Repertuare – naktiniai kirų koncertai: ar šiuos nepageidaujamus svečius galima kaip nors išprašyti? | KaunoDiena.lt

REPERTUARE – NAKTINIAI KIRŲ KONCERTAI: AR ŠIUOS NEPAGEIDAUJAMUS SVEČIUS GALIMA KAIP NORS IŠPRAŠYTI?

Uostamiesčio kirai neduoda klaipėdiečiams ramybės. Skambus jų klegesys gyventojus iš proto varo ypač naktimis arba paryčiais, kai sukdami ratus paukščiai ima klykauti tarsi žmonės.

Dėl jų neįmanoma miegoti atvertais namų langais, tad tenka rinktis – kęsti alinantį karštį uždarame kambaryje arba atvėrus langą klausytis nesibaigiančių sparnuočių klyksmų.

Socialiniuose tinkluose žmonės skundėsi, kad net gulint ligoninėje nėra ramybės – už palatos langų ištisą naktį vyksta kirų koncertas, neleidžiantis pacientams išsimiegoti.

Tad pavargusiam nuo garsų klaipėdiečiui kilo klausimas, galbūt įmanoma šiuos nepageidaujamus svečius kaip nors išprašyti?

Pasak Ventės rago ornitologinės stoties vedėjo Vytauto Jusio, nieko čia nepadarysi.

Daugumai žmonių galbūt būtų geriausia, kad visi paukščiai būtų išnaikinti ir kad gamta būtų sterili, nors patys palieka šiukšlių konteinerius atidarytus.

"Daugumai žmonių galbūt būtų geriausia, kad visi paukščiai būtų išnaikinti ir kad gamta būtų sterili, nors patys palieka šiukšlių konteinerius atidarytus, ir kirai būriais ten skraido bei maitinasi. Nieko su jais nedarykite, o ir neįmanoma nieko padaryti", – sakė V.Jusys.

Ventės rago ornitologinės stoties vyriausiasis ornitologas Vytautas Eigirdas primena, kad šiuo metu vyksta kirų jauniklių perėjimo laikotarpis, dėl to ir girdimi tokie garsai.

"Greitu metu jaunikliai pradės šokinėti nuo stogų, gali nušokti ir ant žemės, tad tėvai intensyviai juos gins. Kuo didesnis jauniklis, tuo didesnis kiro prisirišimas prie savo jauniklio. Reikia išlaukti šį periodą, o padaryti nelabai yra ką. Vienintelis dalykas norint kažką daryti – kitais metais, jeigu labai kažkam trukdys, tiesiog neleisti paukščiams perėti – pastatyti vėliavėles, pakabinti aitvarus arba plėšrių paukščių siluetus, kad jie vengtų tos vietos", – pasakojo V.Eigirdas.

Jis pabrėžė, kad kai lizdai susukti, net įstatymai draudžia juos ardyti. O kiek laiko tęsis paukščių keliamas triukšmas, kol kas nežinia.

"Tai priklauso nuo to, kada jaunikliai išperėti. Jeigu jaunikliai jau dideli, ilgai netruks, apie porą savaičių ir išskris. Bet jeigu mažesni, gali trukti ir iki mėnesio. Skirtinguose regionuose skirtingai peri", – sakė V.Eigirdas.

Blogai būtų ir tuo atveju, jeigu žmonės imtų baidyti suaugusius kirus, tuomet jaunikliai žūtų, o tai, pagal įstatymus, irgi būtų laikoma nusižengimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Noname

Greit bombas skraidys ruoskites

Taigi

Vieniems kirai, kitiems sliuzai, dar kas,....vejai.....viskas gerai, dziaukimes, kol ramu ir vasara.....

Alex

Kirai neapsakomai gražiai klykauja, “kikena”. Kaip tik šyrit 4.30. Al buvau išėjusi pasivaikščiot . Žmones pradėkite džiaugtis gyvenimu, o ne bambėt
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS