Medžiuose – inkilai ar plastiko atliekos? | KaunoDiena.lt

MEDŽIUOSE – INKILAI AR PLASTIKO ATLIEKOS?

Klaipėdiečiams kilo klausimų dėl Dangės upės pakrantėje medžiuose sukabintų plastikinių indų. Kai kurie ornitologai skeptiškai žiūri į tokį rūpestį sparnuočiais, nes neaišku, ar į medžius nėra sukabinėti buteliai nuo benzino ar tepalo, o tai būtų pražūtinga paukščiams.

Žmogus, pastebėjęs medžiuose plastikinius butelius, socialiniame tinkle uždavė klausimą: „Galvoju, inkiliukai paukšteliams, o gal ne, pilni medžiai prie Dangės, klausimas publikai?“

Gamtininkai spėliojo, kad galbūt kažkas tokius inkilus pagamino dančiasnapiams arba klykuolėms.

Ornitologas Julius Morkūnas suabejojo, ar tai gera idėja paukščių namams.

„Nors Kaune kolega iš 50 litrų dydžio plastikinių indų gamina inkilus pelėdoms. Bet kas Klaipėdoje pridėliojo tokių, net neįsivaizduoju“, – stebėjosi ornitologas.

J. Morkūnas tikino, kad žmonės ne tik sugalvoja kelti inkilus, piliečiai kartais neatsiklausę net ir medžių prisodina.

„Nemanau, kad tai gera idėja. Plastikas nekvėpuoja. Vasarą saulėje jis įkaista. Jame kaupiasi drėgmė. Kai kas yra bandęs inkilus gaminti iš kanalizacijos vamzdžių. Uždeda dugną, stogą, išplauna skylę ir galvoja, kad bus gerai varnėnams. Aš taip nemanau“, – sakė ornitologas.

Kai kas yra bandęs inkilus gaminti iš kanalizacijos vamzdžių. Uždeda dugną, stogą, išplauna skylę ir galvoja, kad bus gerai varnėnams. Aš taip nemanau.

O iš medžio pagamintas inkilas gerai džius, medis kvėpuoja.

„Dėl to, kad miestuose trūksta natūralių uoksų, paukščiai kuriasi visur, kur tik įmanoma. Bet tai nereiškia, kad jiems tinka plastikiniai indai. Internete mačiau nuotrauką su lizdu, susuktu guminiame bate. Mano pavėsinėje lizdą susisuko paukštis net lydekos nasruose, iškamšoje. Paukščiai randa įvairių variantų. Tik klausimas, ar paukščiui tokia dėtis bus sėkminga“, – stebėjosi J. Morkūnas.

Ornitologas spėjo, kad gal kas nors netoliese gyvenantis tvarkė malkinę ar sandėliuką ir pagailėjo išmesti rastus plastikinius indus.

Nuostabą kelia tai, kad tokiam inkilų kėlimui reikėjo atsigabenti kopėčias. Nuotraukoje matyti, kad medžių šakos aplaužytos, tad kyla klausimas – kiek čia iš tiesų yra meilės gamtai?

„Ornitologai pelėdoms yra kėlę miške, medžių paūksmėje, ten plastikas taip neįkaista. Man neaišku, kokiam paukščiui norėta skirti tokį inkilą? Pelėdai jis per mažas, o varnėnui per didelis. Jei inkilai kelti prie upės, gal ir galėjo būti skirti klykuolėms, kurios peri drevėse“, – paaiškino biologas.

Dančiasnapiams inkilai turi būti 65 cm aukščio, lentos plotis turi būti 37–38 cm, inkilo aukštis iki landos turi siekti 42 cm, o pati landa privalo būti 18 cm skersmens.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

o naxrena ... tiek pauksciu neatskrenda y lietuva

gal patys miskininkai tuose inkiluose is plastiko ,peres savo vaikus....

kažkam

stogas Klaipėdoje nuvažiavo.

Antanas.

Mano draugui prieš penketą metų padovanojo gražų, spalvingą "fabričną" inkilą. Deja jame niekas negyvena.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS