Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą | KaunoDiena.lt

PAGERBĖ PIRMĄJĄ KLAIPĖDOS TARYBĄ

Klaipėdos savivaldybės posėdžių salės fojė papuošė milžiniška fotografija, kurioje įamžinta pirmoji Klaipėdos miesto taryba. Pirmosios tarybos deputatų klubo prašymu kadenciją baigiantis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas rado būdą pagerbti pirmtakus.

Atliko simbolinę misiją

„Turiu atlikti labai jautrią ir labai svarbią misiją. Tarybai baigiant kadenciją, simboliška pagerbti mūsų tarybos ištakas. Ir pirmosios miesto tarybos įprasminimas yra deramos pagarbos bei dėkingumo ženklo parodymas. Tad, kiek dar bus tarybų, nepamirškime, nuo ko viskas prasidėjo, nepamirškime tų, kurie gana sudėtingu laiku parodė neįtikėtiną pilietinę drąsą, todėl šiandien esame čia, kur esame“, – ceremonijoje kalbėjo V. Grubliauskas.

Pirmosios Klaipėdos tarybos pirmininkas Vytautas Čepas neslėpė, kad, praėjus daugiau nei 30 metų, daug kas išsitrynė iš atminties.

„Bet kai kurie dalykai išliko, juk tada mieste vyko karas, sovietų pulkininkai kojomis atidarinėjo duris savivaldybėje, ir mūsų valdžia keletą kartų ant plauko kabėjo, kai tankai po miestą važinėjo ir buvo paskelbta komendanto valanda, ir kad miesto valdymas pereina į sovietų kariškių rankas, bet mes išsisukome. Be to, bekariaudami sugebėjome ir šį bei tą sukurti, ne tik griauti“, – šmaikščiai pastebėjo V. Čepas.

Nijolė Požarskienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Tikrai buvome drąsūs“

Pirmosios tarybos deputatų klubo vadovė Nijolė Požarskienė pasidžiaugė, kad dabartinis meras savo žodį ištesėjo operatyviai, nes į jį dėl tarybos įamžinimo buvo kreiptasi vos prieš kelis mėnesius.

Mes patys save buvome užmiršę tiek metų.

„Mes patys save buvome užmiršę tiek metų. Turiu pripažinti, kad tikrai buvome drąsūs. Juk tokia įtampa tvyrojo, ir mes tuo metu tris kartus mėginome nukelti Lenino paminklą ir tris kartus mums grasino automatais. Kaip ir V. Čepas minėjo, daug kas išsitrina iš atminties, todėl dėkojame, kad taip pagerbta pirmoji mūsų miesto taryba“, – kalbėjo N. Požarskienė.

„Mūsų sąrašas trumpėja, 28 mūsų kolegos jau mirę iš 64 išrinktų pirmosios Klaipėdos miesto tarybos narių. Mums pavyko atrasti visus, išskyrus du – Algimantą Paškevičių ir Romualdą Tenkutį. Apie juos neturime duomenų, bet dar ieškosime“, – teigė pirmosios Klaipėdos tarybos deputatas Audrius Pauža.

Buvo pražiopsota proga

Sieną puošiančios nuotraukos, kurioje daugiau nei prieš 33 metus buvo įamžinti po Nepriklausomybės atkovojimo pirmosios Klaipėdos miesto tarybos deputatai, autorius yra Vytas Karaciejus.

Jis pasakojo, kad tuomet fotografijai miesto politikai buvo sukviesti spontaniškai.

„Jau dabar sunku prisiminti, kaip viskas tądien buvo. Tik pamenu, kad V. Čepas visus sukvietė. Ir gaila, kad nesilaikėme tradicijos fotografuoti visų kitų kadencijų tarybų. Buvo pražiopsota proga“, – apgailestavo V. Karaciejus.

GALERIJA

  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
  • Pagerbė pirmąją Klaipėdos tarybą
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nuotraukose matau tik storapilvius ištinusius mūsų sąskaita

dar tiems debilams išdavė žydrus baltinius, jūs konkretūs debilai, čia aišku mano subjektyvi nuomonė

Vytas

Mamutų kapinės. Nei jie ką padarė, nei kas juos prisimena. Kokius darbus jie taip jau tada nuveikė, pasakykite bent vieną jeigu žinote. Sėdėjo ir drebėjo kad tik neįkliūti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS