Seksas pagal grafiką: netinkamu momentu pradėjusiems atžalą – problemos dėl darželių | KaunoDiena.lt

SEKSAS PAGAL GRAFIKĄ: NETINKAMU MOMENTU PRADĖJUSIEMS ATŽALĄ – PROBLEMOS DĖL DARŽELIŲ

Klaipėdiečiai, planuojantys susilaukti vaikų, perspėjami, kad netinkamu momentu pradėję atžalą gali patekti į keblią situaciją. Uostamiesčio darželiuose vietos atsiranda tik tam tikru laikotarpiu gimusiems vaikams.

Kur dėti vaiką?

Keistą darželiuose pasitaikančią tendenciją pastebėjo Klaipėdos savivaldybės tarybos narė Lina Skrupskelienė, pati susilaukusi atžalos.

"Jei pati nebūčiau to patyrusi, nebūčiau susimąsčiusi. Išeina, kad, ne laiku pradėjus kūdikį, tėvai ateityje susidurs su problemomis", – stebėjosi tarybos narė

Vargų dėl vietų darželyje turi daugybė klaipėdiečių, tačiau ypač jų trūksta šiaurinėje miesto dalyje.

Šioje teritorijoje gyvenantys tėvai priversti per spūstis brautis į pietinę miesto dalį, kad tik kur nors galėtų palikti vaiką darželyje.

"Klaipėdiečiai puikiai žino, kad ši problema jau įsisenėjusi, tačiau šiemet uostamiesčio darželiuose vietų teko ieškoti ir ukrainiečių vaikams. Žinoma, gerai, kad jų radome, kitaip ir negalėjo būti. Tačiau klausimas, kur dėti savo atžalą, kol esi darbe, iki šiol kankina daugybę tėvų", – pažymėjo L.Skrupskelienė.

Sueitis – tik suplanuota

Tad kada planuoti gyvybės atėjimą į šį pasaulį, jei, pasak L.Skrupskelienės, nuo to gali priklausyti tai, ar vaikas gaus laiku vietą darželyje?

"Geriau pradėti nuo vasaros pradžios, šis laikas yra tinkamiausias. Jei kas nors planuoja susilaukti vaikų, jau pats laikas suskubti. Vadinasi, rezultato galima būtų tikėtis sausį, vasarą, iki pavasario pradžios", – juokaudama kalbėjo L.Skrupskelienė.

Moteris pasakojo, kad metų pradžioje gimus vaikui, tėvai vietą darželyje gali tikėtis gauti lengviau.

"Tie, kurie gimė metų pradžioje, stojasi į eilės priekį, o tie, kurie gimė lapkritį, atsiduria eilės gale. Nieko pakeisti tėvai negali. Gali mylėtis tinkamu laiku – tada, kada valdžia nurodė", – rėžė politikė.

Gali mylėtis tinkamu laiku – tada, kada valdžia nurodė.

Įžvelgia diskriminaciją

Tačiau atmetusi juokus, tarybos narė akcentavo, kad vaiko teisės ir poreikiai neturi būti nustumiami vien dėl to, kad jis gimė ne tuo laiku.

"Juk turi būti laikomasi lygiateisiškumo principo. Jau nejuokaujant, o rimtai žiūrint į šį reikalą, kyla įtarimų, ar rudenį gimę vaikai nėra diskriminuojami?" – retoriškai klausė moteris.

Gimusieji rudenį negauna tokios pat paslaugos, kurią spėja gauti gimusieji pavasarį.

Tarybos narė L.Skrupskelienė pastebėjo, kad kitokių sprendimų ėmėsi, pavyzdžiui, Kauno savivaldybė.

"Kauniečiai mylisi laisvai, o klaipėdiečiai ir vilniečiai turi laikytis grafiko", – ironizavo politikė.

Kriterijai, pagal kuriuos prioritetų įgauna tam tikri vaikai, yra apstu.

"Jei vieną darželį lanko sesutė, tai broliukas turės prioritetą. Taip, tai yra teisingas ir logiškas dalykas. Pirmumą turi įvaikinti vaikai. Svarbu ir tai, kad abu tėvai būtų registruoti toje pačioje savivaldybėje. Bet kuo dėta vaiko gimimo data? Kur čia loginis paaiškinimas?" – stebėjosi politikė.

Prašymus svarsto komisija

L.Skrupskelienei, kai ji susilaukė atžalos, buvo pasiūlyta vieta darželyje pietinėje miesto dalyje.

"Klaipėdoje vietos darželyje neskirstomos pagal gyvenamąją vietą. Bet mes visi skaičiuojame finansus, kurių reikėtų vežiojant vaikus pirmyn ir atgal. Kritiškai reikėtų įvertinti ir laiką, kurį sugaišta tėvai, praleidę automobilių spūstyse. Spūstys juk niekur nedingo", – pastebėjo moteris.

Metų pabaigoje gimusiam vaikui tenka vietos darželyje laukti ilgiau nei kitiems.

"Vienus metus taip ir nesulaukę vietos, persikėlėme į kitų metų eilę. Tačiau ir tai neaišku, ar sulauksime savo eilės, nes prieš mus atsistoja kiti vaikai", – pasakojo moteris.

Klaipėdos savivaldybėje veikia speciali komisija, kuri nagrinėja netipinius atvejus.

"Šeimą gali ištikti įvairiausios bėdos, daugybė situacijų gali sujaukti planus. Tam ir yra tokia komisija, kuri išnagrinėja tėvų prašymus. Tėvai gali susirgti, juos gali ištikti negalia, komisija svarsto ir tokius atvejus, kai į miestą atvyksta dirbti specialistas, pavyzdžiui, gydytojas, o jo vaikui reikia darželio. Bet komisija nesvarsto ne laiku gimusių vaikų klausimo", – sakė L.Skrupskelienė.

Naujovės: Klaipėdos rajone statomi ne tik moduliniai darželiai, Jakuose pastatytas kupolų komplekso darželis vaikams. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Dygsta privatūs darželiai

Miesto savivaldybės tarybos narė priminė, kad Klaipėdos rajono savivaldybė pasirinko kitokį problemos sprendimo būdą.

"Rajone daug individualių namų. Kvartaluose kuriasi jaunos šeimos. Statistika rodo, kad name apsigyvenusių žmonių rotacija yra kur kas retesnė nei gyvenančiųjų bute. Tai reiškia, kad žmonės tampa sėslūs. Natūralu, kad po 10–15 metų visuomenė privačių namų kvartale bus senesnė nei daugiabutyje. Ten šiuo metu darželių poreikis yra be proto didelis, tačiau ką reikės daryti su šiais statiniais po dešimties metų?" – svarstė L.Skrupskelienė.

Todėl rajono valdžia uždegė žalią šviesą privatiems darželiams.

"Privatūs verslai yra kur kas lankstesni. Jie gebės prisitaikyti ir tada, kai tokios paslaugos konkrečiame rajono taške nebereikės. Klaipėda visai neseniai sprendė klausimą, ką daryti su didelėmis mokyklomis, kuriose nėra vaikų", – priminė L.Skrupskelienė.

Bėga į rajoną?

Kiekviena savivaldybė vaiko išlaikymui darželyje skiria biudžeto lėšų.

"Vieno vaiko vieta darželyje kainuoja nuo 250 iki 300 eurų per mėnesį. Rajono savivaldybė paskaičiavo ir šią sumą geriau nusprendė atiduoti tėvams, kad jie paslaugą gautų privačiuose darželiuose. Tai kur kas efektyviau", – patikino politikė.

Tačiau net ir skatinant privačių darželių atsiradimą rajone, reikia pripažinti, kad vietų darželiuose vis dar trūksta.

"Kaip elgiasi tėvai, kai susiduria su tokia problema? Per naktį vaikas tampa rajono gyventoju. Ne paslaptis, kad tėvai imasi visų būdų, perregistruoja gyvenamąją vietą pas savo tėvus ar giminaičius. Bet ir rajone trūksta vietų",  – pasakojo L.Skrupskelienė.

Moteris skaičiavo, kad vaiko išlaikymas privačiame darželyje tėvams atsieitų 90–100 eurų.

"Yra ir brangesnių darželių. Bet ir ten didžiulės eilės", – skaičiavo L.Skrupskelienė.

Anot jos, rinka yra alkana, tad privačių darželių galėtų atsirasti ir daugiau.

"Aš nesuprantu, kodėl miesto savivaldybė negali skirti tų pačių 250 eurų, kuriuos išleidžia valstybinių darželių išlaikymui? Jei tėvai nori vesti vaiką į privatų darželį, savivaldybė skiria tik 100 eurų kompensaciją ir dar iškelia sąlygas. Tėvai turi būti šešis mėnesius laukę vietos valdiškame darželyje", – stebėjosi moteris.

Dėl šios priežasties rajone daugėja mažus vaikus auginančių gyventojų skaičius.

"Statistika keičiasi akyse. Mūsų savivaldybė nusprendė pataupyti, bet dėl to prarado mokesčių mokėtojus. Klaipėdoje į valdišką darželį vedant vaiką, tėvams tai kainuoja apie 90 eurų. O rajone privatus darželis atsieis 90–100 eurų. Kaina ta pati, o sąlygos geresnės", – patikino tarybos narė.

L.Skrupskelienė atkreipė dėmesį į dar vieną problemą, kurią vėliau tenka spręsti uostamiesčiui.

"Miestas vaikus paspiria, nes jiems nėra vietų darželiuose. Tada šie vaikai užauga, prasideda laviravimas dėl mokyklų. O štai užaugusį vaiką miestas mėgina susigrąžinti įvairiomis kompensacijomis. Kad atsirastų studentų, siūloma mokėti biudžeto pinigus jauniems žmonėms. Kur čia logika?" – klausė L.Skrupskelienė.

Moka mamoms algą

Tarybos narė pasidomėjo, kiek miestui kainuoja darželių išlaikymas.

Savivaldybės administracija patikslino, kad vieno vaiko išlaikymo išlaidos savivaldybės biudžetui mėnesiui pernai sudarė 221,4 euro. Įstaigose su specialiosiomis ugdymo grupėmis – 447,28 euro.

"Tikrinant laisvų vietų darželiuose skaičių, sistema rodo, kad mieste yra apie 50 laisvų vietų. Rusakalbiams vaikams laisvos 24 vietos. Kiekvieną dieną skaičiai kinta. Verta pastebėti, kaip problemą sprendžia Kauno rajono savivaldybė. Mamoms, kurios gali namuose prižiūrėti vaikus, savivaldybė moka atlyginimą ir taip sukuria mini vaikučių grupes privačiuose būstuose. Tik tai įforminama kaip vaikų priežiūra, ne ugdymas, nes tam reikia specialaus išsilavinimo", – pasakojo L.Skrupskelienė.


Faktai ir skaičiai

Per metus Klaipėdoje iš savivaldybės biudžeto vaikų darželių išlaikymui skiriama 23,240 mln.

Valstybės biudžeto specialiosios tikslinės dotacijos sudaro dar 14,3 mln. eurų.

Dar 4,120 mln. sumoka tėvai, ši suma įvardijama kaip pajamų įmokos už paslaugas.

Iš viso uostamiesčio darželių išlaikymas atsieina 41,6 mln. eurų.

Papildomai savivaldybė dar skiria lėšų darželių remontui, apmoka šilumos, elektros, vandens sąnaudas. Tai dar gali sudaryti kelis milijonus eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Hmm

Kaži kodėl tarybos narė nepasakė, kad nemaža dalis Klaipėdos miesto darželiuose/lopšeliuose yra vaikų ne iš Klaipėdos miesto? Gal irgi dar nesusidūrė su tuo ar tiesiog nenori to matyti?

Tikrinkite kaip tos mamos "dirba"

Ir ką jos "dirba". Pvz, guli iki 10 val, iki 12 val rūko, iki 14 val lakuotas nagus pas draugę grožio salone, iki 16 val su paskolinta mašina važinėja iš taško A į tašką B pasiimti naujų dozių į skolą. 18 val jau apsinešusios ir visą minėtą laiką vaiką vedė į darželį, parvedė namus tvarkė, valgyt gamino, skalbė, indus plovė, produktus į namus parnešė, puskvaišiui žengti kelnes išlygino ir įpylė išgert bei pamaitina....močiutė, "darbščiosios" darželinukų mamos mama. Ir ta "darbščioji" mama pati pirma ateina į vaikų darželio Kalėdų šventę, nes turi ten progą kvaišalus paplatinti Kitoms mamoms, kurios irgi lygiai taip "dirba". Ir neįžeiskit jų. Jos skųsis. Kad sutrukdėt įkalt sau į kirkšnį naują dozę, o vaikas bliauna, nes daržely liko alkanas.

To: Blinda

Ne valdžia stato prekybos centrus, o privatus verslas. Kitas reikalas, kad valdžia duoda sutikimą griauti pastatus, statyti prekybcentrius ir daugiabučius, nieko nereikalaudami kas liečia mokyklas ir darželius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS