Vaisių ir daržovių kioskuose tyko pavojai? | KaunoDiena.lt

VAISIŲ IR DARŽOVIŲ KIOSKUOSE TYKO PAVOJAI?

Atšilus orams gatves užtvindė prekiautojai vaisiais ir daržovėmis. Kasdien prie lauko kioskelių nusidriekia eilės pirkėjų. Vis dėlto kai kurie klaipėdiečiai įsigyti produkcijos, siūlomos gryname ore, neskuba, mat baiminasi, jog šalia judrių miesto arterijų įrengtuose prekybos kioskuose higienos pažeidimų išvengti veikiausiai nepavyksta.

Susirūpino dėl taršos

Jau kurį laiką vaisių, daržovių, riešutų ir kitų skanėstų žmonės nusipirkti gali ne tik turguose bei prekybos centruose, bet ir mieste.

Lauko prekyba kai kuriems miesto gyventojams sukėlė įtarimų.

"Atšilus orams prekybos centruose lankausi vis rečiau. Daržoves, braškes, obuolius, bananus perkame iš prekeivių. Stengiamės paremti smulkųjį verslą. Tačiau prieš keletą dienų susimąsčiau, jog kioskeliai neretai įrengti visai šalia gatvių. Pravažiuojančių automobilių sukeltos dulkės ir teršalai nusėda ant keleto metrų atstumu nuo gatvių įrengtų kioskų ir juose esančios produkcijos. Įdomu, kaip sprendžiama ši problema?" – klausė klaipėdietė Irena.

Kelios kilmės šalys

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai per 2018-ųjų ir 2019-ųjų pirmuosius penkis mėnesius atliko 20 maisto tvarkymo subjektų, vykdančių mažmeninę šviežių vaisių ir daržovių prekybą iš laikinųjų įrenginių, patikrinimų.

Pasak tarnybos atstovų, dažniausiai aptikti pažeidimai, susiję su higienos normos nesilaikymu bei klaidingos produkcijos kilmės šalies nurodymo.

Kai kurie prekybininkai prekiavo nepaženklintomis arba klaidingai paženklintomis uogomis, etiketėse buvo nenurodyta ar klaidingai nurodoma kilmės šalis, kokybės klasė, prekiautojai nesugebėjo pateikti reikiamų dokumentų, neužtikrino parduodamų daržovių, vaisių, uogų atsekamumo.

Pavyzdžiui, šių metų gegužę sulaukta skundo iš klaipėdiečių dėl, kaip įtarta, sukčiavimo prekiaujant braškėmis.

"Pirkėjas nurodė, kad skirtingose vietose prekiaujama braškėmis, kurios yra tokios pat išvaizdos ir dydžio, tačiau uogų ženklinimas, nurodant jų kilmės šalį, skiriasi: vienur nurodyta kilmės šalis yra Lenkija, o kitoje – Lietuva", – prisiminė Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

Pirkėjai liko šokiruoti

Pernai gegužę prekybininkams taikytos ir piniginės nuobaudos.

Klaipėdiečiai negalėjo patikėti savo akimis išvydę, kokiomis sąlygomis lauko prekybininkas laikė vaisius, kuriais prekiavo.

Sulaukę žmonių skundų ir nuvykę į vietą, inspektoriai pamatė, jog prekiautojas arbūzus laikė numestus ant žolės, kur buvo vedžiojami ir gamtinius reikalus atliko šunys.

Negana to, prekiautojas net nenuvalęs vaisių juos pjaustė ir pardavinėjo.

Dėl nustatytų higienos pažeidimų prekyba buvo uždrausta.

Panašiu laiku buvo sulaukta ir dar vieno pranešimo, jog gatvėje prekiaujama labai prastos kokybės vaisiais ir daržovėmis.

Patikrinus informaciją rasta nešviežių, suvytusių, netinkamos kokybės daržovių.

Prekyba nekokybiškomis daržovėmis buvo uždrausta.

Vietas nustato savivaldybė

Ar prekeiviai mieste laikosi numatytų higienos reikalavimų, Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai tikrina nuolat.

Vietas, kuriose leidžiama prekiauti šviežiais vaisiais ir daržovėmis, nustato savivaldybė.

Patikrinimų metu maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai įvertina, ar lauko prekybos taškuose palaikoma tinkama švara, išvengta taršos, nėra gyvūnų ir kenkėjų.

Prekybos vietai taip pat keliami reikalavimai, kad tiesioginiai saulės spinduliai nepatektų ant produktų, prekybos vietos pagrindas būtų tvirtas, teritorija tvarkinga.

Tik originaliose pakuotėse

Numatyta, jog mieste įrengtose prekybos vietose galima prekiauti tik šviežiais vaisiais ir daržovėmis iš originalių pakuočių.

Siekiant užtikrinti higieną, lauko prekybos kioskuose leidžiama prekiauti tik šviežiais vaisiais ir daržovėmis, kurie prieš vartojimą turi būti nuplauti arba nulupti.

Ne vienas klaipėdietis yra pastebėjęs gatvėse pardavinėjamus gliaudytus, nefasuotus riešutus, džiovintus vaisius, pjaustytus arbūzus.

Anot specialisčių, tokia prekyba gatvėse yra draudžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

T

Yra ne durnu seniu dar tai gerai cia ir durnam aisku kad cia zmones nuo siro gyvenimo isdurnejo

Taigi

prekiauti prie gatves savivaldybes klerkai leidimus isdave. Jie nustate prekybos vietas. Nemanau, kad tokiai prekybai vieta prie judriu gatviu - galima toliau nuo gatves paskirt vieta.

NU JO

O parduotuvese ar nera apipuvusiu,suvytusiu ir pan.darzoviu ir vaisiu?Ypac,jei jos fasuotos.Nefasuotas dar issirenki.Vaisius ,uogas ir darzoves plauname,tad ir dulkes nuplauname.Nieko ten baisaus tuose kioskeliuose nera.Kas nenori,lai neperka.O pjaustytu arbuzu net parduotuveje nepatarciau pirkti,nes pries pjaudami ju niekas nenuplauna,nenusveicia,o jie iki prekystalio nueina dideli kelia ir daug ranku juos ciupineja.Kioskeliuose vaisiai ir darzoves yra isparduodamos labai greitai,tad neuzsistovi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS