Lygių galimybių kontrolierė: Klaipėdos paplūdimių išdėstymas diskriminuoja vyrus | KaunoDiena.lt

LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERĖ: KLAIPĖDOS PAPLŪDIMIŲ IŠDĖSTYMAS DISKRIMINUOJA VYRUS

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė nustatė, kad Klaipėdos paplūdimių išdėstymas šią vasarą diskriminavo vyrus. Esą stipriosios lyties atstovai, norėję poilsiauti tik jiems skirtame paplūdimyje, turėjo mokėti už kelionę, o moterys į savąjį galėdavo patekti ir nemokamai.

Gavo gyventojo skundą

Tyrimą kontrolierė pradėjo rugsėjį, gavusi išsamų nepatenkinto piliečio skundą.

Pareiškėjas atkreipė dėmesį, kad Klaipėdoje moterų ir vyrų paplūdimiai buvo išdėstyti netinkamai.

Moterų paplūdimiai buvo įrengti ir Smiltynėje, ir Melnragės–Girulių teritorijoje.

Kadangi pastaroji erdvė yra žemyninėje miesto dalyje, į ją galima patekti pėsčiomis, dviračiu, viešuoju ar privačiu transportu.

Vyrų paplūdimiai išdėstyti tik Smiltynėje, tai yra Kuršių nerijos dalyje, taigi į juos nuvykti galima tik keltu, už kurį reikia mokėti.

"Akivaizdu, jog vyrai, norėdami poilsiauti tik jiems skirtame paplūdimyje, patyrė daugiau kliūčių nei moterys. Jie privalėjo mokėti už keltą, o į paplūdimius Melnragės–Girulių pakrantės ruože galima patekti ir nemokamai", – nurodė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Akivaizdu, jog vyrai, norėdami poilsiauti tik jiems skirtame paplūdimyje, patyrė daugiau kliūčių nei moterys.

Plane numatyta nebuvo

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė patikino, kad gavo lygių galimybių kontrolierės raštą.

"Kontrolierė pastebėjo, kad žemyninėje dalyje neturime nė vieno vyrų paplūdimio. Kadangi mes vadovaujamės 2005 m. Girulių detaliuoju planu, ten buvo numatytos įvairios poilsio zonos – aktyvi, pasyvi, neįgaliųjų pliažas, moterų ir nudistų pliažai. Vyrų pliažas tame plane nebuvo numatytas", – paaiškino I.Kubilienė.

Pasak miesto savivaldybės atstovų, Melnragės–Girulių pakrantės srityje neįrengtas vyrams skirtas paplūdimys, nes esą neįžvelgta tokio poreikio.

Klaipėdos paplūdimių ribos nustatomos kasmet prieš vasaros sezoną, atsižvelgiant į ankstesnių metų patirtį ir tai, kaip intensyviai paplūdimiai yra lankomi.

Savivaldybės duomenimis, moterys tik joms skirtuose paplūdimiuose lankosi daug dažniau nei vyrai savuosiuose, tad, vadovaujantis racionalumo principu, nutarta vyrų paplūdimius įrengti tik Smiltynėje.

Sulaukia įvairių pretenzijų

Lygių galimybių kontrolierė pabrėžė, kad, planuojant paplūdimių išsidėstymą, privalu atsižvelgti į skirtingų grupių poreikius.

"Vyrai, nors statistiškai pagal lytį išskirtuose paplūdimiuose lankosi rečiau, už patekimą prie jūros neturėtų mokėti daugiau nei moterys. Viena priežasčių, kodėl Smiltynės vyrų paplūdimiuose lankytojų mažai, gali būti ir tai, kad į juos patekti yra sudėtingiau", – pranešime rašė B.Sabatauskaitė, siūlydama savivaldybės administracijai kitąmet paplūdimius planuoti proporcingiau.

Esą įstatymas numato, kad savivaldybių dokumentuose tiek vyrai, tiek moterys turi būti traktuojami vienodai, nediskriminuojant asmenų dėl jų lyties.

Kadangi kontrolierės raštą savivaldybė gavo praėjusią savaitę, administracijos atstovai artimiausiu metu svarstys galimybę paplūdimį vyrams įrengti ir žemyninėje dalyje.

"Toks raštas nenustebino. Dabar turbūt lygių galimybių metas. Ir nudistai prašo ilgesnio pliažo ruožo. Gal išties 2005 m. nustatytos ribos šiandien praranda aktualumą. Todėl administracijoje svarstysime vyrų pliažo klausimą Melnragės–Girulių ruože", – patikslino I.Kubilienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

o nuplaukt negali?

bus ir pedrikų pliažas nemokamai ir sportas.

Košmaras.

Karo, pandemijos, skurdo ir Lietuvos tautos naikinimo akivaizdoje vieno nenormalaus asmens skundas... Juokas nebeima, šiaušiasi plaukai. Ir Dar. O kas atsitiks, kai tas ponas-skundikas sugalvos pasikeisti lytį?

Maudymosi kostiumėlis

Reikia vyrų pliažą padaryti šalia moterų II Melnragėje. Galės vienas į kitą pasižiūrėti iš nedidelio atstumo, jei nedrįsta akių ganyti nudistų pliaže. Beje, niekas nudistų pliaže nieko nečiulpia. Netiražuokite savo fantazijų į viešumą, ononistai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS