Prasidėjo Metų renovacijos projektų rinkimų balsavimas | KaunoDiena.lt

PRASIDĖJO METŲ RENOVACIJOS PROJEKTŲ RINKIMŲ BALSAVIMAS

  • 0

Balandžio 22 d. prasidėjo balsavimas už Metų renovacijos projektą. Visi Lietuvos gyventojai yra kviečiami atiduoti savo balsus už geriausiai įkūnytą daugiabučio renovacijos projektą, kuris buvo įgyvendintas 2017–2018 m. Klaipėdos regionas turi net du potencialius laimėtojus – daugiabučius iš Klaipėdos ir Palangos. Balsavimas vyksta BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portaluose. Rinkimus inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), kuri yra atsakinga už Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimą Lietuvoje.

Renovuotas kultūros paveldui priklausantis daugiabutis

Klaipėdos senamiestyje, Tiltų g., 2 kultūriniam paveldui priskirto daugiabučio renovacija – puikus įrodymas, jog B energinio efektyvumo klasę galima pasiekti išsaugant istoriją. Modernizavimo programos metu buvo pertvarkytos šildymo ir karšto vandens, ventiliacijos, geriamojo vandens ir nuotekų sistemos, apšiltintas stogas, fasado sienos, restauruotos lauko durys, pakeisti langai ir atnaujinta elektros instaliacija.

Namą administruojančios įmonės atstovas Vaidas Barakauskas pasakoja, jog didžiausias iššūkis renovuojant šį daugiabutį buvo fasado sienų apšiltinimas: „Įprastai sienos yra apšiltinamos iš išorės, tačiau šiuo atveju to negalėjo padaryti dėl siekio išlaikyti fasado unikalumą. Dėl to susitarėme su gyventojais, kad leistų sienas apšildyti iš vidaus.“

Pašnekovo teigimu, pagrindinis daugiabučio gyventojų tikslas buvo sumažėjusios sąskaitos už šildymą. Dėl to buvo įrengta kolektorinė šildymo sistema, ją naudojant gyventojai dabar moka 2,5 karto mažiau, o daugiabutis iš D energinio naudingumo klasės pasiekė B klasę.

Medinio namo problemas  išsprendė renovacija

Palangoje, J. Janonio g. 45 esančio medinio pastato būklė vis prastėjo. Po renovacijos gyventojai džiaugiasi, kad ne tik pagerėjo gyvenimo sąlygos, bet daugiabutis prisideda ir prie lankomiausio pajūrio kurorto įspūdžio gerinimo. Prieš renovaciją buvo aišku, jog objektas reikalaus daugiau nei įprastai dėmesio dėl ištrupėjusių pamatų, prakiurusio šiferiu dengto stogo, sutrešusio medinio fasado, kuriame apsigyveno kenkėjai.

BETA ekspertas Mantas Juška pasakoja, jog medinių namų renovacija yra daug sudėtingesnė – prieš apšildant fasadą reikia sutvarkyti sienas, kruopščiai išpjauti laiko bei drėgmės ir kenkėjų pažeistas dalis ir pakeisti jas naujomis taip, kad nesiskirtų. Nors iššūkių buvo daug, dabar gyventojai džiaugiasi įspūdingais šiluminės energijos sutaupymais – skaičiuojamosios energijos sąnaudos sumažėjo beveik 54 proc. ir daugiabučio energinis naudingumas iš E klasės pakilo į C.

Daugiabučio renovacija užsiėmusios įmonės vadovas Gediminas Valikevičius pasakoja, kad gyventojai labiausiai džiaugiasi sėkmingai įvesta dalikline apskaita: „Dabar kiekvieno buto gyventojai gali apskaičiuoti išlaidas tik pagal jų sunaudojamą šilumą – tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms, kurie stengiasi gyventi kuo taupiau“.

Taip pat renovacijos programos įgyvendinimo metu daugiabučio įėjimas buvo pritaikytas neįgaliųjų poreikiams. Šis įgyvendintas projektas, G.Valikevičiaus teigimu, yra puikus pavyzdys, kaip renovacija atliekama atsižvelgiant į individualias kiekvieno pastato savybes.

Metų renovacijos  projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius 2017–2018 metais įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai, o savo favoritą taip pat rinks įvairių sričių ekspertų komisija, kuri vertins renovuotų namų energinį efektyvumą, indėlį į aplinkos tausojimą, estetinę išvaizdą ir kitus kriterijus. Balandžio pabaigoje bus paskelbti projektai laimėtojai: didžiausio gyventojų palaikymo sulaukęs namas ir geriausiai ekspertų įvertintas daugiabutis. Kviečiame atiduoti savo balsą už, jūsų nuomone, verčiausią laimėti projektą BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portaluose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS