Uostamiesčio bare – rasizmo apraiškos? | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO BARE – RASIZMO APRAIŠKOS?

Kai kuriose uostamiesčio pasilinksminimo vietose kitataučiai ir ypač – tamsiaodžiai nelaukiami. Taip mano Klaipėdos universiteto studentas Mahendra Gurjar, kuriam apsaugininkai užkirto kelią į barą "Beer Garden" esą vien todėl, kad yra indas.

Žalia šviesa – tik europiečiams?

Klaipėdoje medijų filosofiją ir kultūrines industrijas studijuojantis 23-ejų M.Gurjar liko sukrėstas vieno baro apsaugininkų elgesio.

Praėjusį penktadienį trims užsieniečiams, norėjusiems patekti į "Beer Garden", apsaugos darbuotojas pareiškė, esą į vidų įleidžiami tik lietuviai ir kiti europiečiai.

Vaikinas uostamiestyje gyvena trečius metus, tačiau tokį pažeminimą teigė patyręs pirmą kartą.

Dvejus metus dažnai ten lankydavomės, tačiau pastarąjį kartą mūsų paklausė, iš kur esame.

"Su dviem draugais po filmo nutarėme užsukti į "Beer Garden". Dvejus metus dažnai ten lankydavomės, tačiau pastarąjį kartą mūsų paklausė, iš kur esame. Labai nustebau, nes paprastai apsaugininkas paprašydavo asmens dokumento dėl amžiaus", – angliškai kalbėjo M.Gurjar.

Jo teigimu, išgirdęs, kad vaikinai kilę iš Indijos, apsaugininkas atsisakė juos įleisti į barą, kuris "skirtas tik europiečiams". Esą tokios yra vidaus taisyklės.

"Mums buvo pasakyta tik tiek, kad prieš kelias savaites bare įvyko muštynės tarp imigrantų. Tada paklausiau, ar visada tik imigrantai pridaro bėdų, tačiau apsaugininkas į tai nieko neatsakė", – apmaudavo pašnekovas.

Skundžiasi ir lietuviai

Iš Klaipėdos M.Gurjar išsiveš ne pačius geriausius atsiminimus apie miestą.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kad vaikinas veikiausiai sako tiesą, verčia įtarti ir kitų žmonių atsiliepimai apie bendrovės "Amber Food" valdomą barą.

Esą tolerancijos čia išties labai trūksta.

Aštrios kritikos "Beer Garden" apsaugininkams negaili ne tik kitataučiai, bet ir patys lietuviai.

"Apsaugininkai – visiški rasistai. Atvykome su 60 užsienio studentų grupe, ne tik nenorėjo įleisti, bet dar ir pasakė, jog nenori jų įleisti, nes jie "yra purvini, netvarkingi ir šiaip šiukšlės". Paklausus, kaip jis gali tai žinoti, jei jie dar tik eilėje stovi, atrėžė – "aš juos žinau, aš čia diktuoju taisykles, nepatinka – išeik". Žinoma, išėjome. Baras ne tik prarado pelną, bet ir garantiją, jog nors vienas mūsų ten kelsime koją", – komentavo vilnietė Živilė, šio baro feisbuko paskyroje.

Neįleidžia išgėrusių žmonių

Bendrovės "Amber Food" rinkodaros vadovė Lina Nikonovaitė patikino, kad "Beer Garden" samdomi apsaugos darbuotojai tikrai neatrenka ir nediskriminuoja potencialių lankytojų pagal jų rasę, tautybę ar panašius kriterijus.

"Kaip ir daugeliui barų bei naktinių klubų, "Beer Garden" apsaugai samdoma apsaugos įmonė – profesionalai, turintys ilgametę patirtį šioje srityje. Jiems tenka atsakomybė už tvarką bei saugumą bare, tad jie priima ir galutinį sprendimą – ką konkrečiu metu įleisti, o ko ne. Šis sprendimas priimamas remiantis minėtąja apsaugininkų patirtimi ir tokiais objektyviais kriterijais kaip bendra žmogaus būklė, ar jis ne per daug išgėręs, ar nėra kitaip apsvaigęs, ar adekvačiai ir pagarbiai elgiasi, ar nėra tikimybės, kad jis gali sukelti muštynes ir panašiai", – tikino L.Nikonovaitė.

Ji patvirtino, kad prieš kurį laiką bare išties vyko kelerios muštynės, tačiau vien dėl tamsios odos spalvos žmogus esą negalėtų būti neįleidžiamas.

Pats M.Gurjar patikino, kad tą vakarą buvo visiškai blaivus, be to, apsaugininkas kalbėjo visai kitaip nei rinkodaros vadovė.

Pradės tyrimą

Studento iš Indijos istorija sulaukė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos dėmesio. Gavusi skundą tarnyba vertins paslaugos teikėjo veiksmus.

Tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėja Mintautė Jurkutė patvirtino, kad dienraščio aprašytoje situacijoje išties gali būti diskriminacijos apraiškų – apsaugininkui neturėtų rūpėti žmogaus tautybė, etninė priklausomybė ar odos spalva.

Lygių galimybių kontrolierius už asmens diskriminavimą, priklausomai nuo pažeidimo, gali skirti įspėjimą arba baudą nuo 40 iki 560 eurų. Taikant nuobaudą pakartotinai, ji dvigubėja.

Pašnekovės žodžiais, piniginės baudos nėra efektyvios, kur kas veiksmingesnis yra viešumas.

"Dabar retas verslininkas nori save pozicionuoti kaip rasistą, homofobą. Tai – antireklama", – teigė M.Jurkutė.

GALERIJA

  • Uostamiesčio bare – rasizmo apraiškos?
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

...

"Pašnekovės žodžiais, piniginės baudos nėra efektyvios, kur kas veiksmingesnis yra viešumas" - taip, gera reklama barui kuriame tik savi, kuriame 'nesiprausę' prie merginų nesikabinėja ir jų iškart rasistėmis neapšaukia jei jiems 'neduoda'.

trr

ten tik narkosas leidzia.

hara

Jei kas pindosams nepatinka, tegul vaziuoja namo ir ten dergiasi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS