Verslo „išdaigos“ kirto žvejams mėgėjams | KaunoDiena.lt

VERSLO „IŠDAIGOS“ KIRTO ŽVEJAMS MĖGĖJAMS

Gali būti, kad nuo kitų metų Baltijos jūra prie Lietuvos krantų taps tarsi tuščia, nes nebus galima sugauti nė vienos menkės.

Tralai sunaikino nerštavietes

Sklindant kalboms apie ketinimą nuo 2020 m. visiškai uždrausti menkių žvejybą, labiausiai sujudo žvejai mėgėjai.

Spalio viduryje jie paskelbė peticiją, kurią per kelias dienas pasirašė per tūkstantis žmonių.

„Kodėl turėtų kentėti mėgėjiška žvejyba, kuri nedaro jokios įtakos menkių nykimui? Reikėjo seniai drausti didiesiems laivams gaudyti dugniniais tralais, kurie sunaikino menkių nerštavietes“, – dėstė žvejai mėgėjai.

Jiems draudimas meškere gaudyti menkes jūroje atrodo absurdiškas. Ar keli šimtai žvejų mėgėjų Baltijos jūros plotuose gali padaryti kokią nors įtaką menkių populiacijai? Kodėl netinkamai kontroliuota verslinė žvejyba? Jei tokia prasta padėtis, ar nereikėtų svarstyti, kad Baltijoje iš viso būtų uždrausta didesnių nei 6 m. ilgio laivų žvejyba?

Žvejams mėgėjams kyla daugybė klausimų, į kuriuos kol kas niekas nesirengia atsakyti.

Smogs žvejybos turizmui

Jei žvejams verslininkams bus uždrausta menkių žvejyba, jie greičiausiai gaus kompensacijas, kaip tai buvo ir šiais metais. Žvejai mėgėjai kelia klausimą – kas sumokės kompensacijas juos į jūrą plukdančių privačių laivelių savininkams, pajūrio žvejybos gidams?

Dėl menkių žvejybos Baltijos jūroje Lietuvoje bent šiek tiek buvo pradėjęs atsirasti rekreacinės žvejybos turizmas ir verslas. Kitais metais planuojamas įvesti visiškas menkių žvejybos draudimas jam smarkiai smogs. 

„Menkių žvejyba yra smagus įprotis, kurį su draugais įgyvendiname vos kelis kartus per metus. Plaukiama ne dėl žuvies kiekio, o dėl pasibuvimo jūroje. Menkė tik „bonusas“ gerai praleisti laiką ir nuotaikai pakelti. Nereikėtų atimti šios pramogos iš paprastų žmonių“, – pasirašydami peticiją svarstė žvejai mėgėjai.

Mėgėjiškos menkių žvejybos sezonas Baltijoje labai trumpas, oro sąlygos rudenį ne visada tam palankios. Net ir geromis oro sąlygomis ne visada ir ne kiekvienam pavyksta pagauti menkių.

Mėgėjiškos menkių žvejybos sezonas Baltijoje labai trumpas, oro sąlygos rudenį ne visada tam palankios.

Draudimų bus daugiau

Panašu, kad žvejams mėgėjams neketinama daryti jokių išimčių. ES Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje buvo pasiektas politinis sutarimas dėl žvejybos Baltijos jūroje 2020 m.

Europos Komisija pasiūlė stipriai mažinti žvejybos kvotas beveik visiems ištekliams, o rytinių Baltijos jūros menkių tikslinę ir mėgėjų žvejybą visai uždrausti. Lietuvai rytinės Baltijos jūros dalies menkių tikslinei ir mėgėjų žvejybai neskiriama nė vienos tonos.

Centrinio Baltijos jūros baseino strimelių žvejybos galimybės Lietuvai 2020 m. mažinamos 10 proc., šprotų 22 proc., lašišų 5 proc. Vakarinės Baltijos jūros dalies menkių žvejyba mažinama 60 proc. Taip pat įvedami žvejybos draudimai ir ribojimai žuvų neršto metu.

Kompensacijos - žvejybos verslui

Europos aplinkos, jūrinių reikalų ir žuvininkystės komisaras Karmenu Vella pažadėjo nedelsiant pateikti Europos jūrinių reikalų ir žuvininkystės fondo reglamento keitimo projektą dėl visiško žvejybos nutraukimo kompensavimo atnaujinimo.

Žemės ūkio viceministras Evaldas Gustas komentavo, kad sunkiai pasiektą politinį kompromisą vertina pozityviai, nes jame buvo atsižvelgta į daugelį Lietuvai svarbių momentų.

Pirmiausia, nebus siekiama įdiegti papildomų kontrolės priemonių priegaudai fiksuoti. Mes aiškiai pasakėme, kad tokios papildomos priemonės taps nepakeliama finansine ir administracine našta mūsų žvejams. Antra, šprotų kvota bus mažinama ne 25 proc., o 22 proc.

Europos Komisija, anot E.Gusto,  išgirdo prašymus dėl socialinių ir ekonominių pasekmių suvaldymo, kuris bus itin aktualus žvejams, netenkantiems galimybių tęsti savo veiklą dėl krizinės situacijos Baltijos jūroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Saulius

Isvis reiketu ta versline zvejyba uzdraus , kauno mariose tinklistu neliko ir zuvis atsigavo nerealiai , su meskiare zuvies neisgaudysim o skaudziausia kad megejams uzdraus o verslininkai tada darys ka nori plius gaus kompensacijas kaip smagu isvogti isteklius ir gaut kompensacijas .

Arnas

valio, nors truputi gaila tu mandriu kateriu tipo kapitonu, na nieko prie draudimu jau priprate, paspygaus ir nurims

Darius

Tralavimo pasekmės.. 1986m. didžiausias pagavimas per metus 400.000 tonų tralais... Nuo tada ištekliai iki dabar mažėjo ir niekas nieko nedarė... Pinigai valdo žmones...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS