Šildymą uostamiestyje išjungs po Velykų? | KaunoDiena.lt

ŠILDYMĄ UOSTAMIESTYJE IŠJUNGS PO VELYKŲ?

Skaisčiau nušvitus saulei, prabilta apie šildymo sezono pabaigą. Remiantis dabartinėmis orų prognozėmis, numatoma, kad oficialiai uostamiestyje jis gali finišuoti antroje balandžio pusėje, po Velykų.

Vertina paros temperatūrą

Per šešiolika metų Klaipėdoje dažniausiai šildymo sezonas baigėsi balandžio pabaigoje. Anksčiausiai šiluma buvo išjungta prieš 15 metų. Tada oficialiai šildymo sezonas baigtas balandžio 12-ąją.

„Kad būtų dar anksčiau, nepamenu. Šiemet šildymo sezoną veikiausiai baigsime po Velykų. Žinoma, tokį sprendimą, jei labai atšiltų, gali tekti priimti ir anksčiau. Viskas priklauso nuo orų“, – akcentavo Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis.

Praėjusiais metais šildymo sezono pabaiga taip pat buvo paskelbta gana anksti – balandžio 14-ąją.

Oficiali šildymo sezono pabaiga skelbiama, kai tris paras iš eilės vidutinė paros temperatūra būna 10 ir daugiau laipsnių šilumos.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad vertinama vidutinė paros temperatūra. Dažnai būna, kad žmonės pamato, jog dieną sušilo iki 10 laipsnių, ir prašo baigti šildymo sezoną“, – teigė pašnekovas.

Gali apsispręsti patys

Uostamiestyje dar toli gražu iki to skaičiaus, kai oficialiai leidžiama nutraukti šildymą. Pastarosiomis paromis vidutinė oro temperatūra siekė 3,1–4,7 laipsnio šilumos.

A.Gaižutis pabrėžė, kad pavasario orai neretai būna apgaulingi. Dienomis, kai šviečia saulė, atrodo šilta. Jai pasislėpus, atvėsta. Naktys taip pat dar gana šaltos.

„Atrodo, kad žiema baigėsi vasarį, tačiau kovas parodė savo kaprizus. Naktimis oro temperatūra nukrinta ir žemiau nulio. Žemė dar įšalusi“, – pastebėjo vedėjas.

Gyventojai patys gali apsispręsti, kada baigti šildymo sezoną daugiabučiame name. Tačiau tam reikia ne tik gauti daugumos (50 proc.+1) pritarimą, bet ir išlaikyti higienos normą. Patalpoje turi vyrauti 18 laipsnių šiluma.

„Svarbu, kad būtų atsižvelgta į visų gyventojų interesus. Jei tavo bute šilta, nereiškia, kad taip yra ir kaimyniniame būste. Šiaurinėje pastato pusėje esančiuose butuose yra kur kas šalčiau nei pietinėje“, – komentavo pašnekovas.

Gali iššaukti nesutarimų

A.Gaižutis taip pat atkreipė dėmesį, kad pasitaiko įvairių situacijų. Išjungti šildymo anksčiau dažnai nenori šeimos, auginančios vaikus, slaugantieji ligonius.

„Žmonių poreikiai – skirtingi. Norint išjungti šildymą anksčiau, reikia atsižvelgti į visų interesus. Geriau išlaukti, nei veltis į ginčus, nesutarimus su kaimynais. Be to, per anksti atsijungus kelias dienas patalpose dar gali būti normali oro temperatūra, o trečią ar ketvirtą – ypač jei bus apsiniaukę ir drėgna – taps vėsu ir nebejauku“, – tikino vedėjas.

Anot jo, vis daugiau namų yra renovuojami. Juose gyvenantys žmonės gali reguliuoti savo patalpų oro temperatūrą. Tad bent jiems šildymo sezono pabaiga nebėra tokia aktuali.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Privatininkas

Kaip gerai, kad aš pats nusprendžiu kada šildyti namą, o kada ne. Kujovai bendrabučiuose gyventi.

klaipėdietė

Dar nesulaukėme velykų, dar nežinome kokie orai bus, jau iš anksto gadina nuotaikas, kad išjunks šilumą. Jums irgi gąsdintojams gerų švenčių ir kiaušius atšalti.

Anonimas

nesąmonė, nė vienos normaliai šiltos dienos dar nebuvo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS