Partinis ėjimas žirgu: būstinių Klaipėdoje prireikė Seimo nariams | KaunoDiena.lt

PARTINIS ĖJIMAS ŽIRGU: BŪSTINIŲ KLAIPĖDOJE PRIREIKĖ SEIMO NARIAMS

Po to, kai politinėms partijoms pagal įstatymą toliau nebeleidžiama neatlygintinai naudotis savivaldybių patalpomis, paaiškėjo, kad buvusių partijų būstinių Klaipėdoje staiga prireikė uostamiestyje išrinktų Seimo narių biurams.

Lengvatų metas baigėsi

Įstatymo pataisos, pagal kurias politinės partijos neteko galimybės nemokamai naudotis savivaldybės patalpomis, įsigaliojo prieš tris mėnesius, pernai spalio 1-ąją.

Nuspręsta, kad nuomos terminas baigsis, kaip numatyta sutartyse, o neterminuotos sutartys, įsigaliojus įstatymui, turės būti nutrauktos.

Klaipėdoje net penkioms politinėms partijoms yra suteiktos patalpos.

Darbo partijai – Daržų gatvėje (142 kv. m), partijai "Tvarka ir teisingumas" – Tiltų gatvėje (85 kv. m), toje pačioje gatvėje būstinės patalpos suteiktos ir "valstiečiams" (29 kv. m), konservatoriams – Liepų gatvėje (109 kv. m), o Liberalų sąjūdžiui – Danės gatvėje (88 kv. m).

"Tad, jei baigiasi sutartis su partija dėl nuomos, naujos sutarties sudaryti mes negalime. Dabar partijoms vienintelis kelias gauti patalpas iš savivaldybės yra nuomos sutartis. Pas mus viskas nuomojama viešojo konkurso būdu. Vadinasi, mes skelbsime viešą konkursą administracinėms patalpoms nuomoti. Kas norės, tas išsinuomos", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Patalpose partijos veikti negalės, jos bus suteikiamos tik parlamentarams.

Patalpų prireikė parlamentarams?

Vis dėlto atrodo, kad kai kurios partijos de facto tas patalpas išsaugos, apeidamos naująją įstatymo pataisą.

"Kol kas vieninteliai konservatoriai patalpas Liepų gatvėje grąžino, nes sutartis baigėsi. Bet kreipėsi Seimo narė ir prašė, kad būtent tos patalpos būtų suteiktos jai. Pagal Seimo statutą, mes privalome suteikti nemokamas patalpas Seimo nariams", – tikino E. Simokaitis.

Liepų gatvėje 109 kv. m patalpose, kur dar nuo fasado nenuimta konservatorių partijos iškaba, dabar veikiausiai įsikurs klaipėdietės parlamentarės Agnės Bilotaitės biuras.

"Seimo narė iki šiol biuro Klaipėdoje neturėjo. Jei reikėdavo patalpų kokiam nors susitikimui, pasinaudodavome TS / LKD partijos būstine. Dabar, kai partija turės išsikelti, mes pateikėme prašymą savivaldybei, kad ten pat suteiktų patalpas A.Bilotaitei, kaip Seimo narei, bet dar negavome jų patvirtinimo. Ten patogi vieta, ir žmonės ją žino nuo seno. Mums ten pakaktų ir vieno kabineto. Ar dažnai žmonės kreipiasi į Seimo narę? Kreipiasi, ateina", – kalbėjo A. Bilotaitės padėjėja Eglė Grajauskienė.

Tame pačiame pastate, kur iki šiol veikė konservatorių būstinė, jau antrus metus yra ir socialdarbiečių atstovės, buvusios socialdemokratės, pagal sąrašą išrinktos Irenos Šiaulienės biuras.

"Po partijos skilimo iš Herkaus Manto gatvės socialdemokratų būstinės išsikėliau į Liepų gatvę. Patalpos, žinoma, reikalingos. O kaip kitaip dirbti su rinkėjais? Vyksta susitikimai, ir mane arba mano padėjėją ten galima visada rasti", – pabrėžė I. Šiaulienė.

Išsikraustys: pasibaigus panaudos sutarčiai su savivaldybe, politinės partijos iš joms suteiktų patalpų privalės išsikelti. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Gudragalvių bus daugiau?

Su kitomis partijomis, kurios turi savivaldybės suteiktas patalpas, nuomos sutartys yra dar nepasibaigusios.

Sutarčiai artėjant į pabaigą, savivaldybė siunčia partijoms pranešimą, kad sutartis nebus pratęsiama dėl įsigaliojusio įstatymo ir patalpos turi būti grąžintos.

"Darbo partijai jau išsiųstas pranešimas, kad sutartis nutraukiama šio mėnesio pabaigoje. Su "Tvarka ir teisingumu" sutartis baigsis metų pabaigoje, "valstiečių" sutartis taip pat baigiasi, bet, kaip suprantu, jie taip pat prašys šių patalpų Seimo narių biurams praplėsti. Patalpose partijos veikti negalės, jos bus suteikiamos tik parlamentarams", – pabrėžė E. Simokaitis.

Anot Seimo nario Dainiaus Kepenio padėjėjo Konstantino Lotiuko, Tiltų gatvėje savivaldybė yra suteikusi patalpas ne tik partijai, bet ir dviem "valstiečių" partijos parlamentarams – D. Kepeniui ir Algimantui Kirkučiui.

Tačiau, tikėtina, išėjus partijai, šios patalpos liks minėtų Seimo narių reikmėms.

"Prašymas praplėsti Seimo nario patalpas yra pateiktas. Ar savivaldybė jį tenkins, nežinau. Jei galės, praplės, jei negalės, ką darysi", – teigė K. Lotiukas.

Atskirų patalpų nereikia?

Liberalų sąjūdžio būstinei Danės gatvėje galioja tas pats. Partija turės apleisti savivaldybės patalpas, pasibaigus nuomos sutarčiai.

Tačiau prašyti šių patalpų biurams gali Seimo nariai liberalai Eugenijus ir Simonas Gentvilai, taip pat vienmandatėje Pajūrio apygardoje išrinktas Gintaras Vaičekauskas.

G. Vaičekauskas jau pateikė prašymą, kad Danės gatvėje liktų jo biuras.

"Bet aš neįsistačiau kiaulės akių ir nereikalauju patalpų Neringoje gyventojams priimti, nors esu išrinktas ir ten. Man pakanka vietos biurui ir Klaipėdoje, Danės gatvėje, kuris yra netoli senojo kelto. Todėl ir neringiškiams patogu ten atvykti, kai reikia. Ar dažnai kreipiasi? Būna, kad užeina, tik beveik visais atvejais jie nori, kad išspręsčiau savivaldybės klausimus. Žmonės yra supainioti. Jie neskiria, kas yra įstatymų leidybos ir kas yra vykdančioji valdžia. Jiems atrodo, kad galiu uždengti stogą, pastatyti stotelę. Sakote, gal visai nereikia tų susitikimų su rinkėjais? Gal ir nereikia", – svarstė G. Vaičekauskas.

Tačiau Seimo narys pripažino, kad dažniausiai su juo žmonės susisiekia elektroniniu paštu ar per "mesendžerio" programėlę.

"Apklausos rodo, kad mano rinkėjai yra moterys ir vairuotojai iki 35 metų. Todėl dauguma jų su manimi susisiekia nemokamomis platformomis", – tikino G. Vaičekauskas.

Tad klausimas – kam šiuo atveju Seimo nariui nemokamos savivaldybės patalpos?

"Jų nereikia", – tikino kita klaipėdietė parlamentarė Irina Rozova, išrinkta pagal Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos sąrašą.

"Ne, patalpų biurui Klaipėdoje neprašiau, nors man jos irgi priklauso pagal Seimo statutą. Jei reikia susitikti su žmonėmis, visada randu, kur tai padaryti. Dirbu jau ne pirmą kadenciją ir visada randu išeitį. Iš tikrųjų nemokamos patalpos nepigiai kainuoja savivaldybei, juolab neaišku, kiek jos yra naudojamos", – kalbėjo I. Rozova.

Neturėjau jokios galimybės rinktis, paskyrė, ir viskas.

Priklauso pagal statutą

Pagal Seimo statutą, "savivaldybės privalo vienmandatėse rinkimų apygardose išrinktiems Seimo nariams skirti ir išlaikyti nuolatines patalpas rinkėjams priimti".

Tokių parlamentarų Klaipėdoje yra keturi – D. Kepenis (Marių apygarda), A. Kirkutis (Baltijos apygarda), Naglis Puteikis (Danės apygarda) ir G. Vaičekauskas (Pajūrio apygarda).

Vienmandatėje Danės apygardoje antrai kadencijai išrinktas N.Puteikis (išsikėlęs pats) taip pat turi biuro patalpas, tik ne senamiestyje ar miesto centre, bet Liepojos gatvėje, Miško rajone.

Parlamentaras ne kartą teigė, kad savivaldybės skirtos patalpos yra strategiškai nepatogioje vietoje, skirtingai nei kitų partijų atstovų.

"Neturėjau jokios galimybės rinktis, paskyrė, ir viskas. Ten vyresnio amžiaus žmonėms toli eiti nuo stotelės, prašiau savivaldybės skirti kitas patalpas, bet į mano prašymą atsižvelgta nebuvo. Būstinė Seimo nariui reikalinga, nes ten priiminėju gyventojus", – nukirto N. Puteikis.

Pagal Seimo statutą savivaldybės taip pat turi suteikti ir daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktiems Seimo nariams "tinkamai įrengtas patalpas rinkėjams priimti bei susirinkimams rengti".

Pagal sąrašą išrinkti klaipėdiečiai A. Bilotaitė, E. Gentvilas, S. Gentvilas, I. Rozova ir I. Šiaulienė.

Kai kuriems jų patalpų susitikimams su rinkėjais nereikia.

GALERIJA

  • Partinis ėjimas žirgu: būstinių Klaipėdoje prireikė Seimo nariams
  • Partinis ėjimas žirgu: būstinių Klaipėdoje prireikė Seimo nariams
  • Partinis ėjimas žirgu: būstinių Klaipėdoje prireikė Seimo nariams
  • Partinis ėjimas žirgu: būstinių Klaipėdoje prireikė Seimo nariams
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Domas

pusė miesto tušti pastatai stovi o jiems geriau tuščius laikyti nei koki žmogu isileisti?

Na žinoma.

O kad nevyriausybinės organizacijos kurių sąrašą pateikėme NVO tarybai su valdžiukais, jau 5 metus prašo bent kokio kampo kur galėtų vykdyti savo veiklą, TAI ČIA NIEKO TOKIO? Apie 20 nepriklausomų pilietinių organizacijų prašė net mero pagalbos bet tas tik dūrą sustūmė ir tiek žinių...Tokia prietranka liberalkė net pradėjo įrodinėti kad anoms (NVO) viską reikia pirkti.O iš ko pirkti jeigu šie žmonės dirba savanoriškumo pagrindais už dyką? Va prisiteigę niekdariai partiniai savo tokių pat organizacijų ir ima pinigus lengvai laimėdami projektus - tokiems mokėt tikrai ne problema.

o

jų alga 2000, jeigu jiems reikia tegul nuomojasi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS