„Metų klaipėdietė 2022“ – scenografė, menininkė, pedagogė S. Kanaverskytė | KaunoDiena.lt

„METŲ KLAIPĖDIETĖ 2022“ – SCENOGRAFĖ, MENININKĖ, PEDAGOGĖ S. KANAVERSKYTĖ

Šiemet uostamiesčio žmonės Metų klaipėdiete išrinko scenografę, menininkę, pedagogę Sofiją Kanaverskytę. Tai – dar vienas šios kūrėjos pelnytas titulas, šįkart jį lėmė daugybės klaipėdiečių balsai. Moteris tapo jau dvidešimtą kartą surengto konkurso nugalėtoja. Penktadienį vykusiame iškilmingame vakare jai ir dar penkioms konkurso finalininkėms padėkota už reikšmingus darbus.

Metas priminti nuopelnus

Dienraštis "Klaipėda" kiekvienų metų pradžioje prašo klaipėdiečius prisiminti moteris, kurių darbus verta iškelti į viešumą, tarti joms padėkos žodžius už pasiaukojamą, nuoširdų darbą uostamiesčio žmonių labui, už miesto vardo bei šalies garsinimą.

Penktadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre įvyko baigiamasis "Metų klaipėdietės" konkurso vakaras.

Šios iškilmės – viena įsimintiniausių metų pradžios švenčių uostamiestyje, nes tai – proga įsitikinti, kiek daug ir kokių puikių darbų daro klaipėdietės.

Tokio vakaro metu pagerbiamos visos šešios konkurso finalininkės. Joms ir ankstesnių konkursų laimėtojoms dovanojamos gėlių puokštės, prisimenami jų nuopelnai miestui ir miestiečiams.

Noriu nuoširdžiai padėkoti jums už pastangas, ryžtą, vienybę ir nuoširdų norą padėti tiems, kam tos pagalbos šiandien labiausiai reikia.

Pasveikino Prezidentas

Kaip ir kaskart, šiemet iškilmingame renginyje nuskambėjo "Metų klaipėdietės" konkurso globėjo Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimas šioms moterims.

"Mielos klaipėdietės, gerbiami konkurso rengėjai ir svečiai, Klaipėda turi gražią tradiciją kasmet pagerbti drąsias, stiprias, talentingas, pasiaukojančias ir išskirtines moteris. Gaila, kad šiemet konkurso džiaugsmą temdo Rusijos agresija prieš Ukrainą. Kita vertus, tai mums dar kartą primena, kokios svarbios savybės yra vienybė ir atjauta. Nė kiek neabejoju, kad šiųmečio konkurso laureatės, kaip daugybė kitų Lietuvos žmonių, daro viską, kas jų galioje, kad padėtų broliškai Ukrainai, nuo karo bėgančioms moterims, vaikams, senoliams ir kitiems. O tai – svarbiau už bet kokius laurus ir apdovanojimus. Todėl noriu nuoširdžiai padėkoti jums už pastangas, ryžtą, vienybę ir nuoširdų norą padėti tiems, kam tos pagalbos šiandien labiausiai reikia. Eikite tuo keliu ir toliau. Veskite juo kitus. Stiprinkite bendruomenę ir visą Lietuvą", – iš scenoje įrengto ekrano nuskambėjo šalies Prezidento žodžiai.

Pagarba: Lietuvos Respublikos Prezidentas G.Nausėda tradiciškai padėkojo klaipėdietėms už drąsą, stiprybę ir pasiaukojimą. LR prezidentūros nuotr.

Visas gyvenimas – kūryba

Vieną iš šešetuko pretendenčių, kaip ir kasmet, į konkurso baigiamąjį etapą delegavo speciali komisija, kurią sudarė garbės mecenatas, filantropas Rimantas Cibauskas, 2021-ųjų Metų klaipėdietė mokytoja ir dramaturgė Maja Tarachovskaja, Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys, spaustuvininkas ir leidėjas Saulius Jokužys bei nuotoliniu būdu balsavęs bendrovės "Klaipėdos dienraštis" direktorius Vidas Milkevičius.

Šįkart ja tapo dailininkė ir scenografė Sofija Kanaverskytė. Tūkstančių klaipėdiečių balsų sulaukusi moteris šiemet tapo "Metų klaipėdietės" konkurso nugalėtoja. Penktadienį jai tradiciškai buvo įteikta šį titulą simbolizuojanti skulptoriaus Edmundo Unguraičio skulptūrėlė.

Už kūrybą ir pedagoginę veiklą uostamiestyje S.Kanaverskytei pernai suteiktas Klaipėdos kultūros magistro vardas.

„Metų klaipėdietė 2022“ apdovanojimų svečiai

Vytauto Liaudanskio nuotr.

S.Kanaverskytės vardas žinomas kiekvienam kultūra besidominčiam klaipėdiečiui. Prieš porą metų ji paminėjo savo kūrybinės veiklos 50-metį.

Menininkė yra sukūrusi scenografijas 80-iai spektaklių įvairiuose Lietuvos teatruose, surengusi 30 savo darbų parodų, kuriose eksponavo dekoratyvinės tekstilės, tapybos, piešimo, dizaino, teatrinio meno grafinius darbus.

Moters kūryboje pastaraisiais metais dominavo Lietuvos istorijos ir didžiųjų valstybės žmonių temos.

Reikšmingiausiu Klaipėdai savo darbu kūrėja laiko 18 metų laikotarpį, kai buvo vyriausiąja Jūros švenčių karnavalo dailininke. Sovietinį palikimą iš gražiausios uostamiesčio šventės išgujusi ir tautinius motyvus įpynusi menininkė taip stengėsi kelti lietuvišką dvasią daugiataučiame mieste dar tarybinės santvarkos metais.

 

 

Milžiniška savo patirtimi S.Kanaverskytė ilgus metus dalijosi su Renginių režisūros katedros studentais dar iki Klaipėdos universiteto įkūrimo.

Ji yra ir akcijos "Ant gerumo sparnų" pradininkė, taip pat jau 26 metus uostamiesčio dailininkai dovanoja savo kūrinius Jūrininkų ligoninei.

S.Kanaverskytė šią vasarą laukia pasirodant savo knygos, ji žada pakviesti klaipėdiečius į naujausių savo darbų parodą.

Visas šios moters gyvenimas – kūryba, tai jaučiama ir buityje, ir švenčių laukime. Be to, ji yra išleidusi ir poezijos leidinį.

Pripažinimas: S.Kanaverskytė jau yra pelniusi ne vieną titulą, prie kurių šįsyk prisidėjo ir Metų klaipėdietės vardas.

Vaikai – mūsų ateitis

Šiemet į finalinį konkurso etapą tradiciškai pateko ir moterys, kurių gyvenimo darbas ir pašaukimas – rūpintis vaikais.

Ilona Toliušienė, tapusi mama ne tik savo mažyliui, bet ir keturiems svetimiems vaikams, nuoširdžiai dalijasi patirtimi su kitais žmonėmis, kurie nori į savo šeimas priimti vaikus iš valdiškų namų.

Būti penkių vaikų mama – itin sunkus ir daug pasiaukojimo reikalaujantis darbas. Įtikinti norinčiuosius tapti globėjais, kad visos problemos įveikiamos, įmanoma tik savo pavyzdžiu. Jei tokių žmonių Lietuvoje būtų daugiau, vaikų namų mūsų šalyje neliktų.

Violeta Jokubynaitė-Bružienė stengiasi, kad vaikai ir paaugliai augtų gerais žmonėmis, kad prasmingai leistų laisvalaikį ir nenuklystų į gatvės džiungles. Moteris yra Atvirų jaunimo erdvių vedėja ir vadovauja centrui, į kurį kasdien užsuka apie 60 nepilnamečių, kurie patys negali susirasti vietos savirealizacijai.

Ši moteris taip pat noriai dalijasi sukaupta patirtimi su įvairių organizacijų, įstaigų, dirbančių su jaunimu, atstovais, jos siekis – rasti įdomios ir naudingos veiklos kuo didesniam skaičiui jaunų žmonių.

Menas būti ne tik moterimi, bet ir kurti meną – nelengva misija. Ją kasdien vykdo plačiai žinoma Klaipėdos dramos teatro aktorė Eglė Jackaitė. Aktorę konkurso dalyvių sąraše panorę matyti klaipėdiečiai pažymėjo, kad ji jau buvo nominuota "Auksiniam scenos kryžiui" ir "Padėkos kaukei".

Tačiau menininkė garsina Klaipėdos vardą ne tik profesinėje srityje. Jos nuopelnai neabejotini ir visuomeninėje veikloje.

E.Jackaitė yra itin reikalingo jautraus triūso "Pagalbos moterims linijos" savanorė, "Unicef" organizacijos ambasadorė. Be to, ji ir Socialinių mokslų kolegijos dėstytoja.

„Metų klaipėdietė 2022“ apdovanojimų iškilmės

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Rūpi visi klaipėdiečiai

Kaip padaryti visų amžiaus grupių klaipėdiečių gyvenimą sveiką, kaip suteikti jiems vilties gyventi be vaistų, kaip atrasti galimybių drauge judėti ir džiaugtis bendravimu?

Šiuos uždavinius jau ne vienerius metus kelia aktyvų gyvenimo būdą propaguojanti sveikatingumo studijos "Ginsvė" įkūrėja, sporto ir kultūros renginių, projektų organizatorė, dėstytoja Daiva Palubinskaitė.

Moteris savo pilietinę poziciją išreiškė pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis, tapusi viena protesto akcijų mūsų mieste organizatorių.

Šiemet klaipėdiečiai atkreipė dėmesį, kad itin svarbu skatinti ekonominį aktyvumą ir imtis vystyti verslus. Gal todėl Klaipėdos universiteto dėstytoja, prekių ženklo "10 Tiltų", "10 Tiltų kiemas" ir "Tiltų namai" bendraįkūrėja Aušra Pacevičiūtė sulaukė itin didelio miesto žmonių palaikymo "Metų klaipėdietės" konkurse.

Pažįstantys A.Pacevičiūtę žmonės tikina, kad ji yra ir smulkiųjų verslų mentorė. Jos pastangomis uostamiestyje atsirado "Klaipėdos kūrybiško verslo uostas" bei "Klaipėda Link" projektai. Ji yra ir Lietuvos marketingo asociacijos Klaipėdos skyriaus valdybos narė, be to, ir aktyvi visuomenininkė.

Visų šių moterų nuopelnai buvo dar kartą pristatyti vakaro dalyviams.

Metų klaipėdietės paskelbimo vakaras ne pirmus metus vyko svetingame Klaipėdos dramos teatre.

Kitą šeštadienį apie šias iškilmes skaitykite "Klaipėdoje".

Mecenatas ir rėmėjai

Ilgametis Metų klaipėdietės rinkimų garbės mecenatas – nekilnojamojo turto valdymo įmonė "Mūsų laikas".

Mecenatas – bendrovė "Mano būstas".

Pagrindiniai rėmėjai: bendrovė "Švyturys GO nealkoholinis", Jūrų krovinių kompanija "BEGA", transporto įmonė "Vlantana".

Kiti rėmėjai: lietuviško kapitalo integruotas medienos perdirbimo įmonių holdingas "Vakarų medienos grupė", aplinkosaugos uoste sprendimus ir paslaugas teikianti įmonė "Parsekas".

Partneriai: "Lazer klinika", "East island", viešbučių tinklas "Amberton", restoranas "Pasažas", "Biofarmacija", sūrio namai "Džiugas", gėlių studija "SiDeko", Klaipėdos baseinas, kino teatras "Arlekinas".

Metų klaipėdietėmis jau yra tapusios

2003 m. – Skaistutė Idzelevičienė,

2004 m. – Klaudija Bobianskienė,

2005 m. – Aldona Grigaliūnienė,

2006 m. – Olga Žalienė,

2007 m. – Kristina Vintilaitė,

2008 m. – Žaneta Norkuvienė,

2009 m. – Inga Grubliauskienė,

2010 m. – Nijolė Hansen,

2011 m. – Loreta Bosienė,

2012 m. – Jurga Karčiauskaitė-Lago,

2013 m. – Dalia Kanclerytė,

2014 m. – Janina Tulabienė,

2015 m. – Aldona Kerpytė,

2016 m. – Jolanta Česienė,

2017 m. – Galina Kučinskienė,

2018 m. – Loreta Laurinavičienė,

2019 m. – Skaistė Svidraitė,

2020 m. – Jūratė Rekašienė,

2022 m. – Maja Tarachovskaja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS