Uostamiesčio smėlio dėžėse – ligų pavojus | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO SMĖLIO DĖŽĖSE – LIGŲ PAVOJUS

Prasidėjus pavasariui ir atšilus orams, lopšelių-darželių teritorijose padaugėjo smėlio dėžėse žaidžiančių vaikų. Specialistai tikino, kad uostamiesčio ugdymo įstaigos kasmet rūpinasi auklėtinių sveikata ir smėlį keičia pavyzdingai.

Prasidėjus pavasariui ir atšilus orams, lopšelių-darželių teritorijose padaugėjo smėlio dėžėse žaidžiančių vaikų.

Specialistai tikino, kad uostamiesčio ugdymo įstaigos kasmet rūpinasi auklėtinių sveikata ir smėlį keičia pavyzdingai.

Atnaujinti privalo kasmet

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Karalienė perspėjo, jog nereikėtų pamiršti, kad netinkamai prižiūrimas, laiku nekeičiamas smėlis gali būti įvairių parazitinių ligų priežastis.

Jos teigimu, žaisdami smėlio dėžėse vaikai gali užsikrėsti šunų ir kačių platinamos ligomis – toksokaroze, echinokokoze ir toksoplazmoze.

„Lietuvos higienos normoje yra nustatyti reikalavimai smėlio dėžių priežiūrai. Joje nurodyta, kad smėlis vaikų žaidimo dėžėse turi būti keičiamas ar atnaujinamas kasmet. Jei jame randama askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinėlių, smėlis turi būti pakeistas iškart. Taip pat smėlis pagal poreikį reguliariai turi būti perkasamas“, – aiškino D.Karalienė.

Reikia plauti žaislus

Pasak jos, svarbu, kad į smėlio dėžes negalėtų patekti šunys ir katės, kurie yra parazitinių ligų platintojai.

Vedėjo pavaduotoja akcentavo, kad tada, kai smėlio dėžės yra nenaudojamos, būtina pasirūpinti, kad jos būtų uždengiamos tinkamais dangčiais ar kitokiais uždangalais.

„Siekiant išvengti užsikrėtimo parazitinėmis ligomis, labai svarbu yra pratinti vaikus prie tinkamos asmens higienos. Ikimokyklinių įstaigų darbuotojai taip pat turėtų reguliariai plauti žaislus, su kuriais vaikai žaidžia lauke“, – patarė D.Karalienė.

Keičia sąžiningai

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė informavo, kad darželių teritorijose esančias smėlio dėžes įstaigos darbuotojai pradės tikrinti gegužę.

„Apžiūra atliekame kasmet. Tik tyrimus darome tada, kai gauname skundų. Rezultatai rodo, kad situacija yra gera. Darželiai smėlį tikrai keičia ar pagal galimybes bent perkasa“, – teigė A.Šlepetienė.

Anot jos, svarbiausia, kad darželiai apskritai nesugalvotų vaikų taip mėgstamų smėlio dėžių panaikinti.

„Manau, kad kiekviena įstaiga gali atrasti tinkamą sprendimo būdą. Jei trūksta pinigų, smėlį galima pakeisti ir vaikams leisti žaisti tik keliose dėžėse“, – patarė A.Šlepetienė.

Susimoka patys

Klaipėdos lopšelio-darželio „Varpelis“ direktorė Daina Paliulienė teigė, kad įstaigoje kiekvieną pavasarį smėlis pakeičiamas sąžiningai. Anot jos, vaikų sveikata jiems svarbi.

„Mūsų smėlio dėžės uždaromos ir yra apsaugotos dangčiais. Po žiemos jie kiek aplūžę, todėl užsakėme naujus. Šio mėnesio pabaigoje ar vėliausiai gegužės pradžioje penkiose įstaigos teritorijoje esančiose dėžėse smėlis bus pakeistas. Atsakingi asmenys šiuo metu ieško optimalaus varianto – kad ir kaina tiktų, ir smėlis būtų kokybiškas“, – teigė direktorė.

Pasak jos, darbuotojai, apžiūrėję dėžes, jau perkasė smėlį ir ruošiasi jį papildyti.

Pinigų smėliui pakeisti turi rasti pati įstaiga.

„Džiugu, kad vaikų tėvai prisideda ir savo lėšomis, todėl finansiškai pavasariniams pokyčiams esame pasiruošę“, – kalbėjo D.Paliulienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kl

melagiai. sako keicia smėlį. po to raso jog perkase ir ruosiasi papildyti paciu pigiausiu. taigi, lieka tas pats metų metais ir dazo vaikų drabužius bei platina parazitus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS