Tuberkuliozė dar nepažabota: Klaipėdoje gydoma per 80 pacientų | KaunoDiena.lt

TUBERKULIOZĖ DAR NEPAŽABOTA: KLAIPĖDOJE GYDOMA PER 80 PACIENTŲ

Šiandien, minint Tarptautinę tuberkuliozės dieną, medikai dar negali džiaugtis, kad ši pavojinga liga yra sutramdyta. Vadinamąja džiova Lietuvoje kasmet užsikrečia šimtai žmonių. Klaipėdoje Tuberkuliozės filialo stacionare šiuo metu gydoma per 80 pacientų.

Tuberkuliozė buvo ir kol kas lieka nesutramdyta liga.

"Mes labai saugomės. Ir iki tol labai griežtai saugodavomės, nes dirbame su infekcine liga, plintančia oro lašeliniu būdu, taip pat kaip ir koronavirusas", – kalbėjo Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovės pareigas laikinai einanti Romualda Gylienė.

Šiuo metu Klaipėdos filialo stacionare guli per 80 tuberkulioze sergančių pacientų.

Ir vakar buvo paguldytas vienas ligonis, kuris atgabentas iš Santaros klinikų Vilniuje.

Jis karščiavo, jam atliktas tyrimas dėl koronaviruso, tačiau diagnozė nepasitvirtino, ir žmogus paguldytas į Tuberkuliozės filialą.

Kitu atveju jis būtų išvežtas į Klaipėdos universitetinę ligoninę, kur šiuo metu guli visi užkrėstieji koronavirusu.

Tuberkulioze du kartus dažniau serga vyrai nei moterys, dažniausiai vieniši kaimo gyventojai.

Labai retai serga vaikai iki 16 metų amžiaus, nes jie skiepijami tuberkuliozės vakcina dar gimdymo skyriuose.

Remiantis statistika, per pirmus šių metų mėnesius Lietuvoje tuberkulioze užsikrėtė 126, mirė septyni žmonės.

Pernai Lietuvoje šia liga užsikrėtė 630 žmonių, mirė 22 asmenys.

Klaipėdos mieste pernai užregistruoti 57 tuberkuliozės atvejai.

Kovo 24-ąją Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė Tarptautine tuberkuliozės diena.

Ši liga – neturto, skurdo ir asocialaus gyvenimo palydovė.

Tuberkuliozės sukėlėją prieš daugiau nei šimtą metų atrado vokiečių gydytojas, bakteriologijos pradininkas Robertas Kochas, už tai jam suteikta Nobelio premija.

Tuberkuliozė žaloja įvairius organus, bet dažniausiai – plaučius. Gydymas trunka 6–8, kartais – net 18–24 mėnesius.

Vieno ligonio išgydymas valstybei kainuoja kelis tūkstančius eurų.

Žmogaus organizmo atsparumą tuberkuliozės bakterijai silpnina netinkama mityba, lėtinės plaučių, skrandžio ligos, cukrinis diabetas, nesaikingas alkoholio vartojimas, rūkymas, taip pat prasta asmens ir aplinkos higiena.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Renata Sen

Visuomet stebino, kad mūsų šalyje niekas iš medikų, ką ten iš medikų, PER TIEK METŲ NIEKAS IŠ VALDANČIŲJŲ, nesirūpino elementaria visuomenės sveikata.Turiu galvoje padėtį, kai nėra viešų vietų privalomosios sanitarijos-dezinfekcijos tvarkos ir nėra jokios strategijos kovai su užkrečiamosiomis ligomis, rimtų sveikatos procesų stebėjimų bei ligų prevencijos..Klaipėdoje kaip ir kituose miestuose yra bene 3 įstaigos(1.visuomenės sveikatos centras.2.visuomenės sveikatos biuras.3.savivaldybės visuomenės sveikatos skyrius)ir jie niekad rimtai ,,netriukšmauja"dėl papiktinančios valdžios pozicijos sanitarijos bei higienos klausimaisGauna gerus finansavimus(pvz.sveikatos biuras ir iš valdžios ir iš savivaldybės+savo projektų).Bet, mano nuomone, NIEKO RIMTO NEVEIKIA.Teko girdėti tik apie jų užsiėmimus su pensininkais, įv. lekcijas bei apmokymus..Viskas.O galėtų griežtai reikalauti valdžios taisyti padėtį. /// Man žiūrint į šias kontoras jau nekyla jokių kitokių jausmų tik noras kad jas išvaikytų

Mama

Kuo toliau, tuo bus geriau. Kokiu kluika reikėjo būti, kad Klaipėdoje būtų panaikinta vaikų tuberkuliozinė ligoninė. Įrengta buvo dideliu šviesios atminties gydytojos Baravykienės rūpesčiu. Ligoninė turėjo viską ir profilaktikai ir gydymui ir ugdymui. Sukomplektuotas geras personalas. Dirbo ramiai. Vaikai gydėsi ir buvo net mokyklėlė. Ne, buvo išdraskyta. Dabar pastatai, kiek žinau ,tušti. Tikrai nusikalstama veikla. Daug vaikų ten pabuvojo . Dabar -gi nieko. Įdomu, kieno ranka pakilo tai padaryti?Gal savivaldybė gali atsakyti.

Baisu ir pikta

Koks skurdus straipsnis... Nieko neparašyta apie tai, kad TUBERKULIOZĖ yra skirtinga. Ji yra visų organų, išskyrus plaukus ir nagus. Skurdas, asocialus gyvenimo būdas gal labiausiai sietinas su plaučių tuberkulioze. Mūsų varguoliai gydytojai dažniausiai gydo inkstus, kepenis, stuburo ligas, bet nežino kaulų, inkstų, gimdos , akių tuberkuliozės. Kiek klaipėdiečių , kuriems gydytojai nepamato įvairių tuberkuliozės rūšių atsiduria Kauno klinikų Romainių ligoninėje? Jų daugybė. Iškankintas Klaipėdos universitetinės neurochirurginiame skyriuje , Palangos reabilitacinės pragare, mano artimas žmogus aštuonis mėnesius gydėsi šioje Romainių stebuklingoje ligoninėje. Dabar jau Klaipėdos KU ligoninės medikai gal išmoks atpažinti sunkias kaulų tuberkuliozes. Dėkui Sandari Lukošiūtei, kuri geba profesionaliai rašyti apie klastingąją tuberkuliozę ir jos rūšis,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS