Uostamiesčio parduotuvės kratosi energinių gėrimų | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO PARDUOTUVĖS KRATOSI ENERGINIŲ GĖRIMŲ

Nepilnamečiams uždraudus parduoti energinius gėrimus, mažos parduotuvės apskritai žada atsisakyti jais prekiauti. Tvirtinama, kad tokiu būdu siekiama išvengti problemų.

Nepilnamečiams uždraudus parduoti energinius gėrimus, mažos parduotuvės apskritai žada atsisakyti jais prekiauti. Tvirtinama, kad tokiu būdu siekiama išvengti problemų.

Prekybininkams – patikrinimai

Draudimas parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus jaunesniems nei 18 metų asmenims įsigaliojo nuo lapkričio 1-osios.

Tarnybos jau pirmosiomis savaitėmis surengė patikrinimus ir fiksavo, ar verslininkai paiso šio reikalavimo.

Taip pat buvo stebima, ar šie gėrimai yra tinkamai pažymėti. Etiketėje turi būti aiškiai nurodyta, kad produkte yra daug kofeino ir jo gerti nerekomenduojama vaikams bei nėščioms moterims.

Patikrinimų metu buvo atkreiptas dėmesys, ar paisoma Reklamos įstatymo pakeitimų.

Energinius gėrimus draudžiama reklamuoti vietose, kur renkasi jaunesni nei 18 metų asmenys: ugdymo įstaigose, teatruose, kino teatruose.

Pakabino įspėjimus

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Mačiulienė pasakojo, kad patikrintos 25 įmonės. Iš jų 18 – Klaipėdos mieste ir 7 – rajone.

„Pirmiausia buvo tikrinamos parduotuvės, prekybos centrai, esantys netoli mokyklų. Stebėjome, ar nepilnamečiai neateina nusipirkti energinių gėrimų pertraukų metu, ar jie nėra parduodami. Du patikrinimai surengti ir vakare – iki 21 val. Žiūrėta, ar mokiniai šios produkcijos neužsuka nusipirkti po pamokų“, – pasakojo pavaduotoja.

Pasak J.Mačiulienės, patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta. Neužfiksuota, kad ir nepilnamečiai bandytų įsigyti energinių gėrimų.

„Parduotuvės laikosi reikalavimų. Didesniuose prekybos centruose kabo įspėjimai, kad energiniai gėrimai nepilnamečiams neparduodami. Mažų parduotuvių savininkai apie naują tvarką įspėjo pardavėjas. Joms nurodyta nepilnamečiams neparduoti energinių gėrimų taip pat, kaip ir alkoholio“, – pabrėžė vedėja.

Keičia prekių asortimentą

J.Mačiulienės teigimu, po draudimo įsigaliojimo mažos parduotuvės prakalbo, kad ketina atsisakyti prekiauti energiniais gėrimais. Taip siekiama išvengti problemų.

„Sankcijos yra pakankamai griežtos“, – atkreipė dėmesį vedėja.

Pardavėjams, kurie parduos energinius gėrimus jaunesniems nei 18 metų asmenims, numatomos baudos nuo 200 iki 400 litų. Sankcijos gresia ir tiems, kurie perduos gėrimus nepilnamečiams. Jiems gali tekti sumokėti baudą nuo 50 iki 200 litų.

Pabrėžiama, kad pardavėjas, suabejojęs, ar energinius gėrimus perkantis asmuo yra pilnametis, turi teisę iš jo pareikalauti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Jo nepateikus, pardavėjas privalo atsisakyti parduoti šią prekę pirkėjui.

Energiniu gėrimu laikomas toks produktas, kurio litre yra daugiau kaip 150 miligramų kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio. Teigiama, kad tokie gėrimai neigiamai veikia nepilnamečių sveikatą ir emocinę būklę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS