Su V. Grubliausku susitiko žurnalistai iš Vokietijos | KaunoDiena.lt

SU V. GRUBLIAUSKU SUSITIKO ŽURNALISTAI IŠ VOKIETIJOS

Antradienį uostamiestyje apsilankė ir su miesto meru Vytautu Grubliausku susitiko žurnalistai iš Vokietijos. Vizito metu buvo aptarta pasikeitusi geopolitinė situacija dėl karo Ukrainoje, nutrūkę santykiai su Kaliningradu bei Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo aktualumas.

Dujos – Baltijos šalims

Žurnalistai domėjosi, ar situacija išties nepablogėjo, Lietuvai atsisakius rusiškų dujų.

Pasak mero, nors praeityje ir būta miestiečių pasipriešinimo dėl SGD terminalo statymo, dabar tai – tikras išsigelbėjimas.

"Jautėme didelį pasipriešinimą. Tada niekas negalėjo pripažinti, kad to iš tiesų reikės, ir niekas netikėjo, kad prasidės tokia Rusijos agresija Ukrainoje. Tačiau gerai prisimenu prezidentės Dalios Grybauskaitės išsakytą stiprią poziciją. Ji buvo lyg pagrindinis variklis, davęs impulsą ir kitiems. Tai buvo labai stipri parama miestui. Turėjome ieškoti sprendimų ir vadovaudamiesi intuicija. Bet mes tai padarėme ir dabar tuo didžiuojamės. Lietuva padarė protingą sprendimą ir suteikė savotišką garantiją ne tik Lietuvai ar Klaipėdai, bet ir Baltijos šalims", – nurodė meras.

Niekas netikėjo, kad prasidės tokia Rusijos agresija Ukrainoje.

Įtaka – visai Europai

Tačiau ne visi klausimai ar svarstymai buvo susiję tik su Lietuva ar Klaipėda. Vokiečiai domėjosi, ar karas Ukrainoje neturės įtakos ir jų ekonominei situacijai.

V.Grubliausko nuomone, vokiečių ekonomika – stipriausia Europoje, tad klausti reikėtų, kaip priimti sprendimai paveiktų visą Europą.

"Nesu profesionalas, kalbant apie kariuomenę ar ginkluotę, bet suprantu, kad pasaulis dabar labai arti arba jau yra įsitraukęs į pasaulinį karą. Tačiau turime kalbėti ne tik apie vokiečius ar vokiečių vyriausybę, bet apie NATO poziciją ir visą ES", – pabrėžė meras.

Propagandos irgi būta

Taip pat buvo svarstoma, ar rusų propaganda pasiekia Klaipėdoje gyvenančius žmones, ypač tautines mažumas.

"Taip, čia gyvena rusų, jie – vietiniai gyventojai. Tačiau taip pat Kaliningrade turime lietuvių mažumų. Rusai čia – mūsų piliečiai, turintys lygias galimybes. Galbūt Kaliningradui ne itin rūpėjo daryti įtakas mažumoms, tačiau Rusijos Federacijos generalinis konsulatas bandė tai padaryti. Jis aktyviai vaidino savo vaidmenį šiame žaidime, tačiau turėjo kiek kitokią užduotį", – užsiminė meras.

Pastebėta ir tai, kad daug sprendimų dėl pagalbos Ukrainai ilgai svarstomi įvairiuose posėdžiuose, o agresoriai nieko nelaukia ir toliau žudo nekaltus žmones.

"Tai nėra karas, rizika ir pavojus tik ukrainiečiams, tai – pavojus mums visiems. Galbūt kiekvienam skirtingu laiku. Galbūt Baltijos šalys yra kitos. Mums svarbu suprasti, kad tai nėra karas tarp Ukrainos ir Rusijos. Galbūt šiandien tai mūsų tiesiogiai neliečia, bet tik laiko klausimas, kada palies", – svarstė V.Grubliauskas.

Gairės: žurnalistai, vokietija, Klaipėda, Vytautas Grubliauskas, diskusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS