Uostamiestyje siūloma įamžinti kapitonus | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESTYJE SIŪLOMA ĮAMŽINTI KAPITONUS

Jūrinė Klaipėdos bendruomenė jau ne vienerius metus siekia pagerbti šalies laivybai nusipelniusius žmones. Vėl norima dešimties žymiausių tarpukario Lietuvos kapitonų vardais pavadinti miesto gatves arba rasti kokį kitą modernesnį būdą juos įamžinti, taip pat – meniniu akcentu pagerbti ir prieš dvejus metus žuvusio kurėno kapitono Romualdo Adomavičiaus atminimą.

Minint Lietuvos laivybos šimtmetį, Lietuvos jūrų muziejus iškėlė iniciatyvą dešimties jūrų kapitonų vardus suteikti miesto gatvėms ar rasti kitą modernesnį būdą jiems pagerbti.

Išskirtinio dėmesio verti Liudvikas Stulpinas (1871–1934) – pirmasis lietuvis jūrų kapitonas, Juozas Andžejauskas (1887–1938), Bronius Krikštopaitis (1902–1999), Zigmas Domeika (1907–1965), Feliksas Marcinkus (1905–1961), Benediktas Monkevičius (1904–1942), Eduardas Sliesoraitis (1907–1968), Juozas Kaminskas (1907–1940), Antanas Kaškelis (1879–1944) ir Alfonsas Urbelis (1917–2001).

"Būtų verta įamžinti ir kurėno kapitono R.Adomavičiaus, kuris žuvo prieš dvejus metus Kuršių mariose, atminimą. Galbūt Danės skvere atsirastų vieta kokiam meniniam akcentui su jo vardu. Tai asmenybė, kurio atminimas yra gyvas ir jį norėtųsi išlaikyti", – tikino Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nina Puteikienė.

Prieš dvejus metus liepos 2-oji tapo tragiška diena Lietuvos jūrų muziejui.

Tądien Kuršių mariose ties Ventės ragu nuskendo plaukiojantis muziejaus eksponatas – kurėnas "SüD-1", o audringų marių bangose dingo jo kapitonas, ilgametis muziejaus darbuotojas 64-erių R.Adomavičius.

Įgula tikėjosi pasiekti Raudondvarį Kauno rajone ir ten susitikti su "Nacionaline ekspedicija", tačiau planus nutraukė tragedija.

Kapitonas, istorikas, rašytojas, kūrėjas, vertęs J.Zembrickio Klaipėdos istoriją, R.Adomavičius kilęs iš Josvainių, Kėdainių rajono.

Būtent jo dėka buvo atkurtas kurėnas. R.Adomavičius iščiupinėjo kiekvieną jo detalę, žinojo kiekvieną lentą, su šia plokščiadugne valtimi reprezentavo ne tik muziejų, Klaipėdą, bet ir Lietuvą.

Jo kolegos neabejoja, kad tai buvo žmogus, išties daug nusipelnęs Lietuvos jūrinei kultūrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

???

Savo straipsniuose dykovienė pastoviai vykdo puteikienės užsakymus.Įdomu kiek kainuoja užsakomieji straipsniai

Pilietis

Pasaulio pabaiga....Stulpinui vietos nerado, išbogino i Telšius, o čia kalba apie kapitonų įamžinim, Atsipeikekite.Kokiu kapitonu dar.....buvo vienas VISIEMS žinomas.

Jūrininkas.

Labai gera mintis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS