Dituvos gyventojai kovoja su šiukšlintojais | KaunoDiena.lt

DITUVOS GYVENTOJAI KOVOJA SU ŠIUKŠLINTOJAIS

Dituvos gyventojai, neapsikentę sodų pakraščiuose pilamų šiukšlių kalnų, ėmėsi savaip kovoti su akiplėšomis kaimynais – susektus šiukšlintojus fotografuoja ir viešina, o Klaipėdos rajono savivaldybės specialistai jiems pritaiko nuobaudas.

Švyst į griovį

Sodų bendrijos "Dituva" gyventojai per kelis mėnesius nufotografavo jau keliolika tokių pažeidėjų. Vienas jų užfiksuotas prie bendrijos keliuko iš automobilio bagažinės bekraunantis maišus su atliekomis.

"Šiuo metu pakelės kone kas dieną nuklojamos maišais, pilnais rudeninių lapų. Vieni šiukšlina, o kiti visa tai turi eiti ir surinkti. Gavome ne vieną tokią nuotrauką. Dažniausiai persiunčiame informaciją Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui. O ten vyrai jau imasi sankcijų", – pasakojo sodų bendrijos "Dituva" pirmininkas Tadas Vaitkus.

Vieni šiukšlina, o kiti visa tai turi eiti ir surinkti.

Patys sodininkai šį rudenį ne kartą reiškė pretenzijas dėl to, kad iš sodų bendrijos buvo pašalinti bendrieji atliekų konteineriai.

"Tačiau į juos juk lapų negalima dėti. Tokie pasipiktinimai nieko verti. Tiek metų kalbame, aiškiname, kad laikas būtų ir sodininkams susirūpinti atliekų išmetimo kultūra. Tačiau žmonės nenori keistis ir suprasti. Kone kas dieną turime važiuoti ir surankioti pakelėse sukrautus maišus. Gerai būtų, jei juose vien tik lapų rastume. Kartu su jais žmonės į maišus sugrūda ir vaikų sauskelnes. Jiems nerūpi, kad kažkas visa tai turi rankomis išrūšiuoti", – pasakojo bendrijos pirmininkas.

Patiria žalą

Sodų bendrijos nariai raginami padoriai tvarkytis su savo atliekomis. Sodininkai turi galimybę pasiimti kompostavimo konteinerius.

"Per mėnesį išdalijome kokius du šimtus tokių konteinerių. Lapų, krūmų šakų ar žolės juk niekas neveža, pati bendrijos administracija turi visa tai sutvarkyti", – sakė T.Vaitkus.

Lapų, krūmų šakų ar žolės juk niekas neveža, pati bendrijos administracija turi visa tai sutvarkyti.

Pasirodo, sodininkų bendrija yra sukaupusi jau apie tris dešimtis vaizdelių, kuriuose matyti, kada ir kokie žmonės ką ir kur pylė viešosiose erdvėse.

"Raginau žmones patiems nuotraukas siųsti į Klaipėdos rajono savivaldybę. Aš kol kas laikausi nuomonės, kad bendrijai savo narius skųsti nėra labai gražu. Viliuosi, jog žmonės dar persiauklės. Tačiau net kamerų jie nebijo", – sakė T.Vaitkus.

Per metus – 60 pranešimų

Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Edgaras Kuturys atskleidė, kad iš tiesų dituviškius skundų gausa senokai pralenkė Vaitelių sodų bendrija.

"Iš Vaitelių gauta apie 60 pranešimų. Ten kitoks požiūris nei Dituvos soduose. Galima sakyti, kad būtent dėl šios bendrijos iniciatyvos ėmė formuotis tam tikra praktika. Kadangi bendrija patiria nuostolių – juk turi tas šiukšles kažkas išrūšiuoti ir kažkur išvežti, nustačius asmenį, jam taikome nuobaudas. Įspėjimais neatsipirksi. Nufilmuotiems ir nufotografuotiems piliečiams, kurie šiukšles pila neleistinose vietose, pirmą kartą dažniausiai buvo taikomas tik įspėjimas. Tačiau nustačius žalą, pavyzdžiui, už atliekų išgabenimą bendrija turi mokėti 70 eurų vežėjui, galima pritaikyti ir nuobaudą", – tikino E.Kuturys.

Atgrasys baudos

Paskutinės socialiniuose tinkluose paplitusios nuotraukos iš Dituvos sodų taip pat sudomino Klaipėdos rajono Viešosios tvarkos skyriaus specialistus.

"Nusistatėme šį pilietį. Patys pamatėme nuotraukas feisbuke ir pradėjome tyrimą", – tikino E.Kuturys.

Baudos už tokius veiksmus nėra menkos, šiukšlintojui gali grėsti bauda nuo 30 iki 140 eurų.

"O tai – kol kas veiksmingiausias būdas sutramdyti tokius veikėjus", – pabrėžė E.Kuturys.

Sodų bendrijos dažnokai prašo savivaldybės specialistų net ir pabudėti bendrijų teritorijose, surengti reidus.

"Kai kuriuos įspėjame, kai kuriuos ir baudžiame", – sakė E.Kuturys.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

neup

Labai gerai, kad panaikino visus konteinerius, o tiems kurie meta toliau aš siulyčiau padidinti baudas iki 200 gal tada suprastu, kad negalima šiukslinti

Nep

Manau pirmininkas tapo siuksle,todėl panaikino konteinerius, kad jo neismestu y konteinerį.ar vienas žmogus gali taip savivaliauti, būtų susisiekimo ministras, po avarijos uzdraustu su mašinom važinėti

Vida

Visiškai pritariu pastarajam komentatoriui. Tikrai negyvenu, esu dirbanti, į sodą atvažiuoju vasaros savaitgaliais. Šiais metais sumokėjau už šiukšlių išvežimą. Nuo rugsėjo - nė vieno konteinerio. Vežiojuosi šiukšles su savimi, nors tiek tų šiukšlių. Tirai nevažinėsiu iš Klaipėdos stumdyti konteinerio, kad jo kas nenudžiautų nuo gatvės - garantijos nėra. Tai gal grą žinkite pinigus už ketvirtį metų. Ar reikės bylinėtis. Taip, sodininkai ir mes, nuolat ten negyvenantys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS