Šv. Magdalenos naktis Klaipėdoje primins apie krūties vėžį | KaunoDiena.lt

ŠV. MAGDALENOS NAKTIS KLAIPĖDOJE PRIMINS APIE KRŪTIES VĖŽĮ

  • 0

Šeštadienį Klaipėdoje vyks Šv. Magdalenos nakties renginiai: solidarumo ženklas su sergančiomis krūtų vėžiu moterimis ir kaip priminimas apie šią ligą, pranešė organizatoriai.

Pasak vienos iš renginio organizatorių, Lietuvos krūties vėžio asociacijos pirmininkės gydytojos chirurgės Agnės Čižauskaitės, šalyje kasmet nustatoma daugiau nei 1500 naujų krūtų vėžio atvejų, todėl projekto renginiuose daug dėmesio bus skiriama moterims, kurių kiekviena buvo, yra ar gali būti paliesta šios ligos.

Anot organizatorių, šiuo projektu norima atkreipti visuomenės ir sergančiųjų dėmesį į aktualiausius ligos aspektus, mažą krūtų vėžio žinomumą, kuris sąlygoja prastą atrankinės patikros programos lankomumą bei užleistų ligos stadijų gausą, o, svarbiausia, paskatinti moteris pasirūpinti savimi ir ugdyti įprotį periodiškai tikrinti krūtis.

„Tai daryti reikia dėl to, kad paprastai krūtų vėžys pradinėse stadijose nepasireiškia jokiais simptomais. Kai pastebėjusios ligą, moterys kreipiasi į gydytoją, ji paprastai jau būna lokaliai išplitusi, kartais aptinkamos ir atokios metastazės. Tuomet gydymas pareikalauja daug laiko ir jėgų, o išgyvenamumas nebūna toks geras, kaip tik atsiradus ligai. Tokių atvejų Lietuvoje – vis dar labai daug“, – sakė gydytoja.

Renginiai vyks Šv. Pranciškaus onkologijos centre, kur visą dieną renginio svetainėje www.magdalenosnaktis.lt  iš anksto užsiregistravusioms moterims bus atliekama neatlygintina ultragarsinė krūtų patikra.

„Šiemet solidarizuojamės su nuo karo Ukrainoje bėgančiomis moterimis ir kviečiame jas pasitikrinti krūtis kartu“, – sakė A. Čižauskaitė.

Renginio metu vyks nuotolinė mokslinė praktinė konferencija „Neslėpk randų! Pro žaizdas juk žmogun patenka šviesa“, skirta tiek sveikatos priežiūros specialistams, tiek krūtų vėžio paliestiems žmonėms ir jų artimiesiems bei besidomintiems krūtų vėžio diagnostikos ir gydymo aktualijomis.

Vėlų vakarą uostamiestyje vyks naktinis moterų bėgimas ir ėjimas „Šviesa tamsoje“. Organizatorių kvietimu tamsoje šviesą atspindinčiais drabužiais apsirengusios, o veidus specialiais fluorescenciniais dažais pasipuošusios moterys suformuos spindinčią šviesą ir viltį nešančią bangą, kuri nuo vasaros koncertų estrados Klaipėdos miesto gatvėmis nuvilnys link Šv. Pranciškaus onkologijos centro.

Pasak renginio organizatorių, sveikųjų ir sergančiųjų ėjimas ir bėgimas kartu nakties metu yra solidarumo ir tikėjimo išraiška.

Vakaro metu moterys taip pat kviečiamos dalyvauti Šv. Magdalenos rožyne vyksiančiuose kuriančių moterų bendruomenės „Women are poems“ (Moterys yra eilėraščiai) naktiniuose skaitymuose, o renginį vainikuos grupės „Baltos varnos“ koncertas Šv. Pranciškaus onkologijos centro kieme.

Projektą organizuoja Lietuvos krūties vėžio asociacija, Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio Vienuolynas, Šv. Pranciškaus vilties miestas ir Šv. Pranciškaus onkologijos centras, o jo idėjos autorius – Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vadovas brolis Benediktas Jurčys. Projektą globoja ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS