Muitinės pareigūnai jau peržengė pernykštę kontrabandos sulaikymų ribą | KaunoDiena.lt

MUITINĖS PAREIGŪNAI JAU PERŽENGĖ PERNYKŠTĘ KONTRABANDOS SULAIKYMŲ RIBĄ

  • 2

Suskaičiavus 2019 m. ikiteisminiuose tyrimuose sulaikytą cigarečių kontrabandą, paaiškėjo, kad muitinės pareigūnai jau šių metų rugsėjo viduryje viršijo visą pernai sulaikytų kontrabandinių cigarečių kiekį. Iš viso iki rugsėjo 16 d. muitinės kriminalistų pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose sulaikyta 6, 2 mln. pakelių cigarečių, kurių vertė – 20,3 mln. eurų.

Kova su cigarečių kontrabanda vis intensyvėja – Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai šiemet, iki rugsėjo 16 d., jau pradėjo 48 ikiteisminius tyrimus dėl cigarečių kontrabandos.

Jų metu sulaikyta 124, 3 mln. vnt. rūkalų, kai pernai per visus metus tokiuose tyrimuose buvo sulaikyta 122, 9 mln. vnt. nelegalių cigarečių.

Tebeišlieka viena šių metų tendencijų – desperatiški šešėlinių verteivų mėginimai vienu vilkiku įvežti kuo didesnį cigarečių kontrabandos kiekį. Jei anksčiau kontrabandininkai paprastai veždavo apie 200 dėžių rūkalų, tai šiemet vis dažniau susiduriama su ypač įžūliais atvejais, kai į krovininio vilkiko puspriekabę sutalpinama ne mažiau nei 1000 dėžių (apie 0,5 mln. pakelių) cigarečių kontrabandos. Dėl tokio didžiulio nelegalių tabako gaminių kiekio maskuotė priedangos prekėmis tokiais atvejais tebūna simbolinė.

Taip pat tebeaktuali ir aktyvaus cigarečių kontrabandos gabenimo geležinkelio transportu kryptis. Šių metų balandį muitinės kriminalistai Lentvaryje, geležinkelio vagone aptiko beveik 300 tūkst. eurų vertės cigarečių kontrabandos krovinį, sulaikė tris kontrabanda įtariamus Lietuvos ir du Baltarusijos piliečius.

Kaip ir anksčiau, dažniausiai į Lietuvą tiek iš Baltarusijos, tiek iš Rusijos Kaliningrado srities vežamos baltarusiškos kilmės „Fest“, „Minsk“ ar „NZ Gold“ rūšių cigaretės.

Kaip ir anksčiau, dažniausiai į Lietuvą tiek iš Baltarusijos, tiek iš Rusijos Kaliningrado srities vežamos baltarusiškos kilmės „Fest“, „Minsk“ ar „NZ Gold“ rūšių cigaretės.

Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Gera naujiena pareigūnams tapo liepos pradžioje LR Seimo priimtas Akcizų įstatymo pakeitimas (įsigaliosiantis lapkričio mėnesį), kuriuo apmokestintas neapdorotas tabakas, šitaip užkertant kelią jo nelegaliam panaudojimui gamyboje.

Pataisa padaryta atsižvelgus į Lietuvos muitinės ir Mokesčių inspekcijos informaciją apie pastaruoju metu padažnėjusius piktnaudžiavimo šia įstatymo spraga atvejus.

Pernai metų rudenį muitinės kriminalistai sulaikė daugiau nei 100 tonų tabako žaliavos, iš kurio buvo galima pagaminti 174 mln. vnt. cigarečių. Rasti trys tabako sandėliai (Lazdijų rajone, Alytuje ir Marijampolėje) su nelegaliu tabaku ir jo apdorojimo įrenginiais. Įtariama, kad juose tabako žaliava buvo neteisėtai apdorojama, kad vėliau galėtų būti tiekiama šešėliniams cigarečių fabrikams.

Pareigūnų manymu tokių šešėlinių tabako apdorojimo įmonių gausėjimas buvo susijęs su tuo, jog tabako žaliava Lietuvoje, skirtingai nuo kitų, kaimyninių, regiono valstybių – Lenkijos, Latvijos nelaikyta akcizine preke.

GALERIJA

  • Muitinės pareigūnai jau peržengė pernykštę kontrabandos sulaikymų ribą
  • Muitinės pareigūnai jau peržengė pernykštę kontrabandos sulaikymų ribą
  • Muitinės pareigūnai jau peržengė pernykštę kontrabandos sulaikymų ribą
Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kada prades muitines pareigunai su policajais

grazint kontrobanda ,uz sumoketa duokle is sandeliu ??? biznis stovi , greiciau sukites...

Pranas Pričkus

Tai gal pristabdykite gaudymą, kad kitais metais nesumažėtų sulaikytų?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS