Sukakties proga – sugrįžimas į Klaipėdą | KaunoDiena.lt

SUKAKTIES PROGA – SUGRĮŽIMAS Į KLAIPĖDĄ

Šiemet minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetį, miesto savivaldybė išsiuntė oficialų kreipimąsi į Vyriausybę ir ministrę pirmininkę dėl sukilimo operacijos vado Jono Budrio-Polovinsko ir jo žmonos Reginos Kašubaitės-Budrienės palaikų pergabenimo iš JAV į Klaipėdą.

Nors dar nenuspręsta dėl konkrečios perlaidojimo vietos, prašymas – išsiųstas.

Jame rašoma, kad sukilimo vadas savo atsiminimuose, pasisakymuose lietuvių išeivijos spaudoje didžiavosi Klaipėdos atvadavimu, vadovavimą sukilimui laikė didžiule garbe ir bene svarbiausiu savo gyvenimo darbu.

J. Budrys-Polovinskas palaidotas Čikagoje.

„Atsižvelgus į Klaipėdos miesto bendruomenės valią, amžininkų liudijimus dėl J. Budrio-Polovinsko ir jo žmonos R. Kašubaitės-Budrienės noro būti palaidotiems Klaipėdoje bei siekiant deramai įprasminti ypatingos svarbos istorinio įvykio sukaktį, Klaipėdos savivaldybės tarybos nariai kreipiasi į Lietuvos Respublikos Ministrę pirmininkę ir Vyriausybę, prašydami atlikti būtinus veiksmus, susijusius su palaikų (urnų) ir antkapinio paminklo su iškaltu stilizuotu Klaipėdos herbu ir dvigubu (Jogailaičių) kryžiumi – Klaipėdos ir Lietuvos valstybės simboliais pargabenimu į Klaipėdą“, – pažymima išsiųstame rašte.

Rašto pabaigoje pažadama, kad Klaipėdos savivaldybė įsipareigotų organizuoti tinkamiausios vietos perlaidojimui parinkimą ir deramą palaikų perlaidojimo mieste ceremoniją.

Apie kreipimąsi savo feisbuko paskyroje paskelbęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pažymėjo, kad ši svarbi misija bus įgyvendinta dar šiemet.

„Jau turime oficialų kreipimąsi į Vyriausybę ir Užsienio reikalų ministeriją dėl legendinio Klaipėdos sukilimo vado Jono Polovinsko-Budrio palaikų pargabenimo iš JAV į Klaipėdą. Šį kreipimąsi savo parašais sutvirtino ir miesto Tarybos nariai. Dar šiais metais ši misija bus įvykdyta“, – antradienį paskelbė meras.

Seimas 2023-iuosius paskelbė Klaipėdos krašto metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Soldat64

Kodėl dar vienas okupantų paminklas? Ar neužtenka pavogtos Vokietijos pasienio kolonos skulptūrų parke?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS