Viruso ataka uostamiestyje slopsta? | KaunoDiena.lt

VIRUSO ATAKA UOSTAMIESTYJE SLOPSTA?

Bene labiausiai iš visų Lietuvos regionų nuo COVID-19 nukentėjusioje Klaipėdos apskrityje pastarosiomis dienomis užkrato banga silpsta. Koronaviruso židiniais virtusiose slaugos įstaigose uostamiestyje ir Kartenoje padėtis stabilizavosi. Optimizmo suteikia ir bendra sveikstančiųjų statistika.

Apskrityje – išskirtinė padėtis

Klaipėdos apskrityje nuo pandemijos pradžios užfiksuoti 404 koronaviruso susirgimo atvejai, tai yra beveik ketvirtadalis visų užsikrėtusiųjų Lietuvoje (1 491).

Mirčių statistika Vakarų regione dar prastesnė – iš 50 Lietuvoje nuo COVID-19 mirusių asmenų – beveik pusė (23) Klaipėdos apskrityje, iš jų 15 – klaipėdiečiai, tik kiek mažiau nei trečdalis visų koronaviruso aukų Lietuvoje.

Nuo užkrato Klaipėdos apskrityje pasveiko 183 žmonės (iš jų 66 – medicinos darbuotojai), Lietuvoje – 850.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas patvirtino, kad sekmadienį Klaipėdos apskrityje patvirtinti du nauji, o pirmadienį – vienas koronaviruso atvejis.

Stebuklas hospise

Bene dramatiškiausia situacija buvo susiklosčiusi viešojoje įstaigoje "Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centras" Klaipėdoje, labiau žinomoje "Klaipėdos hospiso" pavadinimu.

Ten iš 32 gydomų pacientų tik trys nebuvo susirgę COVID-19, 29-iems balandžio 17-ąją buvo nustatytas užkratas.

"Mūsų pastangomis per paskutines kelias savaites pavyko išgydyti 12 pacientų – jiems du kartus atlikti testai (gegužės 1 ir 4 d.), kurie patvirtino, kad pacientai yra pasveikę nuo COVID-19. Tai konstatuota ir gydytojo ataskaitoje", – skelbiama įstaigos feisbuko paskyroje.

"Aš, kaip įstaigos gydytoja bei vadovė, galiu pasakyti, kad šiandien nė vienas iš mūsų įstaigos pacientų nekarščiuoja, nekosti, nedūsta", – socialiniame tinkle rašė "Klaipėdos hospiso" vadovė Rasa Dagienė, kuri, beje, šiuo metu yra saviizoliacijoje.

Vis dėlto per tas kelias savaites hospise mirė trys koronavirusu infekuoti ligoniai, kurie, be kita ko, turėjo ir kitų gretutinių labai sunkių ligų.

R.Dagienė skelbė, kad jos vadovaujamos įstaigos pacientų amžiaus vidurkis – 78 metai: iš jų penkiems – virš 90 metų, vienai moteriai – 94 metai, ši moteris taip pat pasveiko nuo koronaviruso.

Kartenoje padėtis stabili

Užpraeitą savaitę pranešta ir apie Kartenoje koronavirusu užsikrėtusius 22 slaugos įstaigos pacientus bei penkis darbuotojus.

Tada rajono administracijos vadovybei pasiūlius dosnų atlygį, žaibiškai pavyko surinkti komandą, kuri rūpinosi pacientais Kretingos rajone veikiančioje Kartenos katalikiškoje palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

Pacientų būklė šiuo metu patenkinama, ryškesnių viruso ligos požymių nėra.

"Gal nedrąsu sakyti, kad viskas gerai, bet viskas aprimo. Nesinori prisikalbėti. Į darbą po saviizoliacijos turėtų grįžti ir nuolatiniai įstaigos darbuotojai", – teigė R.Grigaliūnas.

Kretingos rajono administracijos direktorė Jolanta Girdvainė patvirtino, kad nuolatinis įstaigos personalas jau grįžta iš karantino, jis pakeis prieš tai talkinusius kolegas.

"Situacija neblogėja, ir tai yra geroji žinia. Turime vilties, kad jau rytoj bus sukomplektuotos komandos iš savų ligoninės darbuotojų. Pacientams rytoj bus atliekami pakartotiniai testai, nes jau praėjo dvi savaitės. Jei antras testas bus neigiamas, kelsime juos į pasveikusiųjų palatas. Dabartiniu metu karščiuojančių ar dūstančių pacientų nėra. Tiesa, paprašėme ligoninėje įjungti šildymą, nes šią savaitę numatomi šaltoki orai", – sakė J.Girdvainė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Chi

Kada ponia Dagienė atsakys už savavaliavimą, koks tolimesnis hospiso vienos lovos likimas?? Ar temidė Klaipėdoje miega..

Anonimas

Ar matėte sekmadienį mašinų srautą iš Melnragės, Girulių prie tub dispanserio???. Kaip buvo laikomasi karantino taisyklių pajūryje???

Audronė

Kai pradės plaukti keltai iš Vokietijos ir iš kitur ,tai vėl turėsime pilnas ligonines pacientų, didžiausius židinius Lietuvoje ,na o mes turėsime,kaip raupsuotieji sėdėti namuose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS