Susirūpino buvusio komisariato priežiūra | KaunoDiena.lt

SUSIRŪPINO BUVUSIO KOMISARIATO PRIEŽIŪRA

Nors buvusiam policijos komisariato pastatui ir lemta atgimti, tačiau valdininkai suka galvas, kaip išsaugoti šiuo metu nykstantį istorinį objektą. Speciali komisija apžiūrėjo senamiesčio pastatų kompleksą. Specialistai turės nurodyti labiausiai dūlančias statinio dalis, jo būklę.

Mainams – 12 objektų

Senosios architektūros statinys Kultūros paveldo registre įvardijamas kaip teismo rūmų ir kalėjimo pastatas.

Be gyvybės ženklų šis Klaipėdos istoriją menantis statinys tuščias stūkso nuo 2015 m. rudens, kai jį paliko policijos pareigūnai.

Klaipėdos miesto savivaldybė nusprendė perimti Turto banko administruojamą objektą, mainais pasiūlydama valstybei kitą nekilnojamąjį turtą.

Kovo pabaigoje vyksiančio miesto tarybos posėdžio metu politikams bus pateiktas sprendimo projektas, kuriuo savivaldybė sutinka perduoti valstybės nuosavybėn 12 nekilnojamojo turto objektų, kurių bendra įsigijimo vertė siekia beveik 440 tūkst. eurų.

12,9 tūkst. kv. m policijos komisariatas, tikėtina, bus išmainytas į Uosto gatvėje stovintį pastatą – mokyklą, kur veikė archyvas. Taip pat mainams siūlomi gyvenamosios paskirties pastatai  Liepojos g. 15 ir Rumpiškės g. 14. Pastarieji stovi tušti.

Tarp pat tarp siūlomų pastatų yra ir objektas Puodžių g. 13, kur anksčiau buvo įsikūrusi organizacija "Caritas". Jie išsikėlė ir patalpas grąžino savivaldybei, nes reikėjo remonto.

Sąraše yra ir I.Simonaitytės g. 29A pastatas, kur veikė dispečerinė. Siūloma ir automobilių stovėjimo aikštelė  Smiltelės g. 12B. Taip pat objektai, esantys Perkėlos g. 3, važiuojant Tarptautinės perkėlos link, bei kiti statiniai.

Laukia nutarimo

"Ta valanda X, kai šis kompleksas taps miesto nuosavybe, tikrai išauš. Artimiausiame miesto tarybos posėdyje svarstyti bus pateiktas projektas su visu objektų, siūlomų perduoti valstybės nuosavybei, sąrašu. Tai bus vienas turto mainų žingsnių. Dar 2–3 mėnesius užtruks parengti Vyriausybės nutarimą", – planus vardijo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Kol klaipėdiečiai sulauks įduotų pastato raktų, savivaldybės specialistai susirūpino, kas turėtų perimti šio objekto priežiūrą, kai miestas taps jo valdytoju, bet gyvybės statinyje dar nebus.

"Šiuo metu jį saugo saugos tarnyba. Svarstėme, ką daryti, kad nenutiktų taip, jog vieni nebesaugotų, o kiti dar nebūtų pradėję", – kalbėjo meras.

Paslaugų, net ir saugos firmų, savivaldybė gali tikėtis tik atlikusi viešųjų pirkimų procedūras. O tai užtrunka. Kol objektas nėra valdomas patikėjimo teise, rengtis tokiems žingsniams yra sudėtinga.

Rengia valdymo modelį

"Tam reikia ruoštis dabar. Specialistams pavesta išsiaiškinti situaciją. Antras klausimas – pasirengimas neišvengiamiems remonto darbams. Specialistai pasižiūrės, kas labiausiai neramina ir ką reikės daryti nedelsiant, kad būtų likviduota avarinė būklė. Menininkų bendruomenė nekantrauja įžengti į šias patalpas, tačiau grėsmė negali kilti jų sveikatai", – situaciją komentavo meras.

Kūrybininkų bendruomenė pati ėmėsi iniciatyvos, kad pastatai būtų perimti iš valstybės.

Idėją pritaikyti buvusį policijos pastatą kultūros reikmėms palaikė daugiau nei 300 kultūros bendruomenės atstovų. Miesto taryba patvirtino komplekso įveiklinimo koncepciją.

"Diskutuojame ir apie tai, koks bus valdymo modelis. Kiek girdžiu, menininkų bendruomenė netolsta nuo buvusios vizijos, jie yra pasiruošę burtis į asocijuotą struktūrą. O valdymo modelių gali būti įvairių. Mes tik prašėme, kad vis jie būtų išanalizuoti ir atlieptų tiek menininkų bendruomenės lūkesčius, tiek savivaldybės poreikius, taip pat pritrauktų investicijų", – pažymėjo V.Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Antanas

Brigita duok euru mes su tavimi

Brigita

Pastatas vertas restauravimo. Nejaukiai ir turi būti, kvaila būtų kurti kažką "saldaus". Tai disonansas. Vertas dėmesio, istorija turi išlikti tokia kokia buvo, tuo ir įdomu. Klaipėda turtinga senosios architektūros. Apskritai, tai seniausias Lietuvos miestas. Todėl senamiesčio puoselėjimas turi būti pirmoje vietoje šalyje, kaip pati garbingiausia pareiga.

Pastebejimas

Išeinantys liberalai nori suspėti prisidaryti kuo daugiau sutarčių, projektėlių, kad būt už ką pagyvent nedirbant :( gaus atlygius o kita valdžia spres iš kur gaut pinigų toms "sutartėlėms" igyvendinti. KAM? Klausimas KAM dar viena dovana MENININKAMS???? Kiek turi atiduoti - išmainyti Klaipėdos pastatų, kiek reikės įkišt milijonų, kad prikelt šį lavoną supuvusį, kiek reiks pinigų išlaikyti šį monstrą ir visa tai KAM - MENININKAMS NEMOKAMAI!!!!!! Tikėtina Klaipėdoje įvyks tikra šimtmečio afera! Ir, nenuostabu, liberalams valdant!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS