Uostamiesčio stadionui reikia stogo | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO STADIONUI REIKIA STOGO

Neramias dienas prisiminęs Vacys Lekevičius pasidžiaugė, kad sunkiai, tačiau išlaikė Europos lygos turnyro rungtynių rengimo egzaminą.

"Dvi paras prieš rungtynes su Liuksemburgo komanda varžybų komisaras iš Lenkijos statė mane ant blakstienų", – sakė jis.

Šiandien "Atlanto" futbolo klubo generalinis direktorius įsitikinęs, kad, žiūrint į ateitį, daug svarbiau stadione įrengti stogus virš sektorių, kuriuose sėdi žiūrovai, nei brangią, apie tris milijonus litų kainuosiančią labai svarbių asmenų (VIP) tribūną.

Dėl stogų – priešingos nuomonės

"Kai žaidėme su Marijampolės "Sūduva", žiūrovų nebuvo daug. Kodėl? Todėl, kad lijo, o nuo lietaus nėra kur pasislėpti. Futbolas žaidžiamas paprastai liaudžiai, kuriai užtenka kuklių žmogiškų sąlygų – kad nelytų ant galvos. Reikia galvoti ne apie "ponus", o apie paprastus žiūrovus, – žodžių į vatą nevyniojo V.Lekevičius. – Ateina ruduo, lietūs. Kur žmogus lįs jam pliaupiant? Tiek tereikia. Stogus sumontuokime virš keturių sektorių vienoje aikštės pusėje ir tiek pat kitoje. Taip problemą išspręstume. Tokios elementarios tribūnos su stogais yra beveik visuose A arba pirmojoje lygose žaidžiančių miestelių komandų stadionuose – Gargžduose, Alytuje, Tauragėje, Pakruojyje. Tai nebūtų sudėtingi darbai ir nepareikalautų didelių sąmatų. Tai tikrai nekainuotų keleto milijono. Daugiausia – iki pusės milijono. Juolab kad vasarą jau buvo sutvarkytos tribūnos – sudėtos naujos ryškių spalvų kėdės."

Anot futbolo entuziasto, stogų jau yra ir stadione. Prieš tarptautines kovas stogais buvo uždengti žiniasklaidos sektorius ir varžybas filmuoti norinčių operatorių vietos.
Visiškai priešingą nuomonę turėjo Klaipėdos centrinio stadiono vadovas Romualdas Pargaliauskas.

"Stogų idėja – visiška nesąmonė. Kam kišti milijardus? Už tuos pinigus galima naują stadioną pastatyti. Neuždengiame mažo ploto – tūkstančio kėdžių, o svaigstama apie visą stadioną. Čia ne mūsų kišenei. Anglai, vokiečiai – galėtų, o ne mes. Mums – toli iki stogų."

Nereikia brangios VIP tribūnos

"Atlanto" klubo vadovą erzina, nors ir dar tik ore sklandantis, VIP tribūnos, kainuosiančios nepigiai, projektas.

V.Lekevičius pripažįsta, kad pastogė garbingiems svečiams, kur jie galėtų pasistiprinti, reikalinga, tačiau nėra tokia svarbi, kaip įsivaizduoja miesto valdininkai.

"Europos lygos turnyro rungtynėms nuomojome dvi pavėsines, kuriose kviestiniai žiūrovai pasijautė it vipinėje tribūnoje. Išleidome pinigų, tačiau tai buvo tik laikinas problemos sprendimas. Esu kategoriškai prieš grandiozinę "ponų" tribūną. Gyvenkime ant žemės. Žinau, ko reikia. Milijonus kainuosianti VIP pastogė – tai tik pinigų ištaškymas. Artimiausiu metu "Atlantas", kad nereikėtų nuomotis, pirks palapines, kuriose svečiai galės atsigerti karštos arbatos arba kavos. Pigu ir taupu", – tvirtino V.Lekevičius

Anot futbolo entuziasto, kai į Klaipėdą prieš varžybas su Liuksemburgo ekipa atvyko Europos futbolo sąjungų asociacijos (UEFA) komisaras iš Lenkijos, svečias apie garbingų žmonių poziciją apskritai neklausė.

"Komisarui VIP tribūna – gal dešimtoje vietoje. Svarbus UEFA asmuo pirmiausia apžiūrėjo drabužines, išklausinėjo, kur bus medicinos, spaudos konferencijų patalpos, dopingo kambarys, kokios laukia sąlygos teisėjams persirengti. Dvi paras lenkas mane ant blakstienų statė: kur tas, kur anas. Ėjau paskui svečią raudonuodamas iš gėdos ir paplonintu balseliu žadėjau ištaisyti trūkumus, – lyg košmarą liepos mėnesio įvykius prisiminė V.Lekevičius. – Patalpų stadione trūko, todėl gelbėjo sporto salė, kurioje pertvaromis sudarėme plotus medikams, žiniasklaidai. Iki paskutinės akimirkos nežinojau, ar komisaras leis žaisti Klaipėdoje, ar rungtynes lieps žaisti atsarginiu variantu pasirinktame Marijampolės stadione."

"Atlanto" vadovas yra tos nuomonės, kad už tuos milijonus būtų galima sutvarkyti stadiono teritorijoje ant vadinamojo kalno esančias futbolo aikštes.

"Apie tai aktyviai kalbuosi su Klaipėdos futbolo federacijos prezidentu Romualdu Jonaičiu ir miesto valdžios atstovais. Tai išgelbėtų "Atlanto" atstovus nuo ginčų su stadiono vadovu ir nuo kelionių treniruotis į Kretingą, Palangą", – pabrėžė V.Lekevičius.

Švieslentė – lyg užkeikta

Bėdos lydi ir vėl tamsoje skendinčią stadiono švieslentę.
Prieš Europos varžybas į ją trenkęs žaibas sugadino valdymo bloką. Kelerias šalies pirmenybių rungtynes "Atlantas" žaidė jai nešviečiant.

Savo jėgomis negalėjęs jos sutvarkyti, tarptautinėms varžyboms stadiono galva R.Pargaliauskas kvietė specialistus iš Kauno, kurie varžybų metu įpūtė švieslentei gyvybės, ją reguliuodami laikinu valdymo pultu.

Šiandien švieslentė ir vėl be gyvybės ženklų. Kalbėdamas apie ją V.Lekevičius stebino kuklumu.

"Kam tokios didelės švieslentės reikia? – retoriškai klausė jis. – Užtektų kampe kuklios. Tiek brangiai kainavo, o vis vien neveikia."

R.Pargaliauskas dievagojosi, kad artimiausiu metu žiūrovai galės matyti komandų pavadinimus ir rezultatą.

"Baigiame tvarkyti švieslentę. Prieš tai ji buvo valdoma bevieliu ryšiu. Tai nepasiteisino. Dabar baigiami tiesti laidai. Bus laidinis valdymas", – pažadėjo direktorius.

Būtina statyti naują

V.Lekevičius įsitikinęs, kad ir kiek remontuotume, kiek betvarkytume stadioną, jis netaps nauju.

"Reikia naujo stadiono – nuo pamatų, – tvirtino "Atlanto" futbolo klubo generalinis direktorius. – Imkime pavyzdį iš marijampoliečių. Jie pastatė naują stadioną ir jau dešimt metų nežino organizacinių vargų. Ir dar dešimt–penkiolika metų nežinos. Tik vėliau jam reikės kosmetinio remonto. Klaipėda per penkerius–septynerius metus galėtų turėti dokumentus naujo stadiono statybai. Turint naują futbolo aikštyną, klaipėdiečiai sulauktų daugiau rungtynių. Lietuvos futbolo federacija surengtų uostamiestyje nacionalinės rinktinės varžybas su kitų šalių komandomis. Šiandien dabartinis centrinis stadionas labai nepatogioje vietoje. Tėvai, atvežę vaikus į treniruotes, neturi kitos išeities – tik laukti, kaip taksi vairuotojai, kol jų atžalos baigs pratybas."

Pasak V.Lekevičiaus, centrinis stadionas su visomis aikštėmis turėtų būti skirtas "Atlantui", "Granitui", Klaipėdos mėgėjų komandoms, senjorams, o Paryžiaus Komunos gatvėje esantys aikštynai – čia įsikūrusiai Futbolo mokyklai.

Taip pat reikėtų sutvarkyti futbolo aikštelę prie P.Mašioto mokyklos, kuri būtų skirta pietinėje miesto dalyje gyvenantiems futbolo aistruoliams. Taip miesto futbolo mėgėjų bėdos būtų išsispręstos.

Sporto arenai gailima lėšų

Paklaustas, kokius darbus artimiausiu metu yra numatęs atlikti, stadiono direktorius netryško optimizmu.

"Viskas priklauso nuo miesto valdžios. Daug darbų galime numatyti, tačiau jiems atlikti reikia lėšų, kurių neduoda, – atsiduso R.Pargaliauskas. – Mums būtinai reikia turėti dvi aikštes treniruotėms. Du klubai trypia centrinę aikštę. Siaubas. Negana to, tai vejai, jos renovacijai gailima pinigų. O toks ponas Vytautas Čepas vaikšto ir pasakoja, kokios geros aikštės yra Vokietijoje, Danijoje. Bepigu ten jiems, kai aikščių priežiūrai per metus skiriama po porą milijonų eurų. Mums 20 tūkst. litų per metus valdininkai numeta ir mano, kad daug davė. Prašau metams baigiantis dar – negaliu gauti. Kitaip, kaip sabotažu, negalėčiau pavadinti. Yra specialus įmonės žlugdymas. Jei žemės ūkio bendrovėje tinkamu metu neturėsi pinigų sėklai, tai ir liksi kiauromis kišenėmis. Jei nieko nepasėsi, nieko nereikės ir pjauti."

Stadiono vadovas nepagailėjo gerų žodžių savo pavaldiniams.

"Galiu tik pasidžiaugti savo darbininkais, kurie pluša gaudami po 700 litų per mėnesį. Ir varo išsijuosę", – tvirtino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

spec

Uostamiesčio stadionui reikia ne stogo, o normaliai žaidžančios komandos... kol kas to nėra...

spec

Uostamiesčio stadionui reikia ne stogo, o normaliai žaidžančios komandos... kols kas to nėra...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS