Vaikų ir jaunimo priklausomybės ligų centro Paupiuose veikiausiai nebus | KaunoDiena.lt

VAIKŲ IR JAUNIMO PRIKLAUSOMYBĖS LIGŲ CENTRO PAUPIUOSE VEIKIAUSIAI NEBUS

Diskusijos dėl planuojamo Vaikų ir jaunimo priklausomybės ligų centro Paupiuose dar nesibaigia. Vietos gyventojai pateikė savo nuomonę ir jos nekeičia – centras kaimynystėje esančiame bendrabutyje – nepageidaujamas, reikėtų ieškoti kitų patalpų.

Surinko šimtus parašų

Jau surinkta ir per pusė tūkstančio gyventojų parašų, pasisakančių prieš centro įkūrimą. Vis dėlto baiminamasi, kad į žmonių valią nebūtų numota ranka – numatytų patalpų remontas tebevyksta.

"Turime 564 gyventojų parašus. Palengvėjimas bus tada, kai žinosime, kad durys centrui užvertos. Bet kokiu atveju gyventojai nesutiks, kad ir laikinai įsikeltų. Mes turime savo poziciją, ir parašai daug ką sako – jie plaukia pačių gyventojų iniciatyva, nereikia vaikščioti ir jų rinkti. Mūsų pozicija išlieka, kad Paupiai – tikrai nėra ta vieta. Paieškojus tikrai būtų galima rasti geresnę vietą", – teigė Paupių bendruomenės vadovė Regina Baguckienė.

Laisvų patalpų nėra?

Trečiadienį vykusiame nuotoliniame gyventojų, uostamiesčio vadovo Vytauto Grubliausko, Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialo direktorės Vaidos Karulaitienės ir kitų susitikime vėl buvo aptarta dabartinė situacija.

Mero nuomone, bendruomenės pozicija aiški – ji jokiu būdu neatmeta, kad toks centras Klaipėdos regione apskritai reikalingas.

"Mes visi išgirdome bendruomenės poziciją, kad reikėtų ieškoti kitų patalpų kitoje vietoje tai funkcijai, o tai reiškia, kad poreikis tokios paslaugos teikimui Klaipėdos regione kaip ir yra, to neneigia ir bendruomenė. Klausimas tik kur, kaip ją suteikti, kokiose patalpose", – sakė meras.

Tačiau į klausimus dėl kitų patalpų centrui įkurti buvo atsakyta, kad kol kas kitos išeities nėra.

"Kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministerijos Turto skyrių dėl galimų patalpų, bet gavome patvirtinimą, kad tokių patalpų iš ligoninės skirti negali. Laisvų patalpų nėra, todėl turime ieškoti kitos išeities", – nurodė Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento vyriausioji specialistė Ugnė Širvinskaitė.

Pasiūlė alternatyvą

Seimo narė Ligita Girskienė pasiūlė kelis svarstytinus variantus.

Vytautas Grubliauskas: gerai, kad nuskamba konkretūs variantai. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Kalbant apie patalpas, jau ankstesniuose susitikimuose, kai savivaldybės salėje buvo susirinkę apie 100 žmonių, paminėjau Švėkšnoje esančias Jūrininkų ligoninei priklausančias patalpas. Ir dar yra specialioji internatinė mokykla – Dienvidžio centras, kur šiuo metu likę vos dešimt mokinių, pastatas yra renovuotas", – sakė L.Girskienė.

Kitas variantas – pasiūlyti Visuomenės sveikatos biurui persikraustyti į kitas patalpas, o toje vietoje, kadangi yra medicininės paskirties patalpos, įkurti minėtą centrą vaikams.

"Gerai, kad nuskamba konkretūs variantai, bet pirmas dalykas, ką reikėtų fiksuoti, – apsispręskime dėl Paupių situacijos. Jeigu ten bendru suvokimu idėjos įgyvendinimas nerealus, tada ieškokime kitų variantų", – pasiūlė meras.

Laukia procedūros

Net ir suradus tinkamas patalpas, reikėtų atlikti įvairias procedūras ir patalpas paruošti naudojimui.

"Labai sunku surasti patalpas taip staiga. Galbūt galima ieškojimą pratęsti kitais metais ir per kitus metus surasti tinkamesnes patalpas", – kalbėjo Respublikinio priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata.

Bet tokiu atveju nebūtų garantijos, kad centrą pavyktų išlaikyti, kadangi, pasak E.Subatos, yra skirtos lėšos iš valstybės biudžeto kosmetiniam remontui, įrangai, baldams. Šios lėšos turėtų būti šiemet panaudotos arba grąžintos į valstybės biudžetą.

Tad surasti vietą centrui reikėtų iki šių metų pabaigos.

"Jeigu nepavyktų šiais metais įsteigti dienos stacionaro, apie kitus metus būtų sunku kalbėti, kad būtų skirtos lėšos", – kalbėjo U.Širvinskaitė.

Kitą savaitę planuojamas dar vienas paupiškių susitikimas su atsakingų institucijų atstovais. Jame galbūt paaiškės, kurioje vietoje centrui būtų geresnė vieta.

GALERIJA

  • Vytautas Grubliauskas: gerai, kad nuskamba konkretūs variantai.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Meras Klaipėdos m

Alkoholikas meras. Prasigėrusi jo paskutinė žmona. Abu degradavę, vaikai jų defektyvūs ir itin daug kainuoja mokesčių mokėtojams jų išlaikymas. Todėl atsilikusio vystymosi vaikams, kokie yra visi mero palikuonys, būtina ne tik izoliacijos vietas įrengti. Juos būtina steriluzuoti ir kastruoti, kad išsigimimai nepaplistų. Idiotai niekad nesupranta, kad jiems negalima daugintis. Ir taip vienas defektyvus užveisia dar krūvas degradų ir parazitų. Tokia yra tiesa.

>kokia publikacija

ar tamsta nemanot, kad uz tokia rasliava galima ir gerokai nukenteti? linkiu solidzios baudos uz smeizta

Kokia publikacija...

Miesto meras alkoholikas. Su vadinamu čipsu smegenyse. Žmona paskutinė jo prasigėrusi galutinai. Vaikai visi defektyvūs, silpnapročiai, nemokytini, išsigimę. Tai čia mero vaikams bus vieta? Nes negražu už mokesčių mokėtojų pinigus išsigimusius idiotus jo vaikus leisti mokytojams ant galvų ir reikalauti, kad apiformintų neva jie mokosi ir vykdo bendrojo lavinimo mokyklos reikalavimus. Taip nėra. Idiotai, gimę iš alkoholiko niekada nebūna ne silpnapročiai. O mero ir giminėje šaknys prastos - vien defektyvūs ir brokuoti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS