Patrauklūs Europos jūrų muziejai-laivai | KaunoDiena.lt

PATRAUKLŪS EUROPOS JŪRŲ MUZIEJAI-LAIVAI

Šiais metais Baltijos jūros regione statomi arba atidaryti muziejai ar jų filialai, tarp jų ir Klaipėdoje.

Žmonės mėgsta jūrų muziejus

Šiomis dienomis nuskambėjo žinia, kad Lenkijos pajūrio miestelyje Leboje bus atidaromas Lenkijos nacionalinio jūrų muziejaus, kuris yra Gdanske, filialas. Jame bus pristatoma Baltijos jūros povandeninė archeologija ir žvejyba.

Jūrų muziejus Leboje bus jau devintasis Lenkijos nacionalinio jūrų muziejaus filialas. Lietuvoje taip pat turime keletą Jūrų muziejaus filialų, kuriais galima laikyti ir po atviru dangumi Smiltynėje pristatomus žvejų laivus, ir karo laivą "Sūduvis" Dangės upėje.

Lietuvoje Jūrų muziejus ir akvariumas yra labiausiai lankomi kultūros objektai šalyje.

Lenkai ypač didžiuojasi savo jūrine istorija. Muziejui Leboje įrengti iš Lenkijos biudžeto skirta 70 mln. zlotų (apie 15 mln. eurų). Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministras profesorius Piotras Glinskis mano, kad muziejui įrengti viešieji pinigai bus išleisti prasmingai.

Anot P.Glinskio, šiuo metu Lenkijoje yra finansuojama apie 300 įvairių muziejų investicinių projektų.

Pastebėta, kad Lenkijoje muziejai mėgstami. Iki pandemijos (2019 m.) Lenkijos muziejus aplankė 40 mln. žmonių.

Ir Lietuvoje Jūrų muziejus ir akvariumas yra labiausiai lankomi kultūros objektai šalyje.

Akcentas: svarbus šių metų Lietuvos jūrinis įvykis – laivo-muziejaus "Sūduvis" atidarymas Dangės upėje. V. Matučio nuotr.

Lenkijos laivai-muziejai

Tarp Lenkijos nacionalinio jūrų muziejaus eksponatų, kurie laikomi kaip atskiri filialai, yra laivų.

Vienas jų Lenkijos anglių ir rūdos gabenimo laivas "Soldek". Jis lenkams brangus tuo, kad tai pirmasis krovininis jūrų laivas, pastatytas Gdanske ir Lenkijoje po Antrojo pasaulinio karo. Iš viso buvo pastatyti 29 tos klasės krovininiai jūrų laivai.

Tarp kitų Lenkijos nacionalinio jūrų muziejaus filialų yra ir Gdynėje laikomas burlaivis-muziejus "Dar Pomorza". Jis pastatytas Hamburge 1909 m. kaip Vokietijos jūrininkų rengimo burlaivis. Lenkija jį nusipirko 1930 m. ir pavadino "Dar Pomorza".

Šis laivas įžymus tuo, kad 1934–1935 m. keliavo aplink pasaulį kaip pirmasis laivas su Lenkijos vėliava. 1937 m. jis kaip pirmasis Lenkijos laivas su šios šalies vėliava apiplaukė Horno kyšulį.

Per Antrąjį pasaulinį karą "Dar Pomorza" buvo laikomas Stokholme, todėl ir išsaugotas. Po karo jis buvo sugražintas į komunistine tapusią Lenkiją ir naudotas kaip mokomasis laivas.

Nuo 1972 m. laivas pradėjo dalyvauti įvairiose regatose. 1980 m. jis laimėjo "Cutty Sark Trophy" regatą.

1982 m. "Dar Pomorza" kaip mokomąjį laivą pakeitė "Dar Mlodziezy". 1983 m. burlaivis "Dar Pomorza" tapo jūrų muziejumi ir pastatytas prie krantinės Gdynėje.

Garsenybė: Lenkijos pasididžiavimas burlaivis-muziejus "Dar Pomorza". "Gospodarkamorska.pl" nuotr.

Didžiausias plaukiojantis muziejus

Šiomis dienomis tarptautinėje jūrinėje žiniasklaidoje pristatytas ir dar vienas unikalus laivas – didžiausiu plaukiojančiu muziejumi laikomas 159 m. ilgio "Cap San Diego".

Jis stovi prie specialiai įrengtos stacionarios prieplaukos Vokietijos Hamburgo uoste.

1961 m. tame pačiame Hamburge pastatytas laivas, skirtingai nei, tarkime, "Dar Pomorza", niekuo neišsiskiria.

Kultūra: Leboje statomas naujas Lenkijos nacionalinio jūrų muziejaus filialas. "Portamorski.pl" nuotr.

Šis 10 tūkst. dedveito laivas nuo 1961 iki 1981 m. plaukiojo linijoje tarp Vokietijos ir Pietų Amerikos, gabeno kavą, medvilnę, tekstilę ir kitas prekes. Po 1981 m. pakliuvo laivų savininkui iš Ispanijos, kuris per kelerius metus jį nuvarė ir jau rengėsi parduoti į metalo laužą. Laivą "Cap San Diego" 1986 m. nusipirko Hamburgo miestas ir sumanė įrengti jame muziejų. Suremontavus jį "Cap San Diego" 1987 m. tapo laivu-jūrų muziejumi. Gerokai po karo statytas 42 metų  laivas "Cap San Diego" 2003 m. buvo pripažintas Vokietijos ir Hamburgo saugomu kultūros paveldo objektu.

Dabar, kai šiam laivui jau 61-eri, jis dar yra, kaip sakoma, ant bangos. Šis laivas išskirtinis ir tuo, kad yra vienas iš nedaugelio plaukiojančių jūrų muziejų, o pagal ilgį netgi didžiausias iš jų pasaulyje. Keletą kartų per metus laivas-muziejus be kieno nors pagalbos Elbės upe nuplaukia iki Kukshafeno miesto, kuris yra upės žiotyse.

Laive-muziejuje taip pat yra kajutės, kur lankytojai gali ateiti ir pernakvoti jame tarsi viešbutyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS