Pensijų minklę painios Konstitucinis Teismas | KaunoDiena.lt

PENSIJŲ MINKLĘ PAINIOS KONSTITUCINIS TEISMAS

Garbaus amžiaus klaipėdiečiams sutuoktiniams Alai ir Georgijui Merkulovams, daugiau nei dešimtmetį siekiantiems atgauti sąžiningai uždirbtą pensiją, nušvito viltis. Jų byla perduota į Konstitucinį Teismą.

Garbaus amžiaus klaipėdiečiams sutuoktiniams Alai ir Georgijui Merkulovams, daugiau nei dešimtmetį siekiantiems atgauti sąžiningai uždirbtą pensiją, nušvito viltis. Jų byla perduota į Konstitucinį Teismą.

72-ejų Ala ir ketveriais metais vyresnis jos vyras Georgijus siekia įrodyti, kad jie turi teisę gauti sąžiningai uždirbtą pensiją.

Prieš 16 metų pora buvo laikinai išvykusi gyventi į Ukrainą ir pagal tuo metu galiojusius įstatymus pensiją gavo ten. Tačiau kai vėl grįžo į Lietuvą, paaiškėjo, kad čia uždirbta lietuviška pensija jiems nebepriklauso, nors jie niekada neatsisakė Lietuvos pilietybės.

A. ir G.Merkulovai Klaipėdoje apsigyveno 1960 m. Vyras 38 metus plaukė į jūrą, o jo žmona dirbo galvaninių elementų gamykloje "Sirijus". Kadangi darbas buvo kenksmingas, moteris į pensiją išėjo būdama 50 metų – 1992-aisiais. Po metų į pensiją išėjo ir vyras.

Dar po kiek laiko porą pasiekė žinia, kad Ukrainoje sunkiai serga Georgijaus mama, todėl jie nusprendė išvykti ir paskutiniuosius jos gyvenimo metus praleisti kartu.
Pora susitvarkė formalumus dėl pensijų. Tuo metu galiojo Lietuvos ir Ukrainos vyriausybių susitarimas "Dėl bendradarbiavimo pensinio aprūpinimo srityje". Tai yra išvykusiems į Ukrainą gyventi  Merkulovams pensijų mokėjimas Lietuvoje buvo nutrauktas ir jas pradėjo mokėti Ukraina.

Išvykdami klaipėdiečiai čia pardavė savo būstą, nes tikėjosi, kad gyvens Ukrainoje. Klaipėdiečiai istorinėje tėvynėje taip ir nepritapo, todėl nusprendė grįžti į Lietuvą.

O 2003 m. grįžus į Lietuvą paaiškėjo, kad buvusios lietuviškos pensijos Merkulovai nebegaus. Mat nuo 2002 m. vasario įsigaliojo nauja Lietuvos ir Ukrainos sutartis dėl socialinės apsaugos, pagal kurią pensijų mokėjimą turi tęsti jas paskyrusi valstybė, tai yra Ukraina.

Kitaip tariant, Ala ir Georgijus turėjo gauti 21 JAV dolerio dydžio, maždaug 50 litų, ukrainietišką pensiją vietoj keliasdešimt kartų didesnės jiems priklausančios lietuviškos.

Pora sustabdė Ukrainos pensijų gavimą, nors lietuviškos sutuoktiniams niekas neketino sugrąžinti, ir pradėjo ilgą kovą su biurokratais už savo konstitucines teises.

Vakar A. ir G.Merkulovų byloje nutarta kreiptis į Konstitucinį Teismą. Pensininkai tikisi, kad ši nežmoniška neteisybė bus pagaliau ištaisyta ir jie atgaus jiems priklausančias pensijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS