Patarėja E. Mantulova laukia naujo universiteto rektoriaus | KaunoDiena.lt

PATARĖJA E. MANTULOVA LAUKIA NAUJO UNIVERSITETO REKTORIAUS

Dvejus metus Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas ėjusi Elida Mantulova šiuo metu patarinėja Klaipėdos universiteto laikinajam rektoriui. Universitete staiga neliko kanclerio pareigybės. Šios administracinės permainos prieš pat rektoriaus rinkimus nustebino akademinę bendruomenę.

Iš savivaldybės – į universitetą

Prieš dvejus metus Klaipėdos savivaldybės administracijoje E.Mantulova pakeitė direktoriaus pavaduotoją Aliną Velykienę, kuri tada išėjo motinystės atostogų.

Pastarajai rugsėjo pradžioje sugrįžus į darbą, E.Mantulova turėjo trauktis.

Išeidama iš savivaldybės ji kalbėjo. kad visada gali grįžti į nuosavą verslą ir užsiimti jo plėtra. Vis dėlto dar prieš mėnesį E.Mantulova dienraščiui kalbėjo, kad "po darbo savivaldybėje jai norisi platesnės veiklos, naujų iššūkių".

Netrukus paaiškėjo, kad buvusi administracijos direktoriaus pavaduotoja įsidarbino Klaipėdos universitete (KU) rektoriaus patarėja.

Iki šiol tokios pareigybės šioje akademinėje įstaigoje nebuvo.

Sutinkame, kad administravimui lėšos buvo leidžiamos per didelės.

Kadangi universitete tuo pat metu buvo panaikintas kanclerio etatas, E.Mantulova įsikūrė buvusio kanclerio kabinete.

"Kaip universitete atsirado tokiose pareigose moteris, kuri lig tol nieko bendra neturėjo su aukštuoju mokslu? Ir dar tapo rektoriaus patarėja? Viskas atrodo keistai. Jos atsiradimas yra staigmena. Tiesą sakant, net nežinau, kokiais klausimais ji patarinėja. Nors, kiek girdėjau, ji gana šauni", – dėstė viešumo nepanoręs KU darbuotojas.

Posto įsikibusi nesilaikys

Dienraščio kalbinta naujoji rektoriaus patarėja teigė, kad jos darbas yra užtikrinti "tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir įgyvendinti tas priemones, kurios yra numatytos ekonominės plėtros strategijoje universitetui".

"O tikslai universitetui yra keliami gana aukšti – išplėtoti inovacijų ekosistemą regione, išmokti bendradarbiauti su visais subjektais, veikiančiais regione. Jau vyksta derybos dėl universitetinių gimnazijų steigimo ne tik Klaipėdoje, bet ir regiono savivaldybėse. Bendradarbiaujame su Klaipėdos inžinerinėmis įmonėmis, įsiklausome, ko jiems trūksta, ko jiems reikia", – pasakojo E.Mantulova.

E.Mantulova dirba pagal darbo sutartį, ir jos pozicija esą neturėtų keistis ir išrinkus naują rektorių.

Jei naujam KU vadovui pasirodys, kad rektoriaus patarėjo pareigybė nepriimtina, E.Mantulova teigė, jog nesidangstys darbo sutartimi kaip skydu, kad išliktų šiame poste.

"Manęs nemotyvuoja vieta ar įstaigos pavadinimas, mane motyvuoja galimybė daryti gerus darbus, kurie veda į pažangą. Jeigu naujas vadovas manytų, kad įstaigos struktūra turėtų atrodyti kitaip ir visai kitas žmogus vietoj manęs turėtų dirbti, tai labai gerbdama jo pasirinkimą po pirmo pokalbio priimtume abiem pusėms priimtiną sprendimą", – paaiškino E.Mantulova.

Rinkimų finišo tiesė

Pretendentų, siekiančių KU rektoriaus posto, dokumentų priėmimas tęsis iki rugsėjo 17-osios popietės.

Ant voko būtinai turi būti nurodyta – neatplėšti iki rektoriaus rinkimų komisijos vokų plėšimo posėdžio.

Pasibaigus dokumentų pateikimo laikui, KU tinklalapyje žadama paskelbti pretendentų sąrašą, o kol kas iki nustatytos datos visų kandidatuojančiųjų pavardės slepiamos.

Dienraščio žiniomis, likus keturioms dienoms iki dokumentų padavimo pabaigos, juos pateikęs buvo tik vienas pretendentas.

"Paprastai neša vokus net ne patys pretendentai, o jų įgalioti asmenys. Tai – savotiškas žaidimas. Kol neatplėšia vokų, tol niekas nežino, kas tie kandidatai. Girdėjome, kad teiravosi vienas pretendentas iš Kauno technikos universiteto", – dienraščiui prasitarė KU atstovas.

KU laikinai vadovauja Artūras Razbadauskas, kuris neslėpė, kad pats ketina kandidatuoti, tik dokumentų dar nepateikė, bet tai ketina padaryti iki nustatyto termino.

Esą gali būti, kad jis ir bus patvirtintas naujuoju rektoriumi, tačiau manoma, kad A.Razbadauskui vis dėlto gali ir pritrūkti balsų.

Kai jį rinko laikinuoju, penki universiteto tarybos nariai buvo už, keturi – prieš, o rektoriui išrinkti reikia šešių balsų.

Kova už išlikimą

Kaip daugelis kitų Lietuvos aukštųjų mokyklų, KU šiemet ir vėl traukėsi, – šiais metais čia neliko bent keturių studijų programų.

Laikinasis rektorius neslėpė, kad KU autoritetas pastaraisiais metais buvo itin menkinamas ir tai turėjo įtakos studentų skaičiui.

Šiuo metu, pasak A.Razbadausko, KU yra 3,6 tūkst. studentų. Nors kažkada jų buvo 9 tūkst.

"Mes esame parengę KU optimizavimo planą iki 2019-ųjų. Švietimo ir mokslo ministrė pati save įsipareigojo tą optimizavimo planą patikrinti, kaip mes jį vykdome. Jei jo neįvykdysime, gali būti priimami kažkokie kiti sprendimai. Mes teikiame rekomendacijas rektoratui, senatui, tarybai, kaip optimizuoti KU administraciją. Sutinkame, kad administravimui lėšos buvo leidžiamos per didelės. Optimizavimas pradėtas jau ir laikino vadovavimo metu", – tikino A.Razbadauskas.

Jau sujungti fakultetai, sumažintas infrastruktūros personalas. Vis dėlto, nepaisant optimizavimo, atsirado ir rektoriaus patarėjo pareigybė.

Anot A.Razbadausko, KU biudžetas nėra deficitinis, nes valstybės asignavimai sudaro tik 30 proc. Teigiama, kad daugiau nei pusė lėšų KU uždirba moksliniais tyrimais.

GALERIJA

  • Artūras Razbadauskas
  • Artūras Razbadauskas
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Jonui

toks žmogus kur kas vertingesnis už tuos pasipūtusius kalakutus neturinčius nieko tik savo diplomo ,,kartonkę"

Geras pasirinkimas

Tikriausiai niekam ne paslaptis, kad universitete reikia profesionalių vadybininkų. Mantulova tikrai tą darbą išmano.

?

Tai korektiska ar profesionali ta ponia? Korektiskas, tai mandagus. O prie ko cia universitetas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS