Pokytis Klaipėdos uoste dėl hibridinio karo | KaunoDiena.lt

POKYTIS KLAIPĖDOS UOSTE DĖL HIBRIDINIO KARO

Baiminantis informacijos nutekinimo, kai kurios kompanijos Klaipėdos uoste ėmėsi pertvarkyti interneto svetaines ir kompiuterines sistemas.

Sustiprėjo įtarumas

Esminė naujovė yra tai, kad, be svetainės informacijos kaupimo, suteikiama ir papildoma interneto svetainės saugios globos paslauga.

Sekama, kas ir kada bandė ar bando įsilaužti į sistemą.

Naujovė yra ir tai, kad informacijai kaupti pradedami naudoti du atskiri serveriai, kad įsilaužus į vieną serverį verslui reikalinga informacija būtų išsaugoma kitame serveryje.

Nepasitikėjimas ir įtarumas sustiprėjo po to, kai buvo paskelbta, jog įsilaužta į Lietuvos užsienio reikalų ministerijos internetinę sistemą ir nutekinta nemaža dalis informacijos, tarp jų ir asmeniniai ministerijos darbuotojų susirašinėjimai.

Ir prieš tai buvo bandymų įsilaužti į įvairias tiek valstybinio, tiek privataus verslo informacines sistemas.

Baiminamasi lukašenkinių išpuolių

Gali kilti klausimas, kaip Klaipėdos uostas susijęs su Užsienio reikalų ministerija. Kokį interesą ir kas gali turėti Klaipėdos uoste?

Esmė tai, kad Klaipėdos uostas yra strateginė Lietuvos verslo vieta. Vykstant hibridiniam karui, kaip mums nuolat praneša dabartinė šalies valdžia, gali būti bandoma pakenkti ir Klaipėdos uostui, jo prestižui. Juo labiau kad nemaža dalis Klaipėdos uosto verslo iki šiol yra susijusi su dabar Lietuvai labiausiai priešiška tapusia Baltarusija, tiksliau, jos prezidento Aliaksandro Lukašenkos komandinėmis struktūromis.

Šiuo metu pradėtas informacinių sistemų stiprinimas Klaipėdos uoste nėra atsitiktinis. Stiprinti informacines sistemas buvo gauta rekomendacija iš šalies institucijų, kurios rūpinasi įvairių Lietuvos valdymo ir verslo šakų kibernetine sauga.

Kibernetinių atakų prevencija

Uosto informacinių sistemų stiprinimo techninėse užduotyse bene dažniausi žodžiai ar jų junginiai, kaip „kibernetinis saugumas“, „įsilaužimas“, „programinės įrangos saugos pažeidžiamumo šalinimas“, „sistemos atkūrimas po įsilaužimo“.

Visa tai demonstruoja, kad hibridiniame kare realiai galimos ne tik pabėgėlių permetimo, bet ir gerai apmokamų priešiškų valstybių samdomų hakerių atakos.

Diegiant naujausias informacines sistemas jau numatomos ir kibernetinės tinklo atakų prevencijos priemonės. Atsiranda tokie terminai, kaip „virtuali ugniasienė“, „apsauga nuo mobiliųjų robotų“, „apsauga nuo DoS/DDos atakų“ ir kiti.

Iki minimumo imamos riboti prieigos iš kitų interneto vartotojų. Atsiranda papildomas reikalavimas, kad įvairūs informacijos kaupimo serveriai būtų tik Europos Sąjungos

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

kam tas uostas klumpakojams kroviniu tai nebera nebent jankiams padovanos

Jo jo

Konservatorių ruporas

Aik tu

Jus hibridiškai juokingi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS