Pokyčiai: pertvarkytas jūrininkų rengimo mokymas | KaunoDiena.lt

POKYČIAI: PERTVARKYTAS JŪRININKŲ RENGIMO MOKYMAS

Nuo šių metų jūrininkų profesinio rengimo srityje esminė naujovė yra tai, kad vietoje dviejų atskirų mokyklų pradėjo veikti vienas Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centras.

Centras vietoje mokyklų

Jūrininkus rengusios Klaipėdos laivininkų bei laivų statytojus, remontininkus rengusios Klaipėdos laivų  statybos ir remonto mokyklų pagrindu įkurta ir nuo rugsėjo 1-osios pradėjo veikti viešoji įstaiga Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centras su 115 darbuotojų, įskaitant per 40 darbuotojų iš ūkio dalies, bendrabučių, valgyklos.

Pagrindinis Centro biuras yra buvusioje Klaipėdos laivų  statybos ir remonto mokykloje.

Abi mokyklos Klaipėdoje turėjo suformavusios gražias tradicijas: Klaipėdos laivų  statybos ir remonto mokykla veikė nuo 1936 m., Klaipėdos laivininkų mokykla – nuo 1962 m.

Paveldėjimas: JSDR centrui atiteko ir pagal ES programą įsigytas šiuolaikiniam mokymui skirtas suvirinimo automatas. / Vidmanto Matučio nuotr.

Centras ir toliau rengs eilinės sudėties  jūrininkus: jūreivius, laivo virėjus, motoristus, laivo elektrikus bei inžinerinės pramonės specialistus: laivų korpusų surinkėjus, suvirintojus, elektrikus, santechnikus bei ventiliacijos, oro kondicionavimo sistemų gamintojus-montuotojus.

Manoma, kad įsteigus Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centrą Lietuvoje stiprinamas profesinio jūrinio verslo sektoriaus specialistų rengimas. Tai labiau atitiktų Lietuvos kaip jūrinės valstybės idėją. Panašūs centrai, kurie apima platesnį jūrinį mokymą, yra ir dalyje Europos jūrinių valstybių.

Paveldėta mokymo bazė

Ką duotų dviejų mokyklų sujungimas į Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centrą?

Manoma, kad, sujungus dvi mokyklas, o kartu ir jų praktinio mokymo bazes, pedagoginių darbuotojų bei administracijos potencialą, bus galima rengti itin aukštos kvalifikacijos bei darbo rinkos poreikius atitinkančius specialistus.

Kitų metų rudenį Centras planuoja pristatyti pusę mln. eurų kainavusią laivo elektrikų, motoristų ir jūrų uosto krovinių logistų rengimo bazę.

Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centras iš buvusios Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos perėmė už ES lėšas įrengtą inžinerinės pramonės sektorinį praktinį mokymo centrą su šiuolaikiškomis suvirinimo (TIG, MAG, MIG ir suvirinimo robotas) bei metalo apdirbimo, tekinimo bei frezavimo staklėmis, taip pat europietišką santechnikos mokymo įrangą. Profesijos mokytojai yra apmokyti dirbti su šiomis naujovėmis, tad verslo įmonės taip pat naudojasi šio Centro paslaugomis.

Mokiniai turi galimybę praktinį mokymą atlikti tai pat už ES lėšas įrengtame laivo denio mechanizmų poligone, kuriame formuojami realūs praktiniai įgūdžiai dirbant su gelbėjimo valties, inkaro nuleidimo ir pakėlimo, užbortinio trapo ir krovos įranga.

Orientyras – ir naujos profesijos

Manoma, kad Klaipėdoje naujai sukurto Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centro ateitis yra užtikrinta, nes jos rengiamos profesijos yra paklausios tiek Klaipėdoje, tiek Lietuvos ar užsienio šalių vėliavų laivuose.

Tarptautiniais projektais tiek mokiniai, tiek ir mokytojai įgauna europietiškos patirties, atlikdami praktiką ir darbo stebėjimus kitų valstybių įmonėse ir praktinio mokymo centruose.

Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centras išsikėlė ir kelis naujus strateginius plėtros tikslus. Pirmasis tikslas – ruoštis atsinaujinančios energijos šaltinių specialistų rengimui, nes kiekvienais metais šios srities specialistų poreikis tik didės.

Specialybė: suvirintojų praktinis mokymas. / Redakcijos archyvo nuotr.

Antrasis tikslas – jau nuo rudens rengti laivų keleivius aptarnaujančius darbuotojus – stiuardus. Šiuo metu viena iš pagrindinių Centro socialinių partnerių bendrovė „DFDS Seaways“ nurodė didelį poreikį šių specialistų.

Centre ir toliau plečiama praktinio mokymo infrastruktūra. Kitų metų rudenį Centras planuoja pristatyti pusę mln. eurų kainavusią laivo elektrikų, motoristų ir jūrų uosto krovinių logistų rengimo bazę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS