Naujieji šviestuvai Klaipėdoje sutaupys pinigų | KaunoDiena.lt

NAUJIEJI ŠVIESTUVAI KLAIPĖDOJE SUTAUPYS PINIGŲ

Klaipėdiečiai jau pastebėjo kai kuriose uostamiesčio vietose keičiamus apšvietimo stulpus. Vieni džiaugiasi, nes naujieji šviestuvai atrodo estetiškiau negu senieji, o kiti klausia, dėl kokių priežasčių jie keičiami, jei ir senieji dar veikė.

Turgaus stotelėje autobuso laukusi Eglė pastebėjo, kad per kelias savaites Taikos prospekte žaibiškai buvo pakeisti apšvietimo stulpai.

Anot gyventojos, džiugu Klaipėdoje matyti tokius pokyčius, tačiau nežinia, ar jie iš tiesų būtini.

„Dažnai važiuoju namo iš Turgaus arba Sausio 15-osios stotelių. Negalėjau nepastebėti naujųjų apšvietimo stulpų, kadangi ir gatvėse padaugėjo išraustų vietų, įspėjamųjų apie darbus kelio ženklų. Tie naujieji stulpai tikrai labai gražūs, bet nelabai suprantu, kodėl reikėjo juos pakeisti. Juk ne dėl estetikos leidžiami pinigai. Būtų tiesiog įdomu sužinoti“, – teiravosi klaipėdietė.

Nauji šviestuvai yra LED tipo, tai reiškia, kad elektros suvartos 50 proc. mažiau.

Bendrovės „Klaipėdos paslaugos“ Gatvių infrastruktūros departamento direktorius Dainius Petrauskas paaiškino, kad tai yra projektas, padėsiantis sutaupyti elektros energijos visame mieste.

„Taikos prospekte prie Senojo turgaus iš viso pakeitėme 15 apšvietimo stulpų iš seno į naujo tipo dekoratyvines atramas. Nauji šviestuvai yra LED tipo, tai reiškia, kad elektros suvartos 50 proc. mažiau. Viso projekto vertė – 45 tūkst. eurų. Šiais metais tokie patys stulpai buvo pakeisti Pilies gatvėje nuo Minijos iki Daržų gatvių“, – sakė D. Petrauskas.

Dar visai neseniai Klaipėdos savivaldybės specialistai nurodė, kad, prasidėjus energetikos kainų šuoliui, nuo praėjusių metų rugsėjo 12 d. priėmė sprendimą įjungti mieste apšvietimą 20–30 min. vėliau ir išjungti 20–30 min. anksčiau, taip sutaupant apie 13 858 kWh per mėnesį arba 166 296 kWh per metus.

Tad galima daryti prielaidą, kad naujieji šviestuvai turėtų sutaupyti dar daugiau kWh per mėnesį ir metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Praeivis

Ūkiškai galvojant - ar verta keisti visą šviestuvą, kai galima būtų pakabinti tik naują LED "galvą"? Patys stulpai gi nešviečia ir nereikalauja naujausių technologijų :) Estetika, žinoma, ne paskutinėje vietoje, bet jei jau taupom, taupykim protingai.

G

Jei jau susirūpinot gatvių apšvietimų, tai reiktu pakeisti Tiltų gatvės žibintų stiklus. Jie spalvoti ir stipriai padūmavę, jei kažkam reikia senovės įvaizdžio tai gal ir nieko, bet šviesos jie skleidžia nedaug. Tą pati problema buvo su Biržos tiltu. Ten kažkam irgi prireikė senovės, ir į žibintus įdėjo tamsius spalvotus stiklus. Apie 20 metų per tiltą ėjome apgraibomis, kol atsirado šviesesnė galva miesto valdžioje, ir tuos stiklus pakeitė skaidresniais.

Kad

50% sutaupys nenuostabu, nes anksčiau čia ant vieno stulpo buvo po du žibintus, dabar bus po vieną. Bet svarbiausias rodiklis turi būti ne taupumas, o šviesumas. Galima visai neįjungti apšvietimo, tada sutaupysim dar daugiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS