sukausčiusios gruodį. Vėliau atlydžiai ledą vertė ižu, o sausio 1-ąją siautusi smarki audra jį ir visiškai sulaužė. Šią savaitę vyravę šalčiai Kuršių marias ir vėl aptraukė ledu, jo storis priekrantėje siekia 7 cm.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus specialistė Joana Pumpolovič tikino, jog prognozuoti, ar šiais metais marių ledu žvejai džiaugsis ar ne, sudėtinga.

"Ties Vente ledas tvirtas tik prie kranto, siekia 6 cm. Ledas susiformavo ir ties Nida, tačiau jis yra plonytis. Beje, ant ledo yra 4 cm sniego. Sniego danga neleidžia tvirtėti ledui. Marių gilumoje ledo gali ir nebūti. Ledas plonas ir nesaugus. Jei vėjai pasisuks, jį gali sulaužyti", – paaiškino J.Pumpolovič.

Pasak specialistės, savaitgalį virš marių koš šiaurės ir šiaurės vakarų vėjai, kurių gūsiai gali siekti 13 m/s greitį.

"Vandens temperatūra mariose yra pliusinė. Jūra taip pat įšilusi iki 2–4 laipsnių šilumos. Tik naktį vandens temperatūra krenta iki nulio ar 2 šilumos. Prognozės rodo, jog ateina atšilimo banga, net ir naktimis tikimasi teigiamos temperatūros", – aiškino J.Pumpolovič.

Hidrologinių stebėjimų skyriaus Šilutės debito matavimo grupės specialistas Igoris Osadčis pastebėjo, jog dėl tirpstančio ledo Pamario krašto gyventojai visai neliūdi.

"Tai reiškia, jog kol kas pamariui potvynis negresia. Ledas šią žiemą formuojasi jau antrą sykį. Šiuo metu Nemunas ties Rusne tik spėjo sustingti, ledas traukiasi ir ties Šilininkais. Tačiau, ar jis išsilaikys, neaišku. Prognozuojamas atšilimas", – paaiškino I.Osadčis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

gal taip išsaugosite savo gyvybes

As

Kaskokia nesamone siemet, ant ledo neuzlipsi, su dugnine nepazvejosi, stintos mariose irgi nekimba...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS