Stintų karštligė Klaipėdoje ir Kuršių mariose | KaunoDiena.lt

STINTŲ KARŠTLIGĖ KLAIPĖDOJE IR KURŠIŲ MARIOSE

Praėjusią savaitę kaip reikiant įsisiautėjo stintų karštligė – jos gaudytos ir Klaipėdoje, ir Kuršių mariose, ir Latvijoje.

Ant ledo prabėgusi para

Kai yra mobilusis ryšys ir socialiniai tinklai ne problema sužinoti, kada ir kur geriausiai kimba, su kokiais laimikiais žvejai grįžta namo. Yra jau ir daugybė „Facebook“ grupių, kur atrodytų, kad užkietėję žvejai su viena ranka traukia stintas, o su kita rašo pranešimus ir siunčia nuotraukas.

Dar naktis ir iki aušros tolokai, o žvejai jau įsikūrę ir užmetę meškeres. 

„Vytautas davė tokį startą, kad mes abu tik žiūrėjom ir bandėm vytis. Po valandos geros prasidėjo sielai pati gražiausia simfonija, linkstantys sargeliai, iškart visų meškerių vienu metu sakė – stinta eina!“, - rašo vienas.

Su didesniu ir mažesniu pailsėjimu stinta puikiai kibo iki pat 14–15 val., o paskui apstojo. Sutemus visai nurimo.

Tokia viena žvejo diena praėjusią savaitę.

Teisingai pasirengus

„Kuršių marių ledas. Nida. Šįkart toliau nuo kranto, apie 4,5 km – ties ledų sangrūdomis. Atlydys – nujautėme sėkmingą dieną. Neapsirikome agurkinė stinta pasitaikė išalkusi, o gal ir mes išmokom ją gaudyti“, - rašo kitas.

Dirbantis masalas – karpis, strimėlė, stinta.

„Buvo išbandytas atraktorius plėšrioms žuvims. „Blutbombette“ – šįkart akivaizdžiai turėjo įtakos kibimui – stinta visai pašėlo. Čia buvo mano slaptas ginklas“, - kažin ar ne žvejybos įrankių pardavėjas čia rašo. Jog tas atraktorius (žuvų vilioklis) ne toks ir pigus – apie 15 eurų 20 kapsulių (tablečių).

Iš tiesų ant ledo – pati geriausia žvejybos įranga. Nemaža dalis turi palapines nuo vėjo, kuriose sėdi ir žvejoja. Bet svarbiausia... Šiltos pirštinės, šildantys ir prakaito nelaikantys rūbai, gera, kai žvejai sako – „teisinga“ avalynė.  

Ir tai dar ne viskas. Ko sėdėti ant to ledo, jei nežinai, kur yra žuvys. Labiausiai tarp žvejų mėgėjų yra vertinami išmanieji „Deeper pro“ echolotai. Štai įrašas liudija, kad su „Deeper“ nustatyta, jog stintų  yra ir Ventspilyje. Ir tuoj pat pranešimas – stintos Ventspilyje kimba kaip išprotėjusios.

Kimba ir „šapalinės“ stintos

„Bendrai kibimas puikus, stintų kalibras labai geras, pagavome visi po 8–9 kg. Pasitaikė išties įspūdingų egzempliorių – kūno storis kaip šapalo, vadinom visi jas šapalinėmis“, - giriasi žvejys.

Geriausias kibimas ties Nida 3–4 kilometrus nuo kranto. Iš kuo toliau, tuo stintos didesnės.

„Atvažiavome ant vakarinio, kas daugiau į Purvynės pusę sėdėjo tai tušti liko. Mes buvome link centro. Du žvejai nuo ryto buvo, po pilną kibiriuką turėjo. Ir mes prisėdome, kibo kol šviesu buvo, sutemus nustojo, pradėjo kibti vėgelės, deja nepagavom“, prisiminė kitas.

Su „Deeper“ jis patikrino ar yra stintų. Pasirodo jų buvo, tik nuo dugno pakilusios, todėl pakėlus masaliukus, prasidėjo darbas...

GALERIJA

  • Stintų karštligė Klaipėdoje ir Kuršių mariose
  • Stintų karštligė Klaipėdoje ir Kuršių mariose
  • Stintų karštligė Klaipėdoje ir Kuršių mariose
  • Stintų karštligė Klaipėdoje ir Kuršių mariose
Vidmanto Matučio, Algio Nidos ir „Gaudyk.lt“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

w

iš bado ir vilkas šiena ėda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS