Nuo karščio klaipėdiečius gelbėjo ekskursijos | KaunoDiena.lt

NUO KARŠČIO KLAIPĖDIEČIUS GELBĖJO EKSKURSIJOS

Nuo alinančios kaitros dalis miestiečių savaitgalį gelbėjosi mirkdami vandenyse, tačiau kita dalis pasirinko ne tokias įprastas pramogas. Šeštadienį vėjo dvelksmo žmonės ieškojo grožėdamiesi panorama, atsiveriančia iš Klaipėdos švyturio, o vakarop plūdo į naktines ekskursijas.

Kopė 194 laiptelius

Du šimtai miestiečių visą šeštadienį pakaitomis kopė į Klaipėdos uosto švyturį. Vienu metu patekti į jį galėjo ne daugiau nei dešimt žmonių.

Poilsiautojus pasitiko trys gidai, kurie pristatė švyturio istoriją.

"Vienas žmogus nuolat dirbo švyturio viršuje. Juk yra ne tik saugumo klausimai dėl užkopimo į švyturį, bet ir kiti dalykai. Švyturys yra įmonės "Klaipėdos nafta" teritorijoje, o pagal įmonės taisykles negalima fotografuoti įmonės infrastruktūros. Vienam darbuotojui tenka prižvelgti, kad fotoaparatų objektyvai būtų pasukti į reikiamą pusę", – tikino Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Klaipėdos švyturys lankytojams atveriamas jau ne pirmą kartą. Paprastai į jį įkopti būdavo galima minint Pasaulinę švyturių dieną, rugpjūčio 17-ąją.

Visuomenei atvėrus Klaipėdos uosto švyturį, ne kartą kilo didelis ažiotažas.

Eilės žmonių laukdavo po kelias valandas, kad pakiltų į 40 metrų bokštą 194 laipteliais ir pažvelgtų į Baltijos jūrą, Kuršių neriją bei marias.

Lankytojai teigiamai vertino pačią švyturio atvėrimo visuomenei iniciatyvą.

"Viršuje išties atsiveria nuostabūs vaizdai, kokių tikrai nepamatysi iš daugiabučio balkono", – palygino vienas šeštadieninės ekskursijos dalyvis. Tačiau jam nepatiko tai, kad reikėjo ilgokai laukti tokios galimybės.

Klaipėdietė Justė su šeima buvo tiesiog sužavėta apsilankymo švyturyje.

"Gaila tik, kad švyturio viršuje neleido fotografuoti visiškai nieko. Tik apačioje prie švyturio buvo galima nusifotografuoti. Buvo trys gidai, vienas jų viršuje pasakojo žmonėms apie švyturį. Įleido po 10 žmonių, apžiūrėjimui buvo skirta 20 minučių. Kiek girdėjau, žmonės labai džiaugėsi tokia galimybe", – įspūdžiais dalijosi klaipėdietė.

Iš tiesų ir kiti kalbinti lankytojai teigė, kad iniciatyvą atverti švyturį vertina pozityviai. Kad žmonėms reikia tokios pramogos, bylojo ir norinčiųjų užkopti į jo viršūnę skaičius.

Ekskursijos dalyviams yra puiki galimybė pajausti, kokia dvasia tvyro Klaipėdoje.

Po miestą – dvasių paieškos

Tiems miestiečiams, kuriems alinanti kaitra ne prie širdies, siūlyta apsilankyti naktinėse ekskursijose.

"Tenka organizuoti daugiau naktinių ekskursijų.  Vasara prasidėjo. Matome, kad nebetelpa visi norintys, todėl tokios ekskursijos vyks ne tik šeštadienio, bet ir penktadienio vakarais. Ekskursijoje registruojasi 40 žmonių. Tai – pažintis su Klaipėdos dvasiomis. Aplankome ne tik Vaiduoklio skulptūrą, tačiau susipažįstame ir su Vydūno dvasia, aplankome Jono kalnelį, kur pasižvalgome po poternas. Ekskursijos dalyviams yra puiki galimybė pajausti, kokia dvasia tvyro Klaipėdoje", – pasakojo R.Savickienė.

Laikas pažinti savo miestą

Dar viena pramoga šį savaitgalį – naktiniai pasiplaukiojimai kanojomis.

"Tai rankų darbo, mūsų klaipėdiečio pagamintos kanojos. Vienai kanojai pagaminti reikia trijų mėnesių. Vakarais, 22 val. 30 min., su fakelais žmonės nori pasiplaukioti jau tamsoje. Nors pas mus dabar beveik baltosios naktys", – juokavo R.Savickienė.

Ekskursijos vyksta Dangės upėje, nors kanojas jų gamintojas vežasi į bet kurį vandens telkinį, nes jos yra lengvos.

"Suteikiame galimybę žmonėms dieną praleisti pliaže, o vakare yra laikas pažinti savo miestą", – patikino R.Savickienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

8

Man gelbėja alus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS