Vaikų darželiai – rebusas valdžiai | KaunoDiena.lt

VAIKŲ DARŽELIAI – REBUSAS VALDŽIAI

Šiuo metu maždaug 600 mažųjų klaipėdiečių neužtenka vietų vaikų darželiuose. Miesto vadovai svarsto kelis variantus – po maždaug 30 metų pertraukos statyti naujas ikimokyklines įstaigas ar atrasti ir pritaikyti trūkstamas patalpas veikiančiuose darželiuose.

Keitė įstaigų paskirtį

Po nepriklausomybės atkūrimo Klaipėdoje keliolika darželių buvo privatizuoti ar juose įsikūrė įvairios įstaigos – nuo prekybos ir sporto centrų iki Darbo biržos ar „Carito“ globos namų.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė pripažino, kad tai buvo neišvengiamas procesas, nes maždaug 1996 metais vaikų darželiai staiga ėmė tuštėti. Esą mieste sumažėjo ikimokyklinio amžiaus vaikų.

„Darželius reikėjo arba uždaryti, arba spręsti tuščių patalpų panaudojimo klausimą. Tuose darželiuose, kurie nebuvo panaikinti, atsirado ir valgyklėlės, ir poilsio kambariai, dailės studijos. O kai kurios įstaigos net ir nuomojo savo patalpas“, – pasakojo V.Gembutienė.

Jos teigimu, dauguma uždarytų darželių priklausė tam tikroms organizacijoms, kurių darbuotojai ten vedė savo vaikus. Miestas tokių įstaigų savo žinion perėmė labai nedaug. Vienas jų, priklausęs „Trinyčių“ fabrikui, yra Baltikalnio gatvėje.

„Tie darželiai, kurie buvo uždaryti ar privatizuoti, nepriklausė savivaldybei. Tiesa, kai kuriuos darželius įstaigos perdavė miestui, o kai kuriuos tiesiog uždarė ir keitė paskirtį. Vienas iš jų – Klaipėdos teritorinė darbo birža. Vadinamajame Žvejybos uoste vietoje vaikų darželio įsikūrė duonos kepykla. J.Zauerveino gatvėje vietoje buvusio darželio dabar kyla modernus pastatas“, – teigė V.Gembutienė.

Laukia būrys mažylių

Šiuo metu Klaipėdoje veikia 52 vaikų darželiai. Tačiau daugiau nei 600 mažylių dar laukia galimybės į juos pakliūti. Paskutinis naujas darželis mieste buvo pastatytas beveik prieš 30 metų.

Veikiančiuose darželiuose yra vidutiniškai po 200 vietų. Vadinasi, miestui trūksta trijų ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė teigė, kad atlikus išsamią veikiančių darželių patalpų inventorizaciją paaiškėjo, jog būtų galima išsiversti ir be naujų statybų.

„Vienas iš šios analizės tikslų buvo išspręsti eilių, kurios šiandien ikimokyklinėse įstaigose yra pakankamai didelės, problemą. Įvertinę įstaigų galimybes, pamatėme, kad kai kurias patalpas darželiuose galima pritaikyti vaikų grupėms“, – pabrėžė N.Laužikienė.

Sprendimo būdai – keli

Departamento direktorės teigimu, dalis patalpų ikimokyklinėse ugdymo įstaigose Klaipėdoje naudojamos ne pagal paskirtį – ten, kur turėjo būti vaikų grupės, yra kitos patalpos.

„Šiandien jose galėtume įrengti 21 grupę. Preliminariai gautume 400 naujų vietų. Šiais metais siūlome pritaikyti 10 grupių, o 2016 m. – 11“, – tvirtino N.Laužikienė.

Taip pat per ketverius metus siūloma iš darželių iškelti ten veikiančias pradines mokyklas ir jų patalpas užleisti darželinukams. Taip darželiuose atsirastų dar 80 vietų.

„Viena aštriausių problemų – darželių trūkumas šiaurinėje miesto dalyje. Todėl ten buvusiame darželyje „Obelėlė“ veikiantį vaikų laisvalaikio centrą „Žuvėdra“ siūlome iškelti ir statinį pritaikyti ikimokyklinei ugdymo įstaigai“, – teigė N.Laužikienė.

Taip pat svarstoma ikimokyklinio ugdymo grupes perkelti į mokyklas. Tai turėtų būti padaryta kitais metais, tačiau abejojama, ar to prireiks, nes demografiniai duomenys rodo, kad vaikų skaičius vėl mažės ir po dvejų metų tiek darželių Klaipėdoje nebereikės.

Darželių pertvarkai uostamiestyje iš viso reikėtų 445 tūkst. eurų, trečdalis lėšų jau numatyta šių metų savivaldybės biudžete. Šie sprendimai esą kainuotų pigiau, nei statyti naujus darželius.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

taip,

Dar galėjo paminėti ir barais bei parduotuvėmis pavertus darželius gausiai apgyvendintuose mikrorajonuose. atsipeikėjo vienąkart. Ačiū ir už tai, žinoma...

dirbanti

z, kuo daugiau specialistų, tuo geriau, o ir vaikams aplinką pakeisti tik į naudą, nei sėdėti vienoje grupėje 20-čiai vaikų, ten pat valgyti, žaisti, miegoti ir pan. ..... Skaičiuok neskaičiavęs, bet kiek darželių yra 40-ties metų senumo, kuriems žūtbūt reikalinga renovacija, nuo vamzdynų iki saugios aplinkos, bet kaip sakoma, kol plyta ant galvos neužkris kuriam vaikui (neduok , Dieve), tol niekam nerūpi, tik plėskim, grūskim tuos vaikus į vieną patalpą, kam rūpi, kaip jie ten jaučiasi.

z

gal paskaičiuokite kiek darželių pastatų prakalėte, kiek iš 12 grupių liko 6-10 grupių, visur neūkiškumas, priveista etatų, tikrintojų, auklėtoja nesugeba pravesti dailės ar sporto pamokėlės, anksčiau viską sugebėdavome. Galvokit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS