Lenkijos „Sokol“ analogija su „Sūduviu“ | KaunoDiena.lt

LENKIJOS „SOKOL“ ANALOGIJA SU „SŪDUVIU“

16 metų Lenkijos kariniam jūrų laivynui priklausęs povandeninis laivas „Sokol“ (294) taps Gdynės jūrų muziejaus eksponatu.

„Sokol“ ir „Sūduvio“ panašumai

Neįtikėtinas „Sokol“ istorijos panašumas su Lietuvos kariniu laivu „Sūduvis“. Abiejų laivų norėjo muziejininkai. Tik nurašyto „Sokol“ likimas išspręstas greitai, o „Sūduvis“ vis dar ieško krantinės, kur galėtų būti švartuojamas Klaipėdoje.

Panašumų tarp šių laivų yra ir daugiau. Kaip žinoma, „Sūduvis“ buvo Vokietijos kariuomenės karo laivas, pastatytas 1958 m. Lietuvai jis buvo perduotas 1999 m.

„Sokol“ pastatytas Vokietijoje 1966 m. Jis buvo skirtas karališkajam Norvegijos laivynui. Čia jis nuo 1967 iki 2001 m. buvo naudojamas kaip povandeninis laivas „KNM Stord“.

Ruošiamas: povandeninis laivas „Sokol“ (294) iškeltas ant doko. / Gdynia.pl nuotr.

Lenkijai jis perduotas 2002 m. Šis povandeninis laivas 16 metų patruliavo Lenkijos pakrantėse.

Gali būti, kad „Sokol“ ir „Sūduvis“ netgi galėjo kur nors susitikti. Tiek vienas, tiek kitas laivas dalyvaudavo įvairiose NATO šalių pratybose.

Šalia garbingų laivų

Gdynės jūrų muziejui povandeninis laivas „Sokol“ buvo perduotas prieš kelias savaites. „Sokol“ iš karinių laivų bazės nutemptas į Lenkijos karinių laivų remonto įmonę „PGZ Stocznia Wojenna“ ir rengiamas kaip muziejaus eksponatas. Gdynės jūrų muziejaus direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Goskas teigė, kad muziejus šį laivą „medžiojo“ keletą metų. Povandeniniai laivai kelia didelį susidomėjimą muziejaus lankytojams, nes yra mažiau matomi ir tarsi turi paslapties skraistę.

Triumfas: karo laikų „Sokol“ (N. 97) įplaukia į britų bazę su iškelta piratų vėliava ir dviem nacių vėliavėlėmis, tai reiškia, kad jis paskandino du Trečiojo reicho laivus. / Redakcijos archyvo nuotr.

„PGZ Stocznia Wojenna“ įmonėje bus patikrintas povandeninio laivo korpusas, pašalinti kai kurie įrenginiai, kurie neturi reikšmės jo tolesnei muziejinei veiklai.

Taip pat bus išpjautos specialios šoninės durys, per kurias į laivą pateks lankytojai.

„Sokol“ buvo nedidelis karo laivas, ankštas, įgulos gyvenimas jame nebuvo lengvas. Norime tai atspindėti ir kuo mažiau keisti jo vidų. Bus matomi ir torpedų vamzdžiai, ir laivo valdymo patalpos, ir mašinų skyrius su varikliais“, – tikino A. Goskas.

Vieta: numatoma, kad povandeninis laivas „Sokol“ (294) Gdynėje stovės šalia karo laivo „Blyskawica“ ir burlaivio „Dar Pomorza“. / Trojmiasto.pl nuotr.

Laivą lankytojams rengiamasi atidaryti 2022 m. Jis bus dedamas į sausą doką ir statomas netoli kito muziejaus eksponato – karo laivo „Blyskawica“.

Prie Gdynės jūrų muziejaus istorinių laivų krantinės stovi ir vienas iš Lenkijos pasididžiavimų – burlaivis „Dar Pomorza“.

Tarp britų ir tarp sovietų

Povandeninis laivas „Sokol“ (294) ypatingas ir tuo, kad tęsė garbingą karo metų lenkų povandeninio laivo, vadinto taip pat „Sokol“ (N. 97), istoriją.

„Sokol“ (N. 97) buvo pastatytas Didžiojoje Britanijoje 1940 m. pabaigoje, į vandenį nuleistas 1941 m. sausį. Kadangi Lenkija buvo okupuota, jis buvo Didžiosios Britanijos sudėtyje Viduržemio jūros regione. Numeris N. 97 jam buvo suteiktas pagal britų kariuomenės numeraciją. „Sokol“ (N. 97) įgulą sudarė lenkai. Jo pirmuoju laivo vadu buvo paskirtas buvusio lenkų povandeninio laivo „Wilk“ pavaduotojas Borisas Karnickis. Vėliau vadai keitėsi.

Kariuomenė: karo metų laivo „Sokol“ (N. 97) įgula. / Pl.wikipedia.org nuotr.

Nuo 1941 iki 1944 m. „Sokol“ (N. 97) nuskandino po 3 Trečiojo reicho ir Italijos kariuomenės laivus, 9 Graikijos laivus, kurie tarnavo nacistinei Vokietijai. Dauguma laivelių buvo nedideli.

„Sokol“ (N. 97) išgarsėjo tuo, kad laive iškeldavo piratų ir nacių vėliavas, taip pranešdamas, kiek Trečiojo reicho laivų nuskandino. Tai nebuvo jo įgulos sumanymas. Tokia tradicija buvo Didžiosios Britanijos laivyne.

Taip pat žinoma, kad povandeninis laivas „Sokol“ buvo ir socialistinės Lenkijos respublikoje. ORP „Sokol“ (613 projektas) 1955 m. buvo pastačiusi Sovietų Sąjunga. Lenkijos kariniame jūrų laivyne jis buvo 1964–1987 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

RINKIMAI 2020

1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj, REGATOS vietoj. 2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”. Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”, rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį…

Ne patarimas

Į metalo laužą..l

Ne patarima

Parduokite tą povandeninį laivą V. Romanovui, nes vieną jau turi, tai gal priglaus ir antrą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS