Šeimai apkarto alkoholikų kaimynystė | KaunoDiena.lt

ŠEIMAI APKARTO ALKOHOLIKŲ KAIMYNYSTĖ

Klaipėdiečiui, auginančiam dvi dukras, gyvenimas viename miesto bendrabučių tapo nepakeliamas. Vyro teigimu, nuolat lėbaujantys kaimynai ne tik baugina jo dukras, tokioje aplinkoje neužsibūna nė viena auklė, todėl vyras negali rasti darbo. Specialistai pripažįsta, kad vaikai turėtų augti kitokiomis sąlygomis, tačiau be eilės socialinio būsto šeimai skirti negali.

Kreipėsi į politikus

Savo gyvenimo istoriją klaipėdietis Virginijus pristatė paskutinio tarybos posėdžio metu.

Vyras pasakojo, kad šiuo metu su dviem dukromis, kurias jis augina vienas, gyvena Žvejų gatvėje esančiame bendrabutyje.

Anot jo, abi jo dukros nuolat patiria baimę, mat kaimynystėje įsikūrę alkoholikai kasdien lėbauja ir triukšmauja.

Vyras tvirtino, jog dėl bauginančio kaimynų elgesio jau kurį laiką nepavyksta rasti auklės, kuri galėtų prižiūrėti dukras, kol jis pats dirbs. Todėl šiuo metu Virginijus tegali dirbti puse etato.

Į trečią klasę žingsniuojančią dukrą gyventojas kasdiens priverstas lydėti į pamokas ir iš jų. Pasirodo, mergaitė bijo girtuokliaujančių bendrabučio gyventojų.

Vyras prašė, kad jam ir dukroms kuo greičiau būtų skirtas socialinis būstas.

"Prašau išimties tvarka man suteikti bent neremontuotą socialinį butą. Aš jį susitvarkysiu pats", – dėstė Virginijus.

Laukia eilėje

Ši istorija savivaldybės darbuotojams žinoma, tačiau trijų asmenų šeimai socialinio būsto dar teks palaukti.

Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė paaiškino, kad minėta situacija neatitinka teisės aktuose nurodytų išimtinių atvejų, kai socialinis būstas gali būti suteikiamas be eilės.

Išimtys dažniausiai liečia keletą socialiai pažeidžiamų grupių – neįgaliuosius arba šeimas, kuriose yra neįgalių asmenų, dėl stichinių nelaimių būstus praradusius asmenis bei šeimas, kuriose vienu metu gimsta po tris vaikus, auga penki ir daugiau vaikų arba įvaikių.

"Pagal 2014 m. turto deklaraciją žmogus yra įrašytas į eilę socialinio būsto nuomai 179 numeriu. Dabar formuojame naują sąrašą pagal 2015 m. turto deklaracijas. Jis bus smarkiai pakilęs į viršų", – teigė D.Netikšienė.

Numatoma, kad naujajame sąraše dviejų mergaičių tėvo numeris bus 82.

Geras tėvas

Negalime spręsti jo problemos kitų žmonių sąskaita.

"Mes negalime spręsti jo problemos kitų žmonių sąskaita", – apgailestavo skyriaus vedėja, pripažindama, kad Virginijus tėvo pareigas atlieka puikiai. Tai konstatavo ir Vaiko teisių apsaugos skyrius.

Atkreipiamas dėmesys, kad ir šis būstas, kuriame dabar glaudžiasi vienišas tėvas, skirtas miesto.

D.Netikšienė pasakojo, kad kambarys bendrabutyje prieš kelerius metus buvo suteiktas tuometei Virginijaus draugei, kai jie dar nebuvo susituokę.

Tąkart jau vaikų turinti ir besilaukianti moteris buvo patekusi į beviltišką situaciją, todėl speciali komisija nusprendė jai skirti laikiną būstą. Po moters mirties teisė į jį atiteko Virginijui.

Kompensacija nepasinaudojo

D.Netikšienė sutiko, kad bendrabučio sąlygos nėra tinkamos vaikams auginti, tačiau pripažino, kad savivaldybė neturi galimybių suteikti geresnio laikinojo būsto.

Anot skyriaus vedėjos, Virginijui buvo siūloma pasinaudoti teise į būsto nuomos kompensaciją. Tokiu atveju vyras būtų galėjęs nuomotis butą iš privačių asmenų ir laukti, kol ateis jo eilė socialiniam būstui gauti, tačiau šia galimybe žmogus nepasinaudojo.

"Apgailestauju, kad šiam žmogui padėti dar negalime, tačiau prasideda gyvenamojo namo Irklų gatvėje statybos, šiais metais pirksime ir butų. Jo situacija eilėje gerės. Kad per šiuos metus gaus būstą, negarantuoju, tačiau artimiausiu metu, manau, šis klausimas bus išspręstas", – tvirtino D.Netikšienė.

Susitvarkyti nepajėgtų

Pašnekovė teigė, kad vyro prašymas jam suteikti nesuremontuotą socialinį būstą – taip pat sunkiai įgyvendinamas.

D.Netikšienė neneigė, kad tokių būstų savivaldybė turi, tačiau esą patalpų būklę vertinanti komisija yra nusprendusi kai kurių jų net neremontuoti, o ketina parduoti, mat tai yra ekonomiškai naudingiau.

"Pagrindinis motyvas – bute neužtenka vien tik atlikti remontą. Dažniausiai tiesiog nėra galimybės įrengti patogumų, nes neužtenka ploto arba remontas yra daug didesnis", – kalbėjo skyriaus vedėja.

Tokiu keliu, pasak pašnekovės, anksčiau miestas jau bandė eiti. Paaiškėjo, kad ir taip sunkiai besiverčiantys socialinių būstų nuomotojai nepajėgia patys suremontuoti itin prastos būklės patalpų.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

laura

yra tu butu, nejaugi gaila skirtis seimai, viena net zinau tuscias stovi , savininke numire pries menesi.

Absurdų absurdas

O kam mes mokame mokesčius, jeigu valdininkai negali padėti? Mes irgi negalime išlaikyti tokią armiją dykaduonių savo sąskaita. Laikas parodyti nors menkiausius savo nuveikto darbo rezultatus. Skaitai tokius straipsnius, ir supranti, kad nuo mūsų supuvusių biurokratų nereikia nieko gero laukti.

ezys

socialinis bustas Zveju gatveje, kazkas tikriausiai su protu susipyko?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS