Pasibaigus kvietimui modernizuoti daugiabučius, bus taikomas konkursinis atrankos būdas | KaunoDiena.lt

PASIBAIGUS KVIETIMUI MODERNIZUOTI DAUGIABUČIUS, BUS TAIKOMAS KONKURSINIS ATRANKOS BŪDAS

Gegužės 31 d. pasibaigęs kvietimas renovuoti daugiabučius, nors galiojo trumpesnį laiką, sulaukė panašaus skaičiaus paraiškų, kaip ir ankstesni kvietimai – beveik 500. Deja, visų gautų projektų iškart įgyvendinti nepavyks dėl riboto biudžeto.

Kadangi, pagal preliminarius skaičiavimus, bendrai šie projektai kainuotų apie 440 mln. eurų ir viršytų numatytą 100 mln. eurų sumą, paraiškoms bus taikomas konkursinis atrankos būdas.

„Projektai bus atrenkami prioriteto tvarka, pagal vertinimo kriterijus, o likę pateks į rezervinį sąrašą. Vėliau, gavus papildomą finansavimą, galbūt pavyks finansuoti ir likusius projektus“, – teigė Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Įsitraukė gyventojai, kurie domisi renovacijos teikiama nauda

Pastebima, kad beveik 30 proc. visų paraiškų gauta iš trijų didžiųjų šalies miestų – Vilniaus (61), Kauno (50) bei Klaipėdos (29). Be to, aktyviai dalyvavo ir Marijampolės (26), Tauragės rajono (23), Panevėžio (17), Mažeikių rajono (17), Alytaus (17), Palangos (16), Anykščių rajono (15) savivaldybės. Tauragės miestas padvigubino, o Alytaus miestas netgi patrigubino pateiktų paraiškų skaičių, lyginant su praėjusiu kvietimu.

V. Vrubliausko nuomone, renovacijos aktyvumas jaučiamas tuose didžiuosiuose miestuose, kuriuose įsteigtos organizacijos, atsakingos už renovaciją. Tačiau pagrindinis veiksnys, lemiantis renovaciją, visuomet buvo ir bus gyventojai.

„Šiame kvietime pastebimas šiek tiek didesnis skaičius daugiabučių renovacijos projektų, kuriems pritarė 100 proc. gyventojų“, – sakė APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Populiarėja alternatyvi energetika

Iš beveik 500 gautų paraiškų daugiau kaip 280 daugiabučių gyventojų ketina savo būstuose pritaikyti saulės elektrines ar šilumos siurblius. Pasak pašnekovo, šie skaičiai sudaro net 60 proc. visų atsiliepusių į kvietimą gyventojų, o tai itin džiugina lyginant su ankstesnių kvietimų duomenimis, kuriuose tokių gyventojų buvo apie 10 proc.

Pagal pirminius vertinimus, didžioji dalis šio kvietimo daugiabučių po renovacijos planuoja pasiekti B energinio naudingumo klasę, o keletas daugiabučių – A energinio naudingumo klasę.

Nerenovuotų namų vis dar yra dauguma

Nors Daugiabučių atnaujinimo programa sparčiai įsibėgėjo, tačiau senų pastatų vis dar yra daugiau nei modernizuotų, tad renovacijos potencialas šalyje didelis.

„Šiuo metu Lietuvoje yra apie 4 500 renovuotų daugiabučių namų, tai šiek tiek daugiau negu 12 procentų visų renovuotinų pastatų. Potencialas renovacijai dar yra milžiniškas. Šiandien mes turime pakankamai didelį įgyvendinamų projektų srautą – iš viso apie 1 400 projektų, iš jų 800 yra rangos darbų stadijoje, dar 600 laukia rangos darbų pirkimo“, – pasakojo V. Vrubliauskas.

Ragina nepamiršti kito kvietimo

APVA jau pradėjo peržiūrėti paraiškas. Planuojama, kad visos paraiškos bus įvertintos ir sureitinguotos, o sprendimai dėl projektų finansavimo priimti per liepos mėnesį.

Gyventojams primenama, kad iki š. m. spalio 2 d. yra priimamos paraiškos daugiabučiams renovuoti pagal š. m. vasario 22 d. skelbtą kvietimą. Šio kvietimo pagrindinė sąlyga – atnaujinus daugiabutį, pasiekti ne mažesnę kaip A pastato energinio naudingumo klasę ir šiluminės energijos sąnaudas sumažinti ne mažiau kaip 40 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

taip yra

apsaugok dieve nuo tos renovacijos pinygu is zmoniu vogimas

Fuij

Klp juodus balkonus sustate dudorius , mirtim dvelkia

Tik pažiūrėkit

Koks baisus draugystės 5f namas ir dar yra tokių kur nenori renovacijos jiems tinka gyvent pelesiuose pasmirdusiam name
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS