Sausio 13-ajai paminėti – septyni laužai | KaunoDiena.lt

SAUSIO 13-AJAI PAMINĖTI – SEPTYNI LAUŽAI

Minint Laisvės gynėjų dieną Klaipėdoje įsižiebs septyni laužai. Šiemet minint Sausio 13-osios 25-metį planuojami ne tik kasmet vykstantys tradiciniai atminimo renginiai, bet netrūksta ir naujų iniciatyvų. Šiemet Sausio 13-ąją raginama prisiminti kaip pergalės dieną.


 

Minint Laisvės gynėjų dieną Klaipėdoje įsižiebs septyni laužai. Šiemet minint Sausio 13-osios 25-metį planuojami ne tik kasmet vykstantys tradiciniai atminimo renginiai, bet netrūksta ir naujų iniciatyvų. Šiemet Sausio 13-ąją raginama prisiminti kaip pergalės dieną.

Visos šalies įvykiai

Pirmieji Laisvės gynėjų dienos renginiai startuos sausio 8 d. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje. Čia 16 val. vyks Romualdo Požerskio fotografijų parodos „Lietuva 1988-1993. Sausio 13-ajai atminti“ atidarymu.

Muziejus šį renginį organizuoja kartu su Lietuvos fotografų sąjungos Klaipėdos skyriumi bei S.Jokužio leidykla-spaustuve. Mintį surengti tokią parodą pasufleravo prieš kurį laiką pasirodęs R.Požerskio fotografijų albumas „Lietuva 1988-1993“.

„Paprastai šią dieną klabėdavome apie Klaipėdos įvykius, tačiau šiemet, kadangi sukanka 25 metai, atsirado proga išplėsti šią temą ir kalbėti apie visos Lietuvos įvykius. Šis albumas yra gera sintezė šių įvykių“, – paaiškino muziejaus direktorius dr.Jonas Genys.

S.Jokužio leidyklos-spaustuvės vadovo Sauliaus Jokužio teigimu, šis fotografas iš visų jo turimų 18 tūkst. kadrų į albumą sudėjo pačią „druską“.

Planuojama, kad parodos atidaryme netrūks diskusijų, pokalbių bei prisiminimų iš Sausio 13-osios įvykių.

Bėgimas ir traukinys

Šiemet tradiciškai organizuojamas bėgimas „Laisvės kelias“. Šiemet sausio 10 d. jis 11 val. startuos nuo Klaipėdos savivaldybės ir finišuos prie Girulių televizijos bokšto.

Tuo pat metu prie Girulių televizijos bokšto prasidės Laisvės gynėjų dienai skirtas renginys – čia suliepsnos pirmasis iš septynių atminimo laužų, vyks koncertas. Bus galima pasivaišinti karšta arbata ir kava, koše.

„Yra sutarta su Televizijos centru, kad nedidelėmis grupėmis gyventojai galės jame apsilankyti“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės tarybos narys ir Sausio 13-osios įvykių dalyvis Algirdas Grublys.

Šiemet, anot A.Grublio, į televizijos bokštą sugrįžo siųstuvas, kuris Sausio 13-ąją buvo išvežtas į Vilnių ir stovėjo Seime. Jį galima bus pamatyti minėtų ekskursijų metu.

Į renginį uostamiesčio gyventojai kviečiami atvykti proginiu traukiniu. Sekmadienį 10.40 val. jis pajudės iš Klaipėdos geležinkelio stoties, atgal bus galima grįžti 14.25 val.

Liepsnos atminimo laužai

Atminimo laužas tradiciškai liepsnos ir prie Klaipėdos savivaldybės. Jis bus uždegtas sausio 12 d. 17 val.

„Šiemet mūsų pozicija tokia, kad 25-metis lai būna pergalės šventė“, – pastebėjo A. Grublys.

A.Grublio teigimu, šiemet atminimo laužų idėją nuspręsta išplėsti visame mieste. Todėl bendruomenių atstovai skatinami ir savo bendruomenėse uždegti laužus ir taip prisiminti šią datą.

18 val. laužą planuojama uždegti Debreceno g. skvere, parke prie I.Simonaitytės kalno, Sąjūdžio parke, o 18.30 val. – „Draugystės“ parke prie Šv.Brunono Kverfurtiečio bažnyčios.

Čia aktyviai talkins ir uostamiesčio senjorai. Klubo „Rūta“ nariai kvies mažuosius klaipėdiečius prie laužo atnešti piešinių, kuriuose būtų vaizduojama tai, kaip šiandien jie įsivaizduoja laisvę, bei Sausio 13-ąją. Piešinių parodos atidarymas numatomas Sausio 13-ąją Bendruomenės namuose vyksiančio atminimo vakaro metu.

Paminklas – iš metalo

19 val. Klaipėdos valstybinės kolegijos kiemelyje taip pat tradiciškai liepsnos laužas, kurio ugnį iki pat 7 val. ryto kurstys kolegijos studentai, KASP Žemaičių apygardos 3 rinktinės kariai, Lietuvos policijos mokyklos kursantai. Atminimo renginyje dalyvaus įvairūs ansambliai bei atlikėjai.

Kaip ir kasmet, per naktį bus kuriamas ir paminklas žuvusiems už Lietuvos laisvę.

Renginio koordinatorius Jonas Kavaliauskas pastebėjo, kad anksčiau paminklą studentai kurdavo iš sniego, o šiemet, vadovaujant kalviui Raimondui Keterui jis bus kalamas iš metalo bei bus padovanotas miestui.

Prisidės mokiniai

Kaip ir kasmet, minint Sausio 13-ąją prisidėti bus skatinami ir uostamiesčio moksleiviai. Prieš Laisvės gynėjų dieną uostamiesčio 5-6 klasių moksleiviams bus išdalinta apie 6 tūkst. „Laisvės liepsnelių“ – kvietimų į renginius.

Klaipėdos savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmai direktoriaus pavaduotoja Nemira Trakumienė pastebėjo, kad kvietimą šįkart atstos medinis pagaliukas, kurį mokiniai bus raginami drauge su artimaisiais atnešti prie kurio nors vieno laužų ir taip prisidėti kuriant šiandieninę laisvės ugnį.

Sausio 13-ąją nuo pat ryto miesto mokyklose tradiciškai vyks pilietinė akcija „Atminti gyva, nes liudija“. 15 val. Klaipėdos jaunimo centre organizuojama kūrybinė akcija „25 Laisvės metai“.

Vakare, 18 val. klaipėdiečiai kviečiami į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą klausytis šiuolaikinio kompozitoriaus Karl Jenkins kūrinio „Ginkluotas žmogus: Mišios už taiką“. Renginys – nemokamas.

Kvietimus į renginį galima pasiimti teatro ir Žvejų rūmų kasose nuo sausio 7 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS