Šv. Jono bažnyčia neteko nacionalinės svarbos statuso | KaunoDiena.lt

ŠV. JONO BAŽNYČIA NETEKO NACIONALINĖS SVARBOS STATUSO

Savivaldybė paprašė parlamento, kad Šv. Jono bažnyčiai būtų panaikintas prieš kelerius metus Seimo nutarimu suteiktas nacionalinės svarbos projekto statusas, nes jis tapo kliuviniu, siekiant pakoreguoti detalųjį planą – bažnyčios ribas ir bokšto aukštį.

Prieš kelerius metus šios bažnyčios atstatymas Seimo buvo pripažintas nacionalinės svarbos reikalu, taip buvo atvertas kelias šventovei atkurti.

Tačiau rengiantis Šv. Jono bažnyčios projektavimo darbams, paaiškėjo, kad pastatui reikėtų kiek daugiau teritorijos, o ir bokštas su kryžiumi turėtų būti bent dešimčia metrų aukštesnis.

Dėl šių niuansų teks koreguoti detalųjį planą.

Būtent nacionalinės svarbos statusas tapo kliūtimi detaliojo plano korektūrai.

Todėl miesto vadovai kreipėsi į Seimą, kad šis statusas būtų panaikintas. Tai jau ir padaryta.

„Mes neturėjome kitos išeities, nes kol bažnyčia turėjo šį statusą, detaliojo plano korekcija buvo negalima. Todėl tas nemalonus sprendimas buvo mirtinai reikalingas. Be to, statusas jau atliko savo vaidmenį – Lietuva išgirdo apie Šv. Jono bažnyčią, apie šio krašto išskirtinumą. Išgirdo ir klaipėdiečiai, jie sužinojo, kad tai buvo miesto katedra, istorinis objektas. Taigi nacionalinės svarbos statusas atliko tą gerąją viešinimo funkciją, bet gyvenimo realijos diktuoja savo sąlygas“, – paaiškino Klaipėdos evangelikų liuteronų Šv. Jono atminimo bažnyčios labdaros ir paramos fondo direktorė Lilija Petraitienė.

Teigiama, kad šiuo metu tas statusas bažnyčiai nėra būtinas, tačiau ateityje miestas veikiausiai kreipsis į Vyriausybę ir prašys nacionalinės svarbos statuso bažnyčiai suteikimo pagal Vyriausybės nustatytą tvarką.

Mes neturėjome kitos išeities.

„Mąstant pragmatiškai, bažnyčios projektui reikėtų ne Seimo, o Vyriausybės globos, kreipiantis finansinės pagalbos iš struktūrinių fondų“, – dėstė L. Petraitienė.

Šv. Jono bažnyčios projektavimas vyks keturiais etapais: pradžioje bus projektuojamas bokštas, paskui – pati bažnyčia, tada – jos interjeras ir galiausiai – aplinka.

Bažnyčią atkurti bus siekiama pagal senus autentiškus šios šventyklos autoriaus Friedricho Augusto Stülerio brėžinius. Tokią, kokia šventykla buvo iki sunaikinimo.

Bažnyčios bokšto projektavimas turėtų kainuoti apie 200 tūkst. eurų, jo atstatymas atsieitų apie 3 mln., o likusi bažnyčios dalis – apie 15 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Tokiu metu

nebūtinas dalykas. Tegu palaukia

Prasideda

biurokratų žaidimai

Vytautas

Klaipėdos evangelikų liuteronų parapija - Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios narė. Viena iš pripažintų Lietuvos bažnyčių. Liuteronai ir reformatai - lietuvių raštijos pradininkai. Kaip yra sakęs prof. Mykolas Biržiška, "Mažoji Lietuva - lietuvių kultūros lopšys."
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS